Formsanté

Masanız sizi hasta etmesin

20062013 masabasi3

Günün neredeyse tamamını masa başında geçirdiğiniz bir işiniz varsa dikkat tehlike altındasınız! Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biri olan duruş bozukluklarına bağlı ağrılar sizin de sorununuz olabilir.


İşi masa başında olanlar hep şanslı olarak adlandırılsa da, aslında bütün gün bilgisayarın karşısında hareketsiz oturmak, günümüzün en büyük sorunlarından biri. Beraberinde kilo, duruş bozuklukları, ağrı ve fıtık gibi ciddi hastalıkları da getiren bu sorunun pençesine düşmemek ya da risklerden kurtulmak için yapmanız gerekenler çok büyük değişiklikler değil. Konunun uzmanı Medistate Hastanesi Başhekimi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Tekkeşin, masa başında oturanlara yönelik önemli bilgiler verdi.

Kulak çınlamasına dikkat!

Duruş bozukluklarının birçok belirtisi bulunuyor. Bu belirtiler arasında en sık görülenler boyun, sırt, omuz bölgelerinde ağrı, kulak çınlaması, bacakta ve parmaklarda uyuşma, topukta yanma oluyor.

Op. Dr. Tekkeşin, “Masa başında çalışan kişinin sandalyesi ortopedik değilse, masasında doğru şekilde oturmuyorsa, ekranın uzaklığı ya da yüksekliği doğru şekilde durmuyorsa, duruş bozukluğu devreye giriyor. Ardından sağlık sorunları ortaya çıkıyor” diyor.

 

Kadınlarda daha fazla görülüyor

Op. Dr. Mustafa Tekkeşin, masa başında çalışmaya bağlı olarak görülen boyun, sırt ve omuz ağrısı şikayetlerin en çok kadınlarda görüldüğünü söylüyor ve bunun sebebinin kadınların bilgisayar karşısında erkeklere oranla daha fazla zaman geçirmeleri olduğunu belirtiyor. Op. Dr. Tekkeşin, “Erkekler, bilgisayarın karşısında yarım saatten fazla duramıyor, daha geniş ve daha rahat davranıyor. Ama kadınlar daha titiz oldukları için başladıkları işi bitirmek istiyor” diyor.

 

Yapılan diyete dikkat!

Adale vücudun yapısında çok önemli, bu nedenle eğer adaleler güçlü değilse ekleme, kıkırdağa aşırı yük biniyor ve kireçlenme, romatizma ile ağrılara neden oluyor. Bu nedenle zayıflarken dikkat edilmeli. Diyet yapan biri protein ağırlıklı beslenmediğinde adaleden kaybettiği için bu kişilerde daha fazla ağrı görülüyor.

 

 

Bilekte uyuşma tümörün de belirtisi

Op. Dr. Mustafa Tekkeşin, “Boyun ve bel ağrılarıyla fıtık ağrıları arasında fark bulunuyor. Fıtık, daha çok uyuşma, hissizlik, soğuk ya da sıcak hissetme gibi değişen şikâyetlerle kendini gösteriyor. Fakat hastanın bu şikayetleriyle fıtık var demek de yanlış. O bölgenin ağrısına sebep olan başka hastalıklar da olabiliyor. Örneğin bilekte uyuşma, güç kaybı olması, bazen beyinde bir tümörü de işaret edebiliyor. Bütün tetkikler yapılsa da, bazen bir rahatsızlık çıkmıyor, sonra bir bakıyorsunuz bir kas hastalığı olabiliyor. Bu yüzden, kesin tanı için hastanın şikayetinden çok muayene ve tetkik gerekiyor” diyor.

 

20062013 masabasi1Neler yapabilirsiniz?

● Masa başındayken, bel bölgesini destekleyen ortopedik bir sandalye kullanılmalı.

● Ortopedik bel yastıkları ağrıların engellenmesine yardımcı oluyor.

● Mouse için özel pedler kullanılmalı, dirsek yüksekte kalmalı. Ayrıca mouse’un kullanıldığı alan geniş olmalı. Çünkü mouse kullananlarda özellikle kullanılan iki parmakla ilgili sıkıntılar görülebiliyor.

● Çalışırken aynı pozisyonda 40 dakikadan fazla durulmamalı.

● Masa başında hafif egzersizler yapılmalı. Baş, öne, arkaya yana doğru çevrilebilir, baş arkaya doğru yaslanabilir, kollar açılıp, kapatılabilir. Öne doğru eğilme, gerilmeler ağrıları engelleyebiliyor.

● Yatılan yatağa da dikkat edilmeli. Ortopedik yataklarda belin kavisi korunuyor fakat sünger yataklar belin şeklini koruyamadığı için ağrıya neden olabiliyor.

Exit mobile version