Formsanté

En iyi 6 beslenme alışkanlığı

en-iyi-alti-beslenme

Sağlıklı beslenmek için neler yemeli? En iyi 6 sağlıklı beslenme alışkanlığını Formsanté arşivinden (2010) derledik:

Ayın güzeli Ayva (Cydonia oblonga)

Nefis sarı rengi, mis gibi kokusuyla sonbaharın sembolü bu meyve en çok ülkemizde yetiştiriliyor. Yemesi belki diğer meyveler kadar kolay değil ama ondan yapılan marmelatların, reçellerin, kompostoların tadına doyum olmuyor. Reçel yapımında sıklıkla kullanılmasının nedeni bol miktarda pektin içermesi. Ayva, aynı zamanda diyet lifleri, C vitamini, mineraller yönünden de oldukça zengin. Türk mutfağında tatlısından tuzlusuna birçok yemekte kullanılan ayvanın kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde faydalı olduğu düşünülüyor. İshalin, ağızdaki yaraların, grip ve nezlenin tedavisinde de kullanılıyor.

ayvaBesin tablosu
(92 gramlık bir adet ayvada) *

Enerji 52 kcal.
Toplam karbonhidrat 14 gr. %5
Diyet lifi 2 gr. %7

Vitaminler
A vitamini 36.8 IU %1
C vitamini 13.8 mg. %23
E vitamini – –
Niasin 0.2 mg. %1
Folik asit 2.8 mcg. %1

Mineraller
Kalsiyum 10 mg. %1
Potasyum 181 mg. %5
Fosfor 15.6 mg. %2
Magnezyum 7.4 mg. %2
Selenyum 0.6 mg. %1
Demir 0.6 mg. %1

* Satır sonlarındaki yüzdeler, günlük ihtiyacın ne kadarını karşıladığını gösterir.

Exit mobile version