Formsanté

Hem bağışıklığınızı güçlendirin hem de fazla kilolardan kurtulun

aralik-2011-diyet-resim-1

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve aynı anda kilo verebilmek istiyorsanız; tüm besin gruplarını sağlıklı yöntemlerle pişirip ölçülü olarak yiyin, bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin ve kardan kıştan korkmadan, her gün temiz havaya çıkıp hareket edin.

En kalın paltoların, eldiven, atkı ve berelerin aylardır bekledikleri dolap köşelerinden çıkıp her gün kullanılır hale gelmeye başladığı aralık ayına geldik. Bu, aynı zamanda ısınmak için daha çok yemek yemek istediğimiz ve kilo almaya başladığımız dönemin de başlangıcı anlamına geliyor. Gelsin kocaman bardaklarda meyve suları, tabak tabak meyveler, büyük porsiyonlarla tüketilen bol yağlı yemekler… Peki gerçekten işe yarıyor mu? Aslında hayır… “Karatay Diyeti” kitabı ile 100 bin satış rakamına ulaşan ve kitabında sağlıklı kilo vermenin yollarını bilimsel gerçeklerle açıklayan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kış mevsiminde doğru beslenme ile ilgili sorularımızı yanıtladı ve ortaya şu sonuç çıktı; yeniden gözden geçirmemiz gereken çok şey var! “Kışın iştah artar mı?” sorusuna “Bunun tamamen psikolojik olduğunu düşünüyorum” diye yanıt veren Prof. Dr. Canan Karatay, öncelikle kış mevsimi, soğuk hava ve hastalıklar konusundaki yanlış düşüncelerden kurtulmamız gerektiğini belirtiyor.

Karatay sözlerini şöyle sürdürüyor: “Türkiye’nin kıyı bölgelerinde, büyük şehirlerinde gerçek bir kış mevsimi yaşanmıyor. Örneğin İstanbul’a artık kar bile yağmıyor. Oysa biraz rüzgâr esince, yağmur yağınca kış geldi sanıyoruz. Öncelikle bu psikolojiden kurtulmamız lazım. İkinci olarak da soğuğun hastalık getirmediğini, hastalıkları virüslerin, mikropların ve alerjik toksinlerin yaptığını bilmemiz gerekiyor. Kapalı ve havasız yerlerde uzun süre kalmayarak, sağlıklı beslenerek ve hareket ederek, sigara içmeyerek bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklardan korunabiliriz.” Prof. Dr. Canan Karatay, el hijyeninin sağlanması ve mikropların direnç kazanmasına neden olan gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmasının da kış hastalıklarından korunmakta önemli olduğunu vurguluyor.

Yumurtanın gücü
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için proteinlere büyük görev düşüyor ve protein kaynakları arasında bir numarada yumurta bulunuyor, çünkü yumurta proteini insan proteinlerine en yakın olan protein olma özelliğini taşıyor. Prof. Dr. Canan Karatay, her gün iki adet tavuk yumurtası tüketilmesini öneriyor. İçerdiği vitamin ve minerallerin vücuda girmesi için yumurtanın trans yağ oluşmadan yani az pişirilerek tüketilmesi gerekiyor. Rafadan veya kayısı kıvamında tüketmenin yanı sıra eğer sahanda yumurta meraklısı iseniz bir tavada düşük ateşte kısa süre saf tereyağı ile pişirip ateşi söndürdükten sonra bir kapak kapatarak kendi ısısında biraz daha yoğunlaşmasını bekleyebilirsiniz. Devamı diğer sayfada

