Formsanté

Ferin Batman’dan yeni yıla yeni bedeninizle girmek için tarif ve öneriler

yeni-yıla-ideal-kiloda-girin

İdeal kiloda bir bedene ulaşmak pek çok kişi için ulaşılması zor bir gizem gibi. Oysa ki bilimsel verilere dayanan beslenme programlarıyla kilo vermenin şifresi çözülebiliyor. Binlerce kişi tarafından uygulanan, etkili sonuçlar alınan zaman kısıtlı beslenme ile kilo al ver döngüsünden sıkılanlara iyi haberlerimiz var. Yeni yıla, yeni bedeninizle merhaba demeye hazırlanın.

Yazı: Deran Çetinsaraç

Yeni bir yıla girmek hepimize yeni kararlar almayı hatırlatıyor, geçmiş yılda yaptığımız ve pek de hoşlanmadığımız alışkanlıklarımızı yeni bir yıla taşımamak için motivasyon oluyor. Tabii buna kötü beslenme alışkanlarımız da dahil. Uzm. Dyt. Ferin Batman, yeni bir yılda kendimize verebileceğimiz en güzel hediyenin konforlu bir yaşam alanı yani ideal kiloda bir beden olduğunu söylüyor ve ekliyor:

“Ancak son yıllarda kilo problemi ile bana başvuran danışanlarımda gördüğüm; sürekli enerji kısıtlı, kalori sayarak, standart bir beslenme programı uygulamak diyet motivasyonunu ciddi anlamda düşürüyor. Yeni yılda alınan kararlar, daha ocak ayı bitmeden hüsranla sonuçlanıyor. Sonuç alamadığını gören kişi kaçamak yapmaya ve diyeti bırakmaya yöneliyor. Kilo vereceğine olan inancını yitiriyor.”

ZAMAN KISITLI BESLENME + DETOKS

Uzm. Dyt. Batman’ın başında olduğu DiyetLAB uzman diyetisyenlerinden oluşan ekip, her ay mevsime özgü sebze ve meyvelerden zengin, yepyeni pratik tariflerden oluşan, farklı diyet sistemlerini bir arada içeren metabolizma hızlandırma ile yağ yakma odaklı “Roket Diyet”leri hazırlıyor. Uzm. Dyt. Batman; hedefine ulaşamadan diyetleri yarım kalan, kilo al-ver-al-ver döngüsünden bıkmış, diyet sürecinde plato (kilo vermenin durması) dönemine geçen kişileri düşünerek hazırladığı programla yavaşlayan metabolizmayı “bilimsel diyetler” ile hızlandırarak sonuç alınmasını hedefliyor. Uzm. Dyt. Batman, şimdiye kadar en sevilen planın aralıklı oruç diyeti (zaman kısıtlı beslenme) + detoks programı olduğunu söylüyor. Yeni bir yıla girerken kilo vermenin şifresini çözmek ve zayıflamak için şimdiden güzel bir başlangıç yapmak isteyenlere Uzm. Dyt. Batman’ın önerisi bu beş günlük zaman kısıtlı roket diyet planını uygulamaları.

NE YİYECEĞİNİZ DEĞİL, NE ZAMAN YEDİĞİNİZ ÖNEMLİ

Zaman kısıtlı beslenme, bir diğer ismi ile aralıklı oruç diyetinde altı-sekiz saatlik yeme periyodu planlanıyor. Uzm. Dyt Batman, “Burada açlık ile hedeflenen aslında sadece kalori azaltmak değil, metabolizmanızı açlık sinyalleri ve iştah nörokimyasallarını yeniden organize ederek tekrar yağ yakabilir duruma getirmek” diyerek, şöyle bilgi veriyor: “Aralıklı orucun olası faydaları konusunda son beş yılda yayınlanmış onlarca bilimsel makale var. Bugün elimizdeki bilimsel veriler; bize zaman kısıtlı beslenmenin kan şekerini düzenlediğini, yağsız vücut dokusunu koruyarak kilo kaybı sağladığını, leptin ve insülin direncine iyi geldiğini, beyin yaşlanmasına karşı koruyucu olduğunu, kalp sağlığını iyileştirdiğini, inflamasyonu azalttığını ve hücre yenilenmesini sağladığını gösteriyor. Bu program temel olarak size neyi yemenizi değil, ‘ne zaman’ yemeniz gerektiğini söylüyor. Önemli olan ve benim de bu planı hazırlarken en çok dikkat ettiğim nokta ise yemek yenilen zaman dilimlerinde sağlıklı tercihler yapmak. Siz gün içerisinde yeme zamanlarınızda kompleks besin öğeleri açısından bir denge kurarsanız, metabolizmanız da açlığın getirdiği sinyaller ile çok daha iyi yağ yakıyor. Aralıklı oruç diyetinde aç kalmanız gereken 16 saatlik zamanda ise kahve, su, yeşil çay veya soda gibi sağlıklı içecekleri tüketmeniz yağ yakımını daha da hızlandırıyor.” Aralıklı oruçta dikkat edilmesi gereken nokta ise uzun süre aç kalmak bazı kişilere iyi gelmeyerek çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bu nedenle aralıklı oruç yapmaya başlamadan önce bunun size uygun olup olmadığını diyetisyeninize veya doktorunuza danışmanız gerekiyor. Uzm. Dyt. Batman, yeni bir yıla girerken; yağ kaybı odaklı ve hücresel yenilenme sağlayan bir beslenme metodu olan beş gün zaman kısıtlı roket diyet planı ile zayıflamaya hemen başlanabileceğini söylüyor.

TARİFLER

PROTEİNLİ DETOKS ÇORBA

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

HAVUÇLU YAĞ YAKICI SMOOTHIE

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

NARLI BÖRÜLCELİ SALATA (1 KİŞİLİK)

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

MANTARLI ISPANAKLI TAVUK (3 KİŞİLİK)

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

ARMUTLU YEŞİL SMOOTHIE

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

TATLI PATATESLİ BUDA KASESİ (1 KİŞİLİK)

MALZEMELER

TAHİN SOSU (İSTEĞE BAĞLI)

HAZIRLANIŞI

KIŞ MÜCVERİ

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

METABOLİZMA ÇAYI

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

Exit mobile version