Formsanté

Moğol lezzetleri

ekim-2012-yemek-resim-1

Yeni mutfaklar tanımak, yeni tatlar denemek ister misiniz? Uzakdoğu ve özellikle Moğol mutfağından lezzetler sunan Go Mongo’nun şefleri formsanté okurları için steplerden gelen özel tatlar hazırladı.

MOĞOL BARBEKÜSÜ
● Dana kontrafile-125 g (çok ince dilimlenmiş)
● Çeri domates-4 adet (dilimlenmiş)
● Meksika fasulyesi-1 çorba kaşığı
● Kırmızı soğan-1 adet küçük boy (jülyen doğranmış)
● Sivri biber-1 adet (jülyen doğranmış)
● Brokoli-3 baş (az haşlanmış)
● Karnabahar-4 baş (az haşlanmış)
● Taze fasulye-1 tutam (haşlanmış, doğranmış)
● Kabak-birkaç dilim (jülyen doğranmış)
● Mantar-4 adet (ince doğranmış)
● Havuç-1 küçük boy, (jülyen doğranmış, haşlanmış)
● Bebek mısır-3 adet
● Noodle-75 g (az haşlanmış)

Soslar
● Domates sos-1-2 çorba kaşığı (tercihen domates salçası da kullanabilirsiniz)
● Soya sos-1 çorba kaşığı
● Acı sos-yarım çorba kaşığı
● Susam yağı-birkaç damla (zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
Baharatlar
● Birer tutam kekik, sarımsak tozu, kimyon, köri, kırmızı pul biber.
Yapılışı
Et ve sebze iyi kızdırılmış tavada veya sacda 5 dakika, harlı ateşte sote edin. Daha sonra noodle soslar ve baharatlar ilave ederek 1-2 dakika daha pişirin.
Aslında yukarıdaki tarifle istediğiniz gibi oynamak, yeni soslar, baharatlar, sebzeler eklemek, hatta seçilen eti değiştirmek mümkün. Moğol barbeküsünde kesin bir tarif, kesin bir ölçü yok. Önemli olan pişirme tekniği. Go Mongo’da Moğol barbeküsü yemek istediğinizde sizi üzerinde onlarca çeşit et, sebze, sos, baharat ve noodle olan bir açık büfeye yönlendiriyorlar. Tüm bunları harmanlamak için iki tabak veriliyor. Siz de damak tadınıza göre dilediğiniz gibi dolduruyorsunuz. Tabii yabancısı olduğunuz soslarla, baharatlarla ilgili fikir aldığınız birileri de var. Levrekten, karidese, tavuk, kuzu ya da dana etine; ananastan kabağa, acı sostan kara fasulye sosuna, kimyondan kekiğe dilediğinizi ekleyebiliyorsunuz. Şef sizsiniz. Hazırladığınız tabaklar altında harlı bir ateş olan kocaman bir sacda karıştırılarak kısa bir süreyle pişiriliyor. Tarifleri restoranda formsanté olarak sizin için seçip harmanladık. Deneyin bakalım, beğenecek misiniz?

ekim-2012-yemek-resim-2ALTAI
Malzemeler
● 300 g jumbo karides (ayıklanmış)
● Havuç-1 adet orta boy (ince kesilmiş)
● Brokoli-6-8 baş, 80 g kadar (çok az haşlanmış)
● Mantar-6-10 adet (ince kesilmiş)
● 2 diş sarımsak (dövülmüş)
● Zencefil-1 tatlı kaşığı (püre edilmiş)
● Köri baharatı-1 tatlı kaşığı
● Soya sosu-1 çorba kaşığı
● Birkaç damla susam yağı
Yapılışı
Tavayı yağ ile kızdırın. Karidesleri 2-3 dakika tavada pişirin. Tüm sebzeleri tavaya ekleyin ve 5 dakika kadar beraber kavurun. Sarımsak ve zencefil ilave edin. Son olarak köri ve soya sosunu ekleyerek servise hazır hale getirin.

Devamı diğer sayfada

ekim-2012-yemek-resim-3GÖÇEBE SALATASI
Malzemeler
● 75 g roka
● 1 tutam soya filizi
● 1 tutam meskulin yeşillik
● 1 parça kırmızı köz biber
● 4 adet çeri domates
● 1 çorba kaşığı tane mısır
● 1 tatlı kaşığı çam fıstığı
Yapılışı
Yeşillikleri bölerek tüm malzeme ve salata sosuyla karıştırın. Üzerine panelenmiş keçi peyniri koyun.
Göçebe sosun yapılışı
1.5 tatlı kaşığı bal, 3 çorba kaşığı nar ekşisi, 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve 2 çorba kaşığı üzüm sirkesini bir kapta iyice karıştırın.
Panelenmiş keçi peynirinin yapılışı
80 gram keçi peynirini elle yoğurarak elips şekli verin. Birer tatlı kaşığı file fındık ve file fıstık ile paneleyerek yağda kızartın.

ekim-2012-yemek-resim-5ACILI EKŞİLİ ÇORBA
(4 kişilik)
Malzemeler
● Tavuk göğsü-75 g (küp doğranmış ve hafifçe haşlanmış)
● Bezelye-yarım çay bardağı
● Havuç-1 adet küçük boy (minik küpler şeklinde doğranmış)
● Kabak-1 adet küçük boy (minik küpler şeklinde doğranmış)
● Mantar-6-8 adet (dilimlenmiş)
● Yumurta-1 adet
● Karabiber-1 tatlı kaşığı
● Şeker-1.5 tatlı kaşığı
● Soya sosu-1.5 çorba kaşığı
● Limon sirkesi-1 çay bardağı
● Tavuk suyu-750 ml
Yapılışı
Tavuk suyunu tencerede kaynatın. Tüm malzemeleri üzerine ilave edin. Son olarak çırpılmış yumurtayı da ekleyin ve 5 dakika kadar kaynattıktan sonra servis edin.

ekim-2012-yemek-resim-4SHANGAI NOODLE
Malzemeler
● Tavuk but-75 g (kemiksiz, küp doğranmış)
● Noodle-100 g
● Beyaz lahana-70 g (jülyen doğranmış)
● Soya filizi-70 g
● Havuç-küçük boy (jülyen doğranmış)
● Bir tutam taze soğan (kalın doğranmış)
● Soya sos-yarım çorba kaşığı
● Acı sos (acının kıvamına göre 1 çorba kaşığı)
● Ayçiçek yağı-birkaç damla
Yapılışı
Noodle’ı sıcak su ile aldante, yani dişe gelecek kıvamda birkaç dakika haşlayın. Tavayı yağ ile kızdırın. İlk olarak tavukları tavaya koyun ve çevirerek pişirin, daha sonra sebzeleri ilave edin. Önceden haşlanmış noodle’ı da tavaya ekleyerek 3-4 dakika soteleyin. Son olarak acı sos ve soya sosu ekleyerek servise hazır hale getirin.

Aytaç Özkardaş GOZZI
Fotoğraflar: Ozan KUTSAL

Formsante Dergisi Ekim 2012 Sayısı

İlginizi çekebilir: Hünkar beğendi tarifi…

Exit mobile version