Sağlıklı beslenmenin 4 hali ve 4 leziz tarif

saglikli-beslenmenin-4-hali

Doğru beslenme alışkanlığı edinmek ve yaşam boyu sağlıklı kalmak istiyorsanız, beslenme şekliniz başta olmak üzere hayatınızda birçok değişikliğe izin vermeniz gerekiyor. Böylece hem lezzetli hem de sağlıklı bir hayata sahