Formsanté

Egzersiz sırasında yemeli mi?

30012014 fitrap1

Vücudunuzun besin ihtiyacı ne kadar uzun süre ve ne kadar yoğun egzersiz yaptığınıza bağlı olarak değişiyor. Bir saatten daha uzun süren orta ve yüksek yoğunluktaki antrenmanlarınızda karbonhidrat takviyesi ile kan şekerinizin düşmesini engelleyerek egzersize devam edebilirsiniz. Bir avuç kuru üzüm ya da 50 g karbonhidrat içeren bir enerji barı kan şekeri ve enerji düzeyinizi korumaya yardımcı olacak.

 

 

 

 

30012014 fitrap3Spor aletlerini bilinçli kullanın

Spor salonlarında, evlerde, belediyelerin parklara kurduğu spor aletlerinde yapılan bilinçsiz spor kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Fizyorem Fizik Tedavi Merkezi’nden Prof. Dr. Gülçin Gülşen, kas ve iskelet sisteminde sorunlar yaşamamak için şu noktalara dikkat çekiyor: 

1- Koşu bandı alırken yumuşatıcı sistemi olan modelleri seçin. Yumuşatıcısı olmayan koşu bantlarında kalça, diz ve ayak bileği eklemine fazla yük biniyor.

2- Anatomik yapı ve hastalıklara (boyun, bel fıtığı, kireçlenme, kemik erimesi, menisküs, bağ yaralanmaları, kas problemleri) yönelik uygun egzersiz programının düzenlenmesi büyük önem taşıyor. Kendine uygun olmayan egzersizleri yapan kişiler yarar yerine zarar görüyor.

3- Ağırlık çalışmaları yanlış yapıldığında eklemlerde aşınma, kas ve bağlarda yırtılmalara sebep olabiliyor. Kişiye özel egzersiz programlarının, kişinin anatomik yapısı, kas, eklem yapısı, postürü ve mevcut hastalıklarının değerlendirilmesi ile hazırlanması gerekiyor.

4- Belediyelerin kurduğu istasyonlar spor alışkanlığı olmayan kişilerde sakatlanmalara neden olabiliyor. Örneğin bel çevirme hareketinin yapıldığı alet çok tercih ediliyor. Oysa bu hareket fizik tedavi uzmanlarının kesinlikle önermediği, disk kaymalarına yol açabilecek son derece zararlı bir hareket.


30012014 fitrap2Bisikletçilerin radyodaki sesi

Radyo Trafik’te Nur Banu Molla’nın sunduğu “Bisiklet Yolu” programında bisiklet kullanımı özendirilirken bisikletlilerin trafikte rahatça dolaşımı için yöntemler bulunması amaçlanıyor. Sürücülerin bisikletlilere karşı daha tedbirli olması ve dikkat etmesi amacıyla hazırlanan programın her bölümünde amatör bir bisikletli konuk oluyor. Kendisi de bir bisikletli olan Molla’nın yaptığı programda konuklar, deneyimlerini anlatıyor, bilgilerini paylaşıyor. Program 15 günde bir cuma günleri yayınlanıyor. İnternetten de takip edilebilen radyonun İstanbul frekansı 104.2, Ankara frekansı ise 100.7.

 

Ayın ürünü

En iyi başlangıç seviyesi kayağı TECNOpro

TECNOpro Pulse 78, Avrupa’nın en çok takip edilen kayak dergisi Ski Magazine tarafından verilen “En İyi Başlangıç Seviyesi Kayağı” ödülünü kazandı. TECNOpro Pulse 78, vücuda uyumlu yapısıyla ayakta kayağın varlığını unutturuyor, güven hissini artırıyor. Özellikle kayağa yeni başlayanların ihtiyaçlarına cevap vermek üzere tasarlanan kayaklar hem sert hem yumuşak karda daha iyi kaymaya yardımcı oluyor. Fiyatı, özelliklerine göre ¨69-139 arasında değişiyor (Intersport).

 

Formsanté Dergisi Ocak 2014 sayısı

 

Exit mobile version