Formsanté

Menopoz dönemi beslenme nasıl olmalı? Ne yemeli?

Menopoza geçiş durumunda karşılaşılacak değişimler hakkında bilgi veren Diyetisyen Gülçin Işık, menopoz döneminde istenmeyen semptomlara karşı neler yapılması gerektiğini anlattı. Menopoza geçiş durumunda; kilo alma, düşük enerji, düşük cinsel dürtü ve ruh halindeki değişiklikler gibi istenmeyen semptomlarla karşı karşıya kalmamak için neler yapılmalıdır? Bu semptomları minimuma indirmek için nelere dikkat edilmelidir? Menopoz dönemi beslenme nasıl olmalı?

Menopoz (menarş + pause) tamamen fizyolojik bir süreç olup hayatın farklı renkleri, tatları ve özellikleriyle güzel ve uzun hayatın bir parçasıdır.

Menopoz sonrasında insan fizyolojisiyle ilgili, kadın fizyolojisiyle ilgili ve yaşam dönemi fizyolojisiyle ilgili belirgin değişiklikler olması nedeniyle önceki hayatın beslenme ve yaşam biçimini değiştirmek ve düzenlemek gerekir.

Hormonal değişikliğin etkin olması sonucu kalp damar hastalıklarını koruyucu diyet, tansiyon ve kolesterol düzeylerini yükselmesini engelleyici diyet, kemik erimesi ve deri yaşlanması engelleyici diyet ve yaşam biçimi değişiklikleri özellikle göz önünde bulundurulmalıdır.

Standart aktivitelerin yanında pelvik bölge kaslarını çalıştırmaya yönelik squat, kalça bölge kaslarını kasmak, alt karın ve pelvik bölge kaslarını çalıştırılması gerekir.

Menopozda östrojen düzeyi düştüğü için fitoöstrojen (bitkisel österojen içeren gıdalar) desteği önemlidir.

Menopoz semptomlarını tedavi etmek için en sık kullanılan bitkisel desteklerden bazıları şunlardır:

Tansiyon kontrolünü kolaylıkla sağlamak amaçlı sodyum klorür (sofra tuzu) yerine özellikle kalsiyum potasyum ve magnezyum tuzları önerilir.

Not: Her bünye farklı olabilir, doktorunuza danışmadan yemeyiniz!

Doymamış yağ oranı yüksek, özellikle kalp damar sistemi hastalıkları açısından koruyucu ve risk artışını engelleyen akışkan yağ, vücut sıcaklığında eriyen yağlı beslenme.

Kemik kırığı riskini azaltmak amaçlı kalsiyum ve protein (kolajen) içeriği zengin gıdalarla beslenilmesi önerilir.

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version