Formsanté

İtalya’dan serin tatlar

yemek-temmuz-2012-resim-1

Birbirinden lezzetli dondurmalar yaratmak için sadece taze mevsim meyvelerini ve doğal malzemeleri kullanmak ister misiniz? Mua Gelatieri d’Italia’ şefleri bu kez dondurma laboratuvarlarına formsanté okurları için girdi. Bu birbirinden nefis, birbirinden serin İtalyan tatları ile kendinizi şımartmaya hazır mısınız?

LİMONLU DONDURMA (SORBE)
Malzemeler-4 kişi için

● 120 g taze sıkılmış limon suyu
● 230 g su
● 80 g şeker
Hazırlama
Suyu 60°C ısıtın, içine şekeri ve limon suyunu ilave edin. Karışım oda sıcaklığına geldiğinde ev tipi dondurma makinesine koyun. Eğer dondurma makineniz yoksa buzdolabınızın dondurucu bölümüne koyabilirsiniz. Bu durumda daha kremsi bir yapı elde etmek için her 5-10 dakikada bir malzemeyi çırparak karıştırmanız gerekiyor.

yemek-temmuz-2012-resim-2KAYISILI DONDURMA (SORBE)
Malzemeler-4 kişi için

● 250 g taze ve olgun kayısı (ayıklandıktan sonra tartılmış)
● 135 g su
● 115 g şeker
Hazırlama
Kayısıları robotta püre haline getirin. Suyu 60°C’ye ısıtın. Şekeri ve kayısı püresini suya ekleyin. Karışım oda sıcaklığına geldiğinde ev tipi dondurma makinesine koyun. Eğer dondurma makineniz yoksa buzdolabınızın dondurucu bölümüne koyabilirsiniz. Bu durumda daha kremsi bir yapı elde etmek için her 5-10 dakikada bir malzemeyi çırparak karıştırmanız gerekiyor.

yemek-temmuz-2012-resim-3BİTTER ÇİKOLATALI DONDURMA (SORBE)
Malzemeler-4 kişi için

● 150 g iyi kalite bitter çikolata (en az yüzde 75 kakao oranı)
● 270 g su
● 80 g şeker
Hazırlanışı
Çikolataları benmari usulü eritin. Yani metal bir kabın içine koyun, bu kabı da kaynayan suya oturtun ve çikolatanın erimesini sağlayın. Suyu 60°C’ye ısıtın ve erimiş çikolatanın üzerine ilave edin. En son şekeri de bu karışıma ekleyin. Karışım oda sıcaklığına geldiğinde ev tipi dondurma makinesine koyun. Eğer dondurma makineniz yoksa buzdolabınızın dondurucu bölümüne koyabilirsiniz. Bu durumda daha kremsi bir yapı elde etmek için her 5-10 dakikada bir malzemeyi çırparak karıştırmanız gerekiyor.

Devamı diğer sayfada

yemek-temmuz-2012-resim-4

CHEESE CAKE
Malzemeler-5 kişi için

● 100 g süzme yoğurt
● 200 g krema
● 100 g şeker
● 100 g labne peynir
● 50 g yumurta sarısı
● 100 g parça çikolata
● 100 g yulaflı bisküvi
● 20 g çekilmiş fındık
● 1/2 tatlı kaşığı tarçın
● 2 kaşık marmelat (dilediğiniz çeşit)
Hazırlanışı
Krema: Yumurta sarılarını şekerle birlikte beyaz bir renk alıncaya kadar karıştırın. Labne peyniri ve yoğurdu ilave edin, çikolata parçalarını ekleyin ve karıştırın. Başka bir tarafta kremayı çırpın ve yavaş yavaş karışıma ekleyin. Taban için: Tereyağını düşük ısıda eritin ki yanmasın, sadece erimesi yeterli. Bisküvileri, fındığı, tarçını robottan geçirin ve üzerine tereyağını ekleyin. Bu karışımı keki yapacağınız kalıbın dibine yayın, elinizle hafif bastırarak şekil almasını sağlayın. Dondurucuda 20 dakika bekletin. Bitiriş: Kremayı bu tabanın üzerine dökün ve dondurucuda 2 saat daha bekletin. Katılaştığı zaman üzerini marmelatla ya da taze meyvelerle süsleyin.

yemek-temmuz-2012-resim-5TİRAMİSU
Malzemeler-8 kişilik

● 400 g mascarpone peyniri (Bulamazsanız labne de kullanabilirsiniz)
● 4 yumurta
● 120 g şeker
● 400 g kedi dili
● Bir miktar kahve (espresso ya da filtre kahve)
● Bir miktar kakao
Hazırlanışı
Tiramisu kreması: Kahveyi hazırlayın (çok sert olmaması gerekiyor). Soğumaya bırakın. Yumurtaları beyazlarından ayırın ve ayrı bir kaba alın. Yumurta sarılarını 60 g şekerle karıştırın, sonra üzerine mascarpone peyniri ekleyin ve karıştırın. Yumurta beyazlarını köpük haline gelinceye kadar başka bir kapta karıştırın ve üzerine geriye kalan 60 g şekeri ekleyin, yavaşça karıştırın. Sonrasında bu karışımı da mascarponeli krema ile kar›şt›rmaya devam edin. Kedi dillerini kahvenin içine batırarak her iki tarafının da ıslanmasını sağlayın. Bir bardağa küçük porsiyonlar halinde ya da genişçe dikdörtgen bir kaba hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir kat kahveye batırılmış kedi dillerini dizin, üzerine kremadan bir miktar koyun, kakao serpin. Tekrar kedi dili dizin, tekrar krema koyup kakao serpin. En son bir süzgeç yardımı ile kakao serpiştirip dondurucuya koyun.

Günlük taze dondurma
Yeniköy’den sonra ikinci şubesi Kemerburgaz’da geçtiğimiz ay açılan MUA’ Gelatieri d’Italia’da, en iyi dondurmayı yaratmak için yalnızca doğal ve yerel ürünler kullanılıyor

Aytaç Özkardaş GOZZI
Fotoğraflar: Ozan KUTSAL

Formsanté Dergisi Temmuz 2012 Sayısı

Exit mobile version