Formsanté

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman biter? Bebeği etkiler mi? Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir? 8 soruda anlattık

Bebeğiniz, onu hissedebileceğiniz kadar büyümeden önce vücudunuzda bazı değişim sinyalleri ortaya çıkar. Gebelikte döneminde görülen mide bulantıları kadının yaşam kalitesini düşüren gebeliğin önemli sorunlarından biri. Peki hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? Neden olur? Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer? Hamilelikte mide bulantısı ilaçları doktora sormadan kullanılması halinde nelere yol açabilir? Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Semavi Ulusoy hamilelikte mide bulantısı hakkında bilgiler verdi. 

HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI NEDEN OLUYOR?

Mide bulantısı için sebepleri çok net ve kesin olmamakla birlikte: Özellikle insan koryonik gonadotropin (HCG), progesteron ve östrojen hormonlarına bağlı olarak gebeliğin tetiklediği fiziksel, hormonal ve kimyasal değişiklikler meydana gelmektedir. Erken gebelikte sık görülen kan basıncında dalgalanmalara ve tansiyon düşüklüğüne neden olup halsizlik ile bulantıya sebep olabilmektedir. Gebelik hormonlarının tetiklediği karbonhidrat metabolizması değişiklikleri de düşük kan şekeri ataklarına sebep olmakta ve bulantının ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Diyette B6 vitamini eksikliğinin başka bir olası neden olduğu düşünülmektedir.

Hamilelikte mide bulantısı görülmesi için risk faktörleri nelerdir?

Hamileliğin ilk 12 haftasındaki hormonal değişikliklerin mide bulantısının başlıca nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir.

Ancak aşağıdaki durumların varlığı mide bulantısı görülme ihtimalini arttırmaktadır:

Mide bulantısının belirtileri nelerdir?

Sabah bulantısı olarak adlandırılsa da, mide bulantısı (kusmalı veya kusmasız) günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilmektedir. Her 10 kadından 8-9’u hamileliklerinin bir döneminde sabah bulantısı belirtileri yaşar. Çoğu kadın için semptomlar hafiftir ve diyetlerinde sadece birkaç küçük değişiklikle hayatlarına normal bir şekilde devam edebilirler. Ancak bazı kadınlar için sabah bulantısı, günlük aktiviteleri ve yaşam kalitesi üzerinde önemli, olumsuz bir etkiye sahiptir. Sabah bulantısının belirtileri kişiden kişiye, hatta aynı anne adayının farklı gebeliklerinde farklılık gösterebilmektedir. Şu şekilde özetlenebilir:

  1. Bulantı, kusma ile veya kusma olmadan
  2. Belirli kokulara ve yiyeceklere karşı hassasiyet
  3. Kuru öğürme
  4. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak adlandırılan reflü ve boğazda yanma
  5. Şiddetli vakalarda, sürekli kusma ve sıvı alımındaki kısıtlanmaya bağlı aşırı halsizlik, çarpıntı, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü vs.

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? Ne zaman biter? Doğuma kadar sürer mi?

Hamilelikte bulantı ve kusma olarak da adlandırılan sabah bulantısı yaygın bir durumdur. Gebeliklerin yaklaşık %70’inde görülür ve genellikle hamileliğin 6. haftasında başlar ve haftalar veya aylarca sürer.  Mide bulantısı genellikle hamileliğin ilk 3 ila 4 ayından sonra iyileşmeye başlar. Bununla birlikte, bazı kadınlar mide bulantısını daha uzun süre yaşamaya devam eder. Yaklaşık 10 anne adayından 1’i, hamileliğinin 20. haftasından sonra kendini hasta hissetmeye devam edecektir.

Sabah bulantısı bebeği etkiler mi?

Sabah bulantısı genellikle doğmamış bebek için herhangi bir soruna neden olmaz. Bununla birlikte, şiddetli ve devam eden kusma annenin genel durumunu ciddi olarak etkileyebileceğinden, şiddetli bulantı kusma varlığında hastaneye başvurmanız önemlidir.

Günlük vitamin, mineral ve besin ihtiyacınızı karşılamaya devam etmek için çeşitli yiyecekler yemeye çalışın.

Hamilelikte mide bulantısı nasıl yönetilir?

Gebeliğin tetiklediği mide bulantısı, genellikle diyetinizde değişiklikler yaparak ve bol bol dinlenerek yönetilebilir. Aile ve yakın çevrenin desteği de mide bulantısının yönetimini kolaylaştırabilir.

Beslenme ve yaşam alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler:

Vücut sıvınızı korumak çok önemlidir !

Kusuyorsanız, susuz kalmamanız çok önemlidir. Bir seferde çok miktarda içmeye çalışmaktan çok küçük içecekler almak daha kolay olabilir. Su, meyve suyu, limonata ve berrak çorbalar gibi çeşitli sıvıları deneyin. Oral rehidrasyon solüsyonu içme konusunda doktorunuz ile konuşmak isteyebilirsiniz. Bu solüsyonlar, çok fazla kustuğunuzda vücudunuzun kaybettiği sıvının yanı sıra önemli elektrolitlerin yerine konulmasına yardımcı olur.

Diğer seçenekler

Mide bulantısı hakkında doktorumu ne zaman görmeliyim?

Hamilelikte mide bulantısı ilaçları doktora sormadan kullanılması halinde nelere yol açabilir?

Gebelikte ortaya çıkan mide bulantısı sebebiyle kullanılacak ilaçlar, belirli bir algoritma ile kullanılır. Rastgele, kontrolsüz ilaç kullanımı gebelikte asla istenmeyen bir durumdur.

Örneğin,

Bu sebeple, mide bulantınızı tedavi etmek için doktorunuzla konuşmadan herhangi bir ilaç veya besin takviyesi almamanız önemlidir.

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version