aralik-2011-diyet-resim-2Şeker, bağışıklık sistemini yıkıyor
Nasıl mı? Bağışıklık sistemimizde mikroplara karşı savaşan akyuvarlar bulunuyor ve bunlar gelen mikrobu içlerine alıp öldürüyor. Akyuvarların içinde ise güçlü bir antioksidan olan C vitamini bulunması gerekiyor. Ancak şekerin formülü ile C vitaminin formülü birbirine çok yakın ve kanda şeker yükseldiği zaman akyuvarlar içlerine şekeri alıyor ve C vitamininin akyuvarlar içine girişi engelleniyor. Sonuç olarak da bağışıklık sistemi yıkılıyor. Bu gerçek şöyle bir çelişkiyi de ortaya çıkarıyor; yüksek oranda C vitamini almak için kocaman bardaklarda içtiğimiz meyve sularının yüzde 90’ı şekerden oluşuyor ve bu yolla alınan C vitamini az önce açıkladığımız sebepten dolayı bir işe yaramıyor. Sadece bir Türk kahvesi fincanı dolusu meyve suyundaki C vitamini aslında bir insana 24 saat boyunca yetiyor. Vücut fazla alınan C vitaminini birkaç saat sonra idrarla atıyor. Üstelik C vitamini için illa ki şekerli bir meyve ya da meyve suyu tüketmek de gerekmiyor. Tüm kış sebzeleri C vitamini içeriyor ve amaç C vitamini almaksa bunların kavrulmadan, çiğ olarak salatalarda tüketilmesi gerekiyor.

aralik-2011-diyet-resim-3Zararlı olan et değil, yanlış pişirme yöntemi
Etteki protein de sağlıklı beslenme açısından doğal ve yoğun bir protein kaynağını oluşturuyor. Ancak her gıdada olduğu gibi etin de nasıl pişirildiği önem taşıyor. Prof. Dr. Karatay, “Eti yağda kızartmak, mangalda yakarak pişirmek tehlikeli ancak Türk usulü tencere yemeklerinde etin her türlüsü kullanılabilir. Balığın da her türlüsünü öneriyorum ancak mısır ununa bulanıp yağda kızartılan balığın trans yağ nedeniyle kanserojen olduğunu unutmamak gerekiyor” diyor.

aralik-2011-diyet-resim-4Ha-re-ket e-de-ce-ğiz!
Prof. Dr. Canan Karatay, tıpkı bu başlıkta olduğu gibi hecelerin üstüne basarak ısrarla söylüyor; güçlü bir bağışıklık sisteminin en önemli kurallarından biri de günlük hayatın içinde egzersizi yerleştirmek… Tüm hastalarına günde en az 20 dakika yürüme tavsiyesinde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Karatay, “Spor kulüplerine üye olmanız gerekmiyor. Hava nasıl olursa olsun, her gün 20 dakika çıkıp yürüyün. Varsa çocuklarınızı da yanınıza alın ve onları da her gün yürümeye, hareket etmeye ve soğuğa alıştırın” diyor.

Tatlı krizi gelince…
Ne yazık ki bu cümlenin devamı “Hemen bir porsiyon tatlı yiyin” olmayacak. Çünkü aslında tatlı krizi, sağlıklı ve doygun bir öğün yenmediği zaman ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Canan Karatay, “Dilimizde dört tane tat alma duyusu var; tatlı, acı, tuzlu, ekşi… Tatlı reseptörü en güçlüsü olduğu için şeker yediğimiz zaman diğer tat alma duyularını köreltiyor ve bizi bağımlı hale getiriyor. Bugün tüm fabrikasyon ürünlerde früktoz kullanılıyor ve bağımlılık yaratılıyor” diyor. Devamı diğer sayfada

Her hastalığın temelinde trans yağlar var
Tüm hastalıkların başlamasının temelinde trans yağların bulunduğunu belirten Prof. Dr. Canan Karatay, “Karaciğer ve pankreas yağlanmasının sebebi trans yağlardır” diyor. Doğal olmayan, dayanıklı kılınmış ve bu özellikleri ile kanserojen olan bu yağlar fabrikasyon olarak üretilmiş tüm gıdaların içinde bulunuyor. Trans yağlar vücuda girdiklerinde her türlü hücresel ve kimyasal bozuklukları başlatan serbest oksijen radikallerinin artmasına neden oluyor. Aynı zamanda hücre zarlarında gerekli ve temel yağ olan Omega 3 yağ asitlerinin yerini işgal ediyorlar. Bunun sonucu olarak da trans yağlar bağışıklık sistemini zayıflatıp her çeşit mikrobik hastalığın kolaylıkla oluşmasına neden oluyor.

D vitamini; Doğa’nın D’si
Prof. Dr. Canan Karatay, büyük şehirlerdeki hava kirliliği nedeniyle güneş ışınlarının bize adeta buzlu bir camın ardından geldiğini söylüyor. Buna bir de yaz aylarında yüksek koruma faktörlü güneş kremleri eklendiği için güneş ülkesi olan Türkiye’de hem kadınların hem de erkeklerin D vitamini düzeyi olması gerekenin, yani 70 ng/ml’nin altında kalıyor. Oysa ki ultraviyole ışınları deride bağışıklık sisteminin vazgeçilmezi olan D vitaminini üretiyor. Prof. Dr. Karatay, herkesin D vitamini düzeyini her yıl ölçtürmesi ve eksik olan D vitamininin dışarıdan takviye edilmesi gerektiğini belirtiyor ve ekliyor; “Güneş girmeyen eve doktor girer sözü bu nedenle asırlardan beri söylenegelmiştir.”

Kışın da günde 2 litre sıvı
“Kışın su içmek hiç aklıma gelmiyor” cümlesini kuranlardan biriyseniz, yanlış yoldasınız demektir. Çünkü 7’den 70’e herkesin günde en az iki litre sıvı ve tercihen su tüketmesi gerekiyor. Prof. Dr. Karatay, gün içinde tüketilen kahve ve çaya kesinlikle şeker ve tatlandırıcı eklenmemesi gerektiğini belirtiyor ve ekliyor; “Vücudumuz fabrikasyon üretilmiş tatlandırıcıları kullanmaya programlanmamıştır.”

Doğru beslenince üç öğün yeter
“Günde kaç öğün yemeliyiz?” sorusuna Prof. Dr. Canan Karatay, İbn-i Sina’nın şu sözü ile karşılık veriyor; “Bir insana iki öğün yeterlidir, üçüncü öğün hastalıktır.” Günümüz koşullarında günde üç öğünün uygun olduğunu ve bu beslenme aralığı ile vücudun kendi sisteminin çalışmasına ve hormonlarının düzelmesine zaman tanındığını belirten Prof. Dr. Karatay, “Mesele sık sık yemek değil, ana öğünlerde sağlıklı ve doğal gıdalar yemektir. Dolgun protein, sağlıklı yağ ve karbonhidratları, doyuncaya kadar yerseniz hiç acıkmazsınız. Ancak boş karbonhidrat ve boş kalori yani toksik gıdaları vücudunuza sokarsanız sık sık acıkırsınız. Sık sık beslenmek de bu semptomu yani sıkıntınızı o an için düzeltir ancak sık acıkmanızın nedenini ortadan kaldırmaz” diyor.

Sağlıklı karbonhidratlar elimizin altında
Tüm meyveler, sebzeler ve kabuklu kuru yemişler sağlıklı karbonhidrat içeriyor. Örneğin 100 gr. yani bir ince belli çay bardağı dolusu fıstıkta doğal ve sağlıklı 600 gr. karbonhidrat bulunuyor. Fındık, fıstık, ceviz, badem gibi kabuklu yemişlerde ayrıca birçok vitamin, mineral ve vücudun temel ihtiyaçlarından olan sağlıklı yağlar bulunuyor. Hızla öğütülerek hazırlanmış unlar ve bunlarla hazırlanan fırında pişmiş tüm ürünler ise tehlikeli karbonhidratları oluşturuyor ve bu gıdalar boş kalori alımına neden oluyor. Prof. Dr. Canan Karatay, mercimek, kuru fasulye ve barbunya gibi kurubaklagillerin tahıllarla karıştırılmaması gerektiğini belirtiyor. Kışın özellikle tercih edilen kuru fasulyenin, az işlem gördüğü ve pişmediği için sağlıklı bir seçenek olan pastırma ile pişirilebileceğini belirten Prof. Dr. Karatay, yanında ise kesinlikle pilav tüketilmemesi gerektiğini söylüyor. Nohut, bezelye gibi seçenekler ise nişastalı olduğu için kontrollü yenilmesi gerekiyor. Devamı diğer sayfada

aralik-2011-diyet-resim-5PRATİK VE SAĞLIKLI TARİFLER
KABAK YEMEĞİ

Malzemeler:
➤ 5-6 adet kabak
➤ 5 adet yumurta
➤ Ezilmiş klasik beyaz peynir (diyet ya da light değil)
➤ Kuru nane
➤ Karabiber
➤ Tuz
➤ Sızma zeytinyağı (soğuk sıkım)
Hazırlanışı:
Kabakları rendeleyin. Yumurta, ezilmiş beyaz peynir, kuru nane, bir tutam tuz ve karabiber ile bol zeytinyağı ekleyerek harmanlayın. Bir fırın tepsisine yayın ve 180 dereceye ısıtılmış fırında 5-10 dakika pişirin. Yoğurt ile servis yapın. (Karışıma kesinlikle un eklemeyin ve kızartma yapmayın.)

aralik-2011-diyet-resim-6FIRINDA KUZU PİRZOLA
Malzemeler:

➤ 1 kg. kuzu pirzola (veya dana biftek)
➤ 3-4 adet dolgun domates
➤ 2-3 adet acı veya tatlı yeşil biber
➤ Kekik
➤ Sızma zeytinyağı (soğuk sıkım)
Hazırlanışı:
Kuzu pirzola veya dana bifteği bir tepsiye dizin. Üzerine zeytinyağı ekleyin. 200 dereceye ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar yavaş yavaş pişirin. Etler hafif suyunu çekmeye başlayınca üzerlerini dilimlenmiş domates ve biber ile kapatın. Biberler kızarmaya başlayınca bol kekik ekleyin. Suyu azalıncaya kadar fırında bekletin. Daha sonra mevsim salatası ile servis yapın. Tuz veya karabiber eklemeyin.

aralik-2011-diyet-resim-7BULGUR SALATASI
Malzemeler:

➤ 1-2 su bardağı köftelik veya pilavlık esmer bulgur
➤ Üzerini örtecek miktarda sıcak su
➤ 2-3 adet kuru soğan
➤ Yarım demet taze maydanoz
➤ Yarım demet taze nane
➤ Kırmızı pul biber
➤ Karabiber
➤ Tuz
➤ Sızma zeytinyağı (soğuk sıkım)
Hazırlanışı:
Bulguru bir tencereye koyun, üzerine sıcak su ekleyin ve yumuşamasını bekleyin. Bol kuru soğan, maydanoz ve taze naneyi ince ince kıyarak doğrayın. Kırmızı pul biber, azıcık tuz, karabiber, zeytinyağı ekleyerek harmanlayın. Daha sonra servis yapın. Et yemeklerinin yanında, yoğurt ve cacıkla tüketebilirsiniz. (Bu salata aşurelik buğday ile de hazırlanabilir ancak bulgur kaynatılmamalı, buğday ise iyice yumuşayana kadar kaynatılabilir.)

aralik-2011-diyet-resim-8ELMALI İNCİRLİ KEK
Malzemeler:

➤ 2 adet yumurta
➤ 1.5 çay bardağı süt
➤ 1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
➤ 4 adet elma
➤ 4 adet kuru incir
➤ 1 yemek kaşığı bütün keten tohumu
➤ 1 çay kaşığı tarçın
➤ Yarım su bardağı un
➤ 1 kaşık kabartma tozu
Hazırlanışı:
Elmaları soyup küp şeker büyüklüğünde, incirleri ise nohut büyüklüğünde doğrayın. Bir kapta elma, tarçın, incir, ceviz ve keten tohumunu karıştırın. Bir başka kapta yumurtayı çırpın. Ardından un, kabartma tozu ve süt ekleyerek karıştırın. Son olarak elmalı malzemeyi hamura katın ve karışımı yağlanmış tepsiye dökün. 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Devamı diğer sayfada

aralik-2011-diyet-resim-97 GÜNLÜK SAĞLIKLI BESLENME MENÜSÜ
PAZARTESİ

Kahvaltı (08.00-09.00)
➤ Kayısı kıvamında haşlanmış iki yumurta ➤ 8-10 adet tuzu alınmış yeşil ya da siyah zeytin ➤ Avuç içi kadar beyaz peynir ➤ 4-5 adet gün kurusu kayısı ➤ Şekersiz bitki çayı, su ya da meyve çayı ➤ Bir ince belli çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir.)
Öğle yemeği (12.00-13.00)
➤ Avuç içi kadar dana söğüş, ➤ Bol salata ➤ Zeytinyağlı fasulye (Salata olarak dilimlenmiş ya da rendelenmiş turp ve havuç veya mevsim salatası, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile hazırlanabilir.)
Ara öğün/şart değil (15.00)
➤ Yarım su bardağı kadar ceviz ➤ Şekersiz olarak sevdiğiniz herhangi bir çay ya da taze limonlu su
Akşam yemeği (18.00-19.00)
➤ Balık, yeşil soğan, roka ve turp ➤ Salata bol miktarda hazırlanıp içine doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile birlikte tane keten tohumu ilave edilebilir.

SALI
Kahvaltı (08.00-09.00)

➤ Kayısı kıvamında haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir.) ➤ 8-10 adet tuzsuz zeytin ➤ Avuç içi kadar beyaz peynir ➤ 2-3 adet çarliston yeşil biber ➤ 5-6 adet minik domates ➤ Şekersiz çay ya da süt ➤ Bir ince belli çay bardağı fındık (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir.)
Ara öğün/şart değil (10.00)
➤ Yarım su bardağı ceviz ➤ Bol su ya da yeşil çay
Öğle yemeği (13.00-14.00)
➤ Bir tabak zeytinyağlı barbunya ya da etli sebze yemeği ➤ Lahana ya da karnabahar salatası (Çiğ ya da buğulanmış olabilir.) ➤ Bir su bardağı ayran ya da bir kase yoğurt
Ara öğün/şart değil (15.00)
➤ Bir orta boy elma ya da mevsim meyvesi ➤ Bir kase yoğurt (Mümkünse mayalanmış veya geleneksel usulle üretilmiş. Diyet olmamalı.) ➤ Şekersiz çay ya da bir fincan Türk kahvesi (Neskafe olarak bilinen granül kahveler işlenmiş oldukları için yasak.)
Akşam yemeği (18.00-19.00)
➤ Balık ızgara (Fırında buğulama da olabilir.) ➤ Bir tabak pilaki ➤ Roka, yeşil soğan, maydanoz ve bir tatlı kaşığı keten tohumu, ➤ İki kibrit kutusu kadar tahin helvası

aralik-2011-diyet-resim-11ÇARŞAMBA
Kahvaltı (08.00-09.00)

➤ Kayısı kıvamında haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile menemen veya omlet de yapılabilir.) ➤ Avuç içi kadar peynir ➤ 2-3 adet tatlı kırmızı biber ➤ Yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı ➤ Bir ince belli çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir.)
Ara öğün/şart değil (10.00)
➤ Tuzsuz yer fıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış olmalı.) ➤ Bol su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (12.00-13.00)
➤ Bir tabak zeytinyağlı taze yeşil fasulye ➤ 3-4 adet ızgara köfte ➤ 1 kase yoğurt ➤ Turp ve havuç ile rendelenerek hazırlanmış salata ve bir tatlı kaşığı keten tohumu Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir. ➤ Bol su ve ayran
Ara öğün /şart değil (15.00)
➤ Bir elma ya da armut ➤ 1 kase yoğurt
Akşam yemeği (18.00-19.00)
➤ 3-4 kalem kuzu pirzola ya da avuç içiniz kadar bonfile ızgara ➤ Zeytinyağlı enginar ya da bir tabak taze bakla ➤ Mevsim salatası ve bir tatlı kaşığı keten tohumu Devamı diğer sayfada

PERŞEMBE
Kahvaltı (08.00-09.00)

➤ İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş peynirli omlet ➤ 8-10 adet tuzsuz zeytin ➤ Avuç içi kadar beyaz peynir ➤ 1-2 adet çarliston yeşil biber ya da 1-2 adet salatalık ➤ Taze maydanoz ve kırmızı biber ➤ Yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı ➤ Bir ince belli çay bardağı ceviz içi
Ara öğün/şart değil (10.00)
➤ Avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse taze olmalı.) ➤ Taze limon eklenmiş bol su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (12.00-13.00)
➤ Avuç kadar dana bonfile ya da 3-4 kalem kuzu pirzolası ➤ Bir tabak zeytinyağlı pırasa ➤ 5-6 adet minik domates ➤ Bir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumu ➤ Bol su
Ara öğün/şart değil (15.00)
➤ Bir ufak portakal veya mevsim meyvesi ➤ Avuç içi kadar tuzsuz yer fıstığı ya da badem içi
Akşam yemeği (18.00-19.00)
➤ Balık ızgara, kırmızı kuru soğan, dilimlenmiş turp ve roka ➤ Buğulanmış Brüksel lahanası ve rendelenmiş havuç ya da lahana salatası ➤ Bir tabak piyaz ya da zeytinyağlı barbunya

CUMA
Kahvaltı (08.00-09.00)

➤ İki yumurta ile hafif ateşte tereyağında pişirilmiş omlet ➤ 8-10 adet tuzsuz zeytin ➤ Avuç içi kadar beyaz peynir ➤ Taze maydanoz, tatlı kırmızı biber ve 1-2 adet salatalık ➤ Şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı ➤ Bir ince belli çay bardağı fındık
Ara öğün/şart değil (10.00)
➤ Bir avuç ceviz içi ➤ Bol taze limonlu su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (12.00-13.00)
➤ Bir porsiyon şiş kebap (Yanında pilav, patates veya pide yenilmemeli.) ➤ Taze yeşil biber, domates, turp, maydanoz, soğan ve sumak ➤ Bir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumu ➤ Bol su ya da ayran
Ara öğün/şart değil (15.00)
➤ Bir elma ve bir avuç tuzsuz yer fıstığı ➤ Taze limon eklenmiş su ya da şekersiz çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
➤ 3-4 kalem kuzu pirzola ➤ Mevsim salatası ➤ Zeytinyağlı enginar ya da yoğurtlu semizotu salatası

CUMARTESİ
Kahvaltı (08.00-09.00)

➤ Pastırmalı yumurta ➤ 8-10 adet tuzsuz zeytin ➤ Avuç içi kadar peynir ve taze maydanoz ya da nane ile birlikte ➤ Şekersiz çay ya da sevilen bir bitki çayı ➤ Bir ince belli çay bardağı Antep fıstığı
Ara öğün/şart değil (10.00)
➤ Bir avuç ceviz içi ➤ Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı
Öğle yemeği (12.00-13.00)
➤ Bir porsiyon bonfile ızgara ➤ Taze yeşil biber ve domates ya da kuru soğan ➤ Yoğurt, semizotu ve bir tatlı kaşığı keten tohumu yağı ➤ Bol su veya ayran
Ara öğün/şart değil (15.00)
➤ Bir ufak boy portakal ya da elma ➤ Şekersiz yeşil çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
➤ Balık ızgara ➤ Dilimlenmiş beyaz turp ➤ Bol roka, domates, taze yeşil soğan ile hazırlanmış salata ➤ İki kibrit kutusu kadar tahin helvası Devamı diğer sayfada

PAZAR
Kahvaltı (08.00-09.00)

➤ Peynirli omlet ya da pastırmalı yumurta ➤ Avuç içi kadar beyaz peynir ➤ 8-10 adet tuzsuz zeytin ➤ Tatlı kırmızı biber, domates ve salatalık ➤ Şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı ➤ Bir ince belli çay bardağı ceviz içi
Ara öğün/şart değil (10.00)
➤ Bir avuç ceviz içi ➤ Bol taze limonlu su ya da şekersiz bitki çayı
Öğle yemeği (12.00-13.00)
➤ Bir tabak kuru fasulye, bonfile veya biftek (Avuç içi kadar olabilir. Yanında pilav, patates yenmemeli.) ➤ Bir adet kuru soğan ➤ Çoban salatası ➤ Bol su
Ara öğün/şart değil (15.00)
➤ Bir avuç tuzsuz yer fıstığı ➤ Şekersiz çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
➤ Balık ızgara ➤ Taze yeşil soğan, bol roka ve domates ➤ Közlenmiş taze biber

aralik-2011-diyet-resim-13Notlar:
● Bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir.
● Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı eklenebilir.
● Kuruyemişler mümkünse yeni kırılmış olmalı.
● Mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı.
● Akşam saat 19.00-20.00’den sonra meyve dahil hiçbir şey yenmemeli.

Yaprak Çetinkaya

Formsante Dergisi Aralık 2011 Sayısı

Exit mobile version