Formsanté

Mutfağınızdan hediye lezzetler

aralik-2011-yemek-resim-1

Biraz yaratıcılılığınızı konuşturup, mutfakta birkaç saat geçirerek bu yılbaşında eşinize, dostunuza kendi pişirdiğiniz lezzetleri hediye edebilirsiniz. Karafırın şeflerinin formsanté okurları için hazırladığı lezzetleri; kurdeleler, şirin kavanozlar ve kutular kullanarak birer hediyeye dönüştürdük. İşte size birkaç tarif ve paketleme önerisi… Gerisi sizin hünerli ellerinize ve yaratıcılığınıza kalmış.

BİTTER ÇİKOLATALI HURMA
Malzemeler

● 10 adet hurma
● 20 adet kavrulmuş badem
● Bitter çikolata
Yapılışı
1. Hurmaların çekirdeğini çıkarın, içini kavrulmuş badem ile doldurun.
2. Kaynayan suyun üzerine koyduğunuz bir başka metal kapta çikolataları ateş ile direkt temas etmeden benmari usulü ile eritin.
3. Hurmaları erimiş bitter çikolatanın içine batırıp, çikolata ile kaplanmasını sağlayın. Yağlı kağıdın üzerine koyarak soğutun.
4. Çevresindeki çikolata katı hale dönüştüğünde ve tamamen soğuduğunda paketleyebilirsiniz.

aralik-2011-yemek-resim-2MİNİ BROWNIE
Malzemeler (1 kg. için)

● 5 adet yumurta
● 200 gr. esmer toz şeker
● 150 gr. sıvı yağ
● 200 gr. kırık ceviz
● 250 gr. ince kıyılmış bitter çikolata
● Küçük muffin kağıt kalıpları
Yapılışı
1. Yumurta ve toz şekeri mikser ile şeker eriyinceye ve karışım homojenleşene kadar çırpın.
2. Kısık ateşte eritilmiş tereyağını azar azar karışıma ilave edin ve mikserde çırpmaya devam edin.
3. Kırık ceviz ve bitter çikolatayı karışıma ekledikten sonra küçük muffin kalıplarını yarısına kadar doldurun
4. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Devamı diğer sayfada

aralik-2011-yemek-resim-3KAKAOLU-PORTAKALLI KEK
Malzemeler (1 kg. kek için)

● 2 adet yumurta sarısı
● 100 gr. toz şeker
● 100 gr. tereyağı
● 1 adet portakalın kabuğu (rendelenmiş)
● 3 adet portakalın suyu
● 1 paket kabartma tozu
● 1 paket vanilya
● 100 gr. kakao
● 4 adet yumurta beyazı
● Portakal sulu fondan çikolata
● 1 su bardağı un
Yapılışı
1. Bir kasede yumurta sarısı ve toz şekeri çırpma teliyle iyice çırpın. Tereyağını eritip karışıma eklemeye devam edin. Portakal rendesini ve portakal suyunu da karışıma ekleyin.
2. Unu, kabartma tozunu ve kakaoyu eleyin, karışıma ekleyin. Malzemeler karışıncaya kadar çırpın.
3. Yumurta beyazını çırparak kabartıp içerisine azar azar şeker ekleyin, iyice çırptıktan sonra karışıma ilave edin.
4. Kek kalıbınızı yağlayın ve biraz un serpin. Karışımı kalıplara her yeri eşit olacak şekilde paylaştırın.
5. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin.
6. Pişmiş kekin üzerine eritilmiş fondan çikolata sürün, portakal kabuğu şekerlemelerini ince ince kesip üzerini süsleyin.
7. Soğuduktan sonra önce yağlı kağıtla sarın, sonra arzu ettiğiniz renklerde kağıt ve kurdelelerle paketleyin.

aralik-2011-yemek-resim-4AYVA MARMELATI
Malzemeler

● 2 kg. ayva
● 2 su bardağı su
● 1 kg. şeker
● Bir çay kaşığı ayçiçek yağı
● Birkaç adet karanfil tanesi
Yapılışı
Normalde reçel ve marmelatlarda kullanılan şekeri biz yarı yarıya düşürdük. Böylelikle daha az şeker, daha çok meyve ile hafif mayhoş nefis bir marmelat yapabilirsiniz.
1. Ayvaları yıkayın, soyun, ikiye bölüp çekirdeklerini ve çekirdek yatağını temizleyin. Genişçe bir tencerede üzerine suyu da ekleyerek yumuşayıncaya kadar pişirin.
2- Ayvaları ve suyunu robottan ya da bir el mikserinden geçirin ve püre haline gelmelerini sağlayın.
3- Şekeri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye döküp, sıcak bir fırında 10 dakika kadar ısıtın. Bu, şekerin püreye daha kolay karışmasını sağlar.
4- Marmeladı pişireceğiniz tencerenin dibini ayçiçek yağıyla hafifçe yağlayın. Püreyi ve şekeri içine dökün. Sık sık karıştırarak kısık ateşte pişirmeye başlayın. Kıvama gelinceye ve ayvalar renk değiştirinceye kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. Özellikle sonlara doğru sık sık karıştırarak dibini tutmasını önleyin. Bu sırada magma gibi minik patlamalar olacağı için eldiven kullanmanızı ve dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
5- Sirkeli suyla yıkadığınız temiz ve kuru kavanozlara marmelatı sıcakken doldurun. (Karanfil tanelerini çıkarın) Hava kabarcığı kalmamasına dikkat edin. Bir parça yağlı kağıtla kavanozu örtün, sonra kapağını sıkıca kapatın. Soğuduktan sonra dilediğiniz gibi süsleyin. Pişirdiğiniz tarihi üzerine yazın. Kuru ve serin yerde 6 ay saklayablirsiniz.
250 ml kavanoz (Tantitoni) 4 adedi 23 TL. Kavanozu süslemede kullandığımız puantiyeli peçete, (Tepe Home) 1 paketi 7.90 TL Devamı diğer sayfada

aralik-2011-yemek-resim-5YILDIZLI YILBAŞI KURABİYESİ
Malzemeler

● 550 gr. un (tam buğday unu ve beyaz unu yarı yarıya karıştırın)
● 100 gr. pudra şekeri
● 280 gr. margarin
● 3 adet yumurta
● 1/2 paket vanilya
● 10 gr. toz zencefil
● Kurabiye kalıbı (yıldızlı)
Yapılışı
1. Yumurtayı çırpın, un ve pudra şekerini ilave edip, eritilmiş tereyağını karışıma ekleyin.
2. Toz zencefil ve vanilyayı da karışıma ilave edin. Tüm malzeme
yi iyice karıştırıp hamur haline getirin. 3. Hazırlamış olduğunuz hamuru 5 dakika dinlendirdikten sonra merdaneyi ve hamuru çok hafif unlayarak 3 mm. kalınlığında açın.
4. Yıldız şekilli kalıplarınızı hafif unlayıp küçük aralıklarla kurabiyelerinizi kesin.
6. Spatula veya bıçak yardımıyla kurabiyelerin etrafındaki hamurları temizleyin.
7. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
8. Kurabiyeleriniz iyice soğuduktan sonra minik jelatin torbalara koyarak paketleyin. Birer adet kurabiye kalıbı ve kurabiye tarifini de paketlere bağlayarak şık bir hediye haline getirebilirsiniz.

aralik-2011-yemek-resim-6CEVİZLİ, TARÇINLI, KAKAOLU MUFFIN
Bu muffinleri pişirip bir kutu içinde sunabileceğiniz gibi, muffinin kuru malzemesini fotoğrafta görüldüğü gibi bir kavanozun içerisinde ‘pişirmeye hazır’ bir karışım olarak hediye edebilirsiniz. Bunun için kuru malzemeyi katlar halinde, en üste ceviz gelecek şekilde temiz, kuru bir kavanoza yerleştirin. Aşağıdaki tarifin çıktısını alarak ya da elle yazarak kavanoza bağlamayı unutmayın.
Kuru malzemeler
● 125 gr. toz şeker
● 50 gr. ceviz
● 20 gr. kakao
● 1 paket vanilya
● 1/2 paket kabartma tozu
● 100 gr. un
● 150 gr. tam buğday unu Islak malzemeler
● 1 adet yumurta
● 125 ml. sıvı yağ
● 125 ml. süt
Yapılışı
1. Fırını 170 dereceye ayarlayın ve çalıştırın.
2. Kuru malzemeleri genişçe bir kabın içine dökün ve karıştırın.
3. Bir karıştırma kabında yumurta, sıvı yağ ve sütü iyice çırpın.
4. Kuru malzemeleri de ekleyip çırpmaya devam edin. Sıvıyağ ile yağladığınız muffin kalıplarının yarısına kadar gelecek şekilde hamuru paylaştırın.
5. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Prodüksiyon: Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal

Formsante Dergisi Aralık 2011 Sayısı

Exit mobile version