Formsanté

Vitaminler buzdolabınızda güvende mi?

29082013 vitamin1

Bu sorunun cevabını bilmiyorsanız, buzdolabına koymadan önce sebzeleri doğramanın vitaminleri öldürdüğünü de duymamış olabilirsiniz. Peki, domatesi pişirirseniz besin değerlerinin artacağını söylesek, şaşırır mısınız? Sebze meyvelerin içindeki vitaminlerden seçerken dikkat edileceklere, evde nasıl saklanacağından sağlıklı pişirme tüyolarına dek merak ettiğiniz her şey sayfalarımızda…

AVOKADO

Gerçek bir güzellik kaynağı olan avokado, E vitamininden son derece zengin. Bu egzotik meyve ayrıca eşsiz bir doymamış yağ kaynağı.

Alışveriş yaparken

Rafta gördüğünüz avokadoyu seçerken öncelikle hafifçe sıkın. Olgun bir avokadonun az da olsa yumuşamış olması gerektiğini unutmayın. Seçtiğiniz meyve sert ama siz yine de almak istiyorsunuz! O zaman avokadoyu kağıt bir torba ya da kese kağıdına koyup, oda sıcaklığında saklayarak, olgunlaşma sürecini hızlandırın.

Buzdolabında saklarken

Olgunlaşmış avokadolar buzdolabında yaklaşık bir hafta kalabiliyor. Tazeliğini kontrol etmek için, rengi kahverengiye dönen avokadolardan birinin çekirdeğini çıkarmadan üzerine limon suyu dökün. Bıçakla oyduğunuz meyve parlak yeşil renkte değil ve kabuğu da kolay soyulmuyorsa bozulan meyveyi zaman kaybetmeden çöpe atın.

Dikkat!

Proteinden zengin avokado, ayrıca güçlü bir antioksidan kaynağı. Ancak yoğun olarak kabuğun altında bulunan bu iki kaynaktan gerektiğince faydalanmak için avokadoyu mümkün olduğu kadar ince soymaya çalışın.

 

BİBER

Bu sebze A, C ve B6 vitamininin yanı sıra folat ve lif bakımından da çok zengin.

Alışveriş yaparken

Dolmalık biberlerin renkleri, hasat zamanı ne kadar olgun olduklarına göre değişiyor. Yeşiller ilk toplananlar olduğu için tatları biraz daha acı oluyor. Daha sonra sırasıyla sarı, turuncu ve kırmızı rengi topluyorlar. Bu nedenle en tatlı biberler kırmızı renktekiler oluyor. Öte yandan biberlerin renkleri besin içeriğini de etkiliyor. Kırmızı biberler, yeşillere oranla iki kat fazla C vitamini içeriyor. Ama yeşil biberler diğerlerine oranla birkaç gün daha fazla taze kalabiliyor.

Buzdolabında saklarken

Biberler, vitamini öldüğünde buruşmaya başlıyor. Bu da buzdolabında bir veya iki hafta kalmaya karşılık geliyor. Fakat yıkayıp, kuruladıktan sonra dilimlediğiniz biberler, yaklaşık bir yıl derin dondurucuda saklanabiliyor.

Dikkat!

Düşük sıcaklıktaki fırında ya da ızgarada pişirdiğiniz biberlerin C Vitamini de dahil bazı besin değerleri artabiliyor. Ancak bu yöntem lif bakımından zayıflamasına yol açıyor. Bu nedenle biberin hem çiğ hem de pişmiş olarak yenmesi öneriliyor.

 

TAZE SOĞAN

Eğer saman nezlesine yatkınlığınız varsa, dolabınızdan taze soğanı eksik etmeyin. Çünkü içeriğinde bulunan yüksek orandaki flavonoid ve antihistaminik madde, hastalığın etkilerini gidermede etkili. Bu sebzenin ayrıca C, B1, K vitaminleri ve folik asit açısından da önemli bir kaynak olduğunu unutmayın.

Alışveriş yaparken

Taze soğan alırken her zaman parlak ve düzgün saplı olanları seçin. Yaprakları solmuş olanlardan kaçının.

Buzdolabında saklarken

Plastik poşette yaklaşık beş gün buzdolabında saklanabilen taze soğanları solmaya başladığında tüketmekten vazgeçin. Eğer her an elinizin altında olsun isterseniz, yıkayıp, kuruladığınız taze soğanları doğradıktan sonra buzdolabı poşetlerine doldurun. Derin dondurucuya koyduğunuz soğanları ortalama bir ay boyunca ilk günkü tazeliğinde kullanabilirsiniz.

Dikkat!

Taze soğanları asla patateslerle bir arada tutmayın. Çünkü patates bu sebzenin nemini emerek, hızlıca bozulmasına neden oluyor.

 

 

SALATALIK

Salatalığın yüzde 95’i su olduğu için, salatanıza doğrayacağınız bir tanesi günlük sıvı alımına da yardımcı oluyor. Öte yandan A, C, K vitaminleri ile magnezyum ve potasyumdan zengin salatalık “yiyeceklerin vitamin bombası” özelliğini taşıyor.

Alışveriş yaparken

Aldığınız salatalık kabuğunun düzgün ve pürüzsüz olmasına özen gösterin. Buruşuk yüzeylilerin taze olmadığını unutmayın.

Buzdolabında saklarken

Salatalıklar dilimlendikten sonra bozulmaya başladığı için mümkün olduğunca bütün halde tutun ve buzdolabında en çok bir hafta saklayın.

Dikkat!

Basit bir detoks içeceği için suyunuza birkaç dilim salatalık ekleyin. Doğal elektrolitler ve hidrat hücreleri içeren bu sebze, toksinleri atmaya, sıvı tutulumunu azaltmaya yardımcı oluyor.

 

29082013 vitamin2DOMATES

Bu sebze salatadan sandviçe, yemekten soslara kadar birçok yerde kullanılıyor. Neredeyse her yemekte karşımıza çıkan domates, C vitamini ve serbest radikallerle savaşan likopen içeriyor.

Alışveriş yaparken

Aldığınız sebzeler ne kadar kırmızıysa içindeki vitamin miktarı da o kadar yüksek oluyor. Domates, toplandığı andan itibaren yüksek olan vitamin değerlerini kaybetmeye başlıyor. Bu yüzden elinizden geldiğince asma üzerinde satın almaya özen gösterin.

Buzdolabında saklarken

Ortalama iki hafta buzdolabında bozulmadan saklanabilecek domatesi, yemeden az önce kesip, dilimlemeye özen gösterin. Böylece vitamin ve mineral kaybını en az düzeyde sınırlamış olursunuz.

Dikkat!

Pişmiş olanları daha yüksek likopen içeriğine sahip olduğu için, domatesi ızgarada veya buharda pişirerek yemeye özen gösterin.

 

MARUL VE ATOM SALATA

A, C, K vitaminlerinin yanı sıra folik asit ve potasyum içeren marulun yüzde 95’i tıpkı salatalık gibi sudan oluşuyor.

Alışveriş yaparken

Koyu yapraklı olanların vitamin içeriği yüksek olduğu için bunları seçmeye özen gösterin.

Buzdolabında saklarken

Göbek marul buzdolabında ortalama iki hafta bozulmadan durabiliyor ama paketli, hazır salatalar sadece beş gün dayanıyor.

Dikkat!

Önceden doğranmış herhangi bir besin maddesinin birkaç gün içinde tüketilmesi gerekiyor. Alışveriş listenize hazır salataları eklediğinizde bu bilgiyi hatırlayın…

Exit mobile version