Formsanté

Pikniğe gidiyoruz

mayis-2013-yemek-resim-1

 En son ne zaman pikniğe gittiğinizi hatırlıyor musunuz? Bu ay doğada bir gün geçirmek için arkadaşlarınızla, ailenizle birlikte piknik organize etmenin tam zamanı. Afiyetle, sağlıkla yiyin, için ama doğada güzel bir yürüyüş yapmayı da ihmal etmeyin.

 

 

 

 

 

 

 

mayis-2013-yemek-resim-2Beyaz peynirli, yoğurt soslu burger
Malzemeler (4 burger için)
● 350 g az yağlı dana kıyma
● 1 yemek kaşığı beyaz peynir, ufalanmış
● 1,5 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
● Bir tutam karabiber, tuz
● 1 diş sarımsak, ezilmiş
● 4 adet tam buğdaylı hamburger ekmeği
● 1 kase taze yeşillik, yıkanmış, kurutulmuş
● 4 dilim domates
● Bir miktar ince doğranmış soğan
Yoğurtlu sos: Kabuğuyla birlikte ince kıyılmış bir adet salatalık, bir tutam nane ve 1 kase süzme yoğurdu karıştırın.
Hazırlanışı
Kıymayı beyaz peynir, maydanoz, sarımsak, tuz ve karabiber ile birlikte yoğurun. Köfte kıvamına geldiğinde 4 eşit parçaya bölüp elinizle yuvarlak şekil verin. Izgarada ya da yağsız tavada önlü arkalı iyice pişirin. Hamburger ekmeklerinin üzerine yeşillikleri dizin. Üzerine köfteyi yerleştirin. Domates dilimlerini ve yoğurtlu sosu da üzerine ekleyerek burgerlerinizi servise hazırlayın.

Devamı diğer sayfada

mayis-2013-yemek-resim-3Ispanak köftesi
Malzemeler
● 1 kg ıspanak
● 250 g kıyma
● 2 yumurta
● Bir miktar un
● Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Ispanakları temizce yıkadıktan sonra üzerine az su ilave ederek 10 dakika haşlayın. Çıkarıp kalan suyu süzün ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra elinizle iyice sıkarak kalan suyu akıtın ve ince ince kıyın. Bir kaba kıyılmış ıspanakları koyun; kıyma, 1 yumurta, tuz, karabiberi de ekleyip karıştırın. Arada kıvam alması için azar azar un serpin. Köfte kıvamına geldiğinde elinizle şekil verin. Genişçe bir tavada sıvı yağı kızdırın. Köfteleri önce yumurtaya, sonra una batırıp önlü arkalı kızartın. Bir kağıt peçetenin üzerine alarak fazla yağın emilmesini sağlayın. Köfteleriniz hazır, sıcak ya da soğuk tüketebilirsiniz.

mayis-2013-yemek-resim-4Fasulye piyazı
Malzemeler (4-5 kişilik)
● 1 kutu hazır kaynatılmış kuru fasulye
● 1 büyük kuru soğan
● 3 adet domates, doğranmış
● Sirke, tuz, limon, sızma zeytinyağı
● 2 adet havuç, rendelenmiş
● 2 adet salatalık
● 1 tutam taze nane
● Tuz
Hazırlanışı
Kişi başı bir kavanoz olmak üzere 4-5 orta boy kavanozun içine malzemeleri sırayla dizeceğiz. Öncelikle sirke, tuz, limon ve zeytinyağını karıştırarak bir sos elde edin. Bunu kavanozların en dibine eşit miktarda bölüştürün. Sonra sırasıyla ince doğradığınız soğanları, fasulyeyi, rendelenmiş havucu ve domatesleri dizin. En üste nane parçalarını koyup kavanozları sıkıca kapatın. Buzdolabında koruyun, birkaç saat içinde tüketin.

Devamı diğer sayfada

mayis-2013-yemek-resim-5Ev yapımı zencefilli limonata
Limonata yapmanın en kolay yolu…
Malzemeler
● 7 adet limon
● 2/3 su bardağı şeker
● 3 litre su
● Taze zencefil (kibrit kutusu büyüklüğünde)
Hazırlanışı
Limonları çok iyi yıkayın. Kabuk soyucu ile dış kabuklarını (sarı kısmı, içteki beyaz süngerimsi bölümü değil) soyup bir kapta biriktirin. Soyduğunuz limonları sıkıp suyunu derince bir kaba ya da büyük bir kavanoza koyun.
Limon kabuklarını mutfak robotunda şekerle birlikte iyice karışıncaya kadar çekin. Sonrasında üzerine bir bardak su ekleyip robotu tekrar çalıştırın. Böylece kabuklar tüm aromasını suya verecek.
Limon suyunun bulunduğu kaba, şekerle karıştırdığınız kabukları ve suyu koyun. Zencefilleri de minik parçalar halinde doğrayıp bu karışıma atın. Buzdolabında yarım gün bekledikten sonra limonatanız hazır. Süzüp servis edebilirsiniz.

mayis-2013-yemek-resim-6Meyve salatası
Meyve salatanıza dilediğiniz mevsim meyvesini koyabilirsiniz. Ancak muz kullanacaksanız tüketmeden hemen önce salatanıza katmalısınız.
Malzemeler
● 1 adet elma
● 1 adet portakal
● 2 adet armut
● 1 kase çilek
● 1 kase yaban mersini
● 2 adet kivi
Sos için:
Bir tutam taze nane
1/4 bardak agave şurubu ya da bal
1 yemek kaşığı taze limon suyu
Hazırlanışı
Tüm meyveleri yıkayın, süzün, minik parçalar halinde dilimleyin. Genişçe bir karıştırma kabına alın. Bu esnada agave şurubunu ya da balı, limon suyu ve taze nane ile ayrı bir kapta karıştırıp 15 dakika bekletin. Şurubu süzüp meyvelerin üzerine döküp buzdolabında ağzını kapatarak 2 saat ya da gece boyunca bekletin. Dilerseniz salatanızın sosuna bir kaşık likör, karanfil taneleri ya da gül suyu ekleyerek farklı tatlar da yaratabilirsiniz.

Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal

Formsanté Dergisi Mayıs 2013 Sayısı

Exit mobile version