Formsanté

Amaç diyet değil, sağlıklı beslenme

sagliklı-beslenme

Sağlıklı yaşam, dengeli beslenme konularında Türkiye’de en etkili isimlerden Dr. Murat Topoğlu, sağlıklı atıştırmalık tariflerini, beslenme programını, bedenimiz için faydalı vitamin, mineral ile antioksidanlar hakkında ve daha fazlasına ilişkin bilmemiz gerekenleri Formsanté okurları için anlattı.

Hazırlayan: Ayşegül Uyanık Örnekal

YORGUNLUĞU GİDEREN, ENERJİYİ YÜKSELTEN YİYECEKLER

Karanfil: 290.283 MOL gücündeki bu antioksidanın içinde öjenol bulunuyor. Kansere karşı koruyuculuk sağlıyor, kan dolaşımını artırıyor, iltihap önleyici özellik taşıyor.

Sumak: Üçüncü en yüksek oranda antioksidan içeren sumağın, yüzde 4’ü taninden oluşuyor. Kalp-damar hastalıklarına iyi gelen, kolesterol seviyesinin düşmesini sağlayan sumak ayrıca uçuk virüsünü önlüyor, idrar söktürüyor, adet kramplarına iyi geliyor, anne sütünü artırıyor ve soğuk algınlığına karşı koruyucu özellik gösteriyor.

Çörek otu: Kilo vermeye yardım eden ve bağışıklık sistemini güçlendiren çörek otu, mideye de iyi geliyor.

Astaksantin: Dünyanın ikinci en yüksek antioksidanıdır. 228.200 MOL gücündedir. Karidese kırmızı rengini veren A vitamininin atasıdır. Kolesterolü azaltan, kaslara ve romatizmaya iyi gelen bu antioksidan, E vitamininden 550 kat daha güçlüdür. Yumurta, karides ve ıstakozda bulunuyor.

Kuersetin: Elma, biber ile kırmızı soğanda bulunuyor. Alerji, ağrı ve mide ülserine karşı yardımcı oluyor.

Zeakzantin: Göz içindeki makulada bulunuyor. Karana lahana, kırmızı marul, ıspanak, bezelye ile yumurtada da var. Gözün retina makulasını güçlendiriyor, çile iyi geliyor, yaşlanmayı geciktiriyor, kök hücre tedavilerini destekliyor.

Nane: Mide spazmlarına iyi geliyor. Öksürük ile bebeklerdeki bağırsak şikayetlerini, stresi ve iştah azalmasını önlüyor.

Bromelan: Ananasta, özellikle de meyvenin ortasındaki sert kısmında, bulunan bu enzim, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Alerjik hastalıkların iyileşmesini destekliyor ve sinüzit iltihaplarına iyi geliyor. Kilo kaybına da yardımcı oluyor.

Alfa lipoik asit: Brokoli, patates, karaciğer, domates, bezelye ve sakatatlarda bulunuyor. Tip 2 diyabete karşı olumlu etki gösteriyor, kilo kaybına yardımcı oluyor, spor yaparken kasların canlanmasını artırıyor, migren ataklarına iyi geliyor, göz görüşünü artırıyor ve yüksek tansiyonu kontrol altında tutuyor.

ŞEKER YER MİSİNİZ?

Yediğimiz birçok besin, yoğun şeker içeriyor. Gelin, yediklerimizin şeker karşılığını birlikte öğrenelim.

TANSİYONU NE ÇIKARTIR?

TANSİYONU NASIL DÜŞÜREBİLİRİZ?

TARİFLER İŞTAHI AZALTMAK İÇİN
Sofraya çok aç oturmak, gereksiz tüketimi de beraberinde getiriyor. İştahınızı azaltmak için yemek öncesi aşağıdaki baharatları karıştırıp, tüketebilirsiniz.

ACILI DİYET TATLI

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeleri bir kasede karıştırıp, ara öğün olarak tüketin.

YAĞ YAKICI YOĞURT

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
Sebzeleri yıkayıp, ayıklayın. Soğanı ve naneyi ince ince kıyın. Semizotunun yapraklarını koparın. Tüm malzemeleri bir kasede karıştırıp, yiyin.

KIRMIZI TOP LAHANA

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
Elma soyacağı ile lahanaları doğrayın. Bir kasede yoğurt ve karabiberle karıştırın.

ZAYIFLATAN MAKARNA

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
200 g makarnayı haşlayın. Domates ve sarımsakları rendeleyip, çelik tavada pişirin. Hazırladığınız sosu, makarnanın üzerine dökün. Yemeğin üstüne sumak ekleyerek servis edin. Bu yemeği proteinle birlikte tüketmeyin.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN ÇAY

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeleri bir araya getirip, demlediğiniz çayı kaynatıp soğutun. Günde iki kez, yemeklerden sonra için.

200 KALORİLİK ATIŞTIRMALIKLAR

HALK DİYETİ

SABAH

ÖĞLE

ya da

AKŞAM

NOT: Günün herhangi bir zaman diliminde üzüm hariç, 2 porsiyon meyve tüketilebilir. Ölçü olarak 1 porsiyon=1 adet greyfurt ayarını kullanabilirsiniz. Küçük meyveler için 1 porsiyon=1 avuç dolusu meyve (çilek, kiraz, erik ve benzeri), kavun ve karpuz içinse ince bir dilim olarak hesaplanıyor. Bunlara ek olarak günde 2-3 litre su içilmesi gerekiyor. Tüketilecek çay ve kahve ise bu miktarın dışında kalıyor. Günde 1 su bardağı az yağlı süt de içilebiliyor. Bitki çayları, çay ve kahvenin şekersiz tüketilmesi gerekiyor. Arzuya göre, tatlandırıcı kullanılabiliyor.

Haftada 3 kez, en az 45–60 dakika spor ve yürüyüş yapılmalı.

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version