Formsanté

Kısa sürede forma girin

06022014 fitintime

Fizik tedavi merkezlerinde kullanılan Alman Miha Bodytec teknolojisi şimdi fitness alanında da kullanılıyor. Spor salonundaki beş saatlik bir çalışmayı 25 dakikaya indirmeyi hedefleyen bu sistem, aynı anda tüm kasları çalıştırıyor.

Uzun yıllar rehabilitasyon amaçlı hastanelerde kullanılan Miha Bodytec sistemi şimdi fitness ekipmanı olarak kullanılıyor. Fitness eğitmeni Ahmet Beker, EMS yani elektromasküler stimülasyon teknolojisinin temel prensibinin, kasları kasmak üzerine kurulu olduğunu söylüyor: “Normalde hareket ederken beyinden kaslara sinyaller gidiyor, kaslar kasılıyor ve biz hareket ediyoruz. Bu makinenin yaptığı da beynin yaptığını taklit etmek. Bu sinyaller kaslara dışarıdan veriliyor ve kaslar kasılıyor.” 

Miha Bodytec teknolojisiyle yapılan çalışmanın normal egzersizlerden ayrıldığı en önemli nokta vücudun tüm temel kaslarının aynı anda çalışması. Bu durum da metabolizma üzerinde hormonların salınımı gibi çok farklı bir etki yaratıyor. Yapılan tüm vücut egzersizi, standart bir egzersize oranla dört kat daha fazla kalori yakılmasını hedefliyor. Süre olarak ise bir spor salonunda bu tarz bir egzersizin karşılığının dört-beş saatlik bir çalışma anlamına geldiği iddia ediliyor. Yine bu sistemle lunge gibi bir hareketi yaparken normalde bacak kasları çalışıyor. Oysa ki bu sistemde bacak kaslarıyla birlikte tüm kaslara sinyal gittiği için tüm vücut çalışmış oluyor. Üç-dört antrenman sonra kişi doğru durmayı öğrenebildiği için duruş bozukluğunu da düzeltebiliyor. Sağlık topu, dambıl, halat gibi farklı fitness ekipmanıyla antrenman zenginleştirilebiliyor.

 

Bu teknolojinin üç temel kullanım alanı bulunuyor:

1- Vücut şekillendirme:Kas yoğunluğunda artış, bedenen incelme, yağ yakımında hızlanma, sıkılaşma, iç organ yağlanması gibi tedavi alanları bulunuyor. 

2- Fizik tedavi ve rehabilitasyon: Omurgayı destekleyen kasların omurgaya hiçbir yük bindirmeden çalıştırılmasına imkan sağlıyor. Bel, sırt ağrısı, omurga eğriliği, eklem rahatsızlıkları ve duruş bozukluklarında kullanılan etkili bir yöntem. Pek çok hastanede bu teknoloji kullanılıyor.

3- Atletik performans: Milli takımdaki pek çok oyuncu da fiziksel performansını artırmak için bu egzersizle çalışmalarını yapıyor. Sporcu sakatlıkları merkezinde de kullanılıyor. Sporcularda yüksek oranda performans artışı sağlıyor. Sakatlık sürecinde eklemler üzerinde baskı oluşmadığı için bu çalışmayla sporcu kısa zamanda mesleğine geri dönebiliyor.

 

25 dakikalık antrenman programı

Antrenman üç bölümden oluşuyor. İlkinde etkili bir ağırlık antrenmanı yapılıyor ve kasların direncinin sağlanması amaçlanıyor. İkinci bölümde kardiyo egzersizle devam ediliyor. Son bölüm ise laktik asidi dağıtmaya yönelik olan strecthing bölümü. 

 

06022014 fitintime1

 

Lunge ve shoulder press

Nereyi çalıştırıyor: Tüm bacak ve omuz

İki ele ağırlık alın. Bir ayak önde, diğeri arkada durun. Kolları yukarı kaldırın ve iki eliniz bir araya gelsin. Aşağı indirirken 90 derecelik açıyı geçmeyecek şekilde durun. Sonra yine ayağa kalkarak hareketi tekrar edin. 

Tekrar sayısı: 3

 

06022014 fitintime2

One arm triceps extension

Nereyi çalıştırıyor: Arka kol kasları

Bir kolu yukarı kaldırın. Dirseğiniz baş hizasında dursun. Kolu oynatmadan, dirsek eklemini bükerek 90 derecelik açı yakalandığında tekrar yukarı kaldırın. 

Tekrar sayısı: Her iki kolla 2 kere

 

06022014 fitintime3

Chestpress

Nereyi çalıştırıyor: Göğüs 

Gymstick’i iki ucundan tutarak kolları 90 derecelik bir açıyla açın. Ayaklar omuz genişliğinde açılsın, destek alabilmek için bir ayağı geri atın. Gymstick’i öne itip geri çekin. 

Tekrar sayısı: 4

 

06022014 fitintime4

Lunge Rotasyon

Nereyi çalıştırıyor:Kalça, ön bacak, arka bacak ve karın kasları

Gymstick’in uçlarını iki ayağa geçirin. Bir ayak önde diğeri arkada dursun. Ayak uçları karşıya bakıyor. Arkada bulunan dizi yere yakınlaştırırken önde bulunan diz ayak ucunu geçmeyecek şekilde ileriye gitsin. Gymstick’le sırayla sağa ve sola dönün. 

Tekrar sayısı: Her iki yöne 1 kere

 

06022014 fitintime5

Squat

Nereyi çalıştırıyor: Ön bacak, arka bacak ve kalça

Ayaklar kalça genişliğinde açılıyor. Bir sandalyeye otururmuşcasına eğilin, dizler parmak ucunu geçmeyecek. Sonra tekrar ayağa kalkın.

Tekrar sayısı: 4

 

06022014 fitintime6

Sumo squat

Nereyi çalıştırıyor:Kalça, iç bacak, dış bacak, omuz başları

Bacaklar iki omuz genişliğinde açık durun. Parmak uçları çaprazı gösteriyor. Sağlık topunu elinizde tutun. Vücudun dikliğini bozmadan yine bir sandalyeye otururmuşcasına eğilin. Bu sırada topu başınızın üzerine kaldırın. Sonra topu aşağı indirirken ayağa kalkın.

Tekrar sayısı: 4

 

06022014 fitintime7

One arm row

Nereyi çalıştırıyor: Sırt ve karın

Lebert aletinin iplerini iki elinizle birlikte tutun. Dirsekler bedene yakın duruyor. Bir kolu çekebileceğiniz kadar kendinize doğru çekin. Bu sırada diğer kolunuzu öne uzatın. Hareketi kolları değiştirerek uygulayın.

Tekrar sayısı: 4

 

06022014 fitintime8

Push-up

Nereyi çalıştırıyor: Göğüs

Kollar omuz genişliğinde, ayaklar parmak ucunda duruyor. Vücudunuzu cihaza doğru yaklaştırıp geri çekin.

Tekrar sayısı: 4

 

Deran ÇETİNSARAÇ

Formsanté Dergisi Ocak 2014 sayısı

 

Exit mobile version