Formsanté

İftarda hızlı yemek yemenin zararları ve oluşabilecek rahatsızlıklar

Ramazan ayında uzun süreli açlık sonucu, birçok kişi çok hızlı bir şekilde yemek yemektedir. Hızlı yemek yiyen kişiler, hızlı yemenin sonucunda daha fazla yemek yemiş olurlar. Orucumuzu; bir bardak su ,bir tane hurma ve bir kase çorba ile açtıktan sonra ,ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika beklenmelidir. Bunun sebebi beyine tokluk sinyalinin gitmesini sağlamaya çalışmamızdır. Açlık ve tokluk hissimizden sorumlu iki tane hormon vardır. Açlık hormonu, diğer adıyla ghrelin hormonudur. Tokluk hormonu ise, leptin hormonudur. Ayrıca iftarda hızlı yemenin sonucunda oluşan bazı rahatsızlıklar bulunmaktadır. Hızlı yemek yeme sonucunda, daha fazla yemek yendiği için bunun sonucunda mide ve barsak rahatsızlıkları oluşmaktadır. Yazımızın devamında önce hızlı yemek yiyince oluşan rahatsızlıkları daha sonrada açlık ve tokluk hormonlarının etkisini inceleyeceğiz.

İFTARDA HIZLI YEMEK YİYENLERDE OLUŞAN RAHATSIZLIKLAR 

İFTARDA HIZLI YEMEK YİYENLERDE AÇLIK VE TOKLUK HORMONLARININ ETKİSİ; 

Sonuç olarak: İftarda 15-20 dakikalık ara vermenin önemi oldukça büyüktür. Bu hormonların aracılığı ile beynimize tokluk sinyallerinin gönderilmesini bekleriz. Ancak hızlı yemek yiyen kişilerde, beyine tokluk sinyali ulaşana kadar geçen sürede yemeklerini bitirirler. Doyacakları noktada durmak yerine çok daha fazlasını yedikleri için bunun sonucunda mide hacminde artış, kilo artışı ve bunların ilerlemesi sonucu obeziteye kadar yol açabilir.

İFTARDA HIZLI YEMENİN ÖNÜNE NASIL GEÇEBİLİRİZ? 

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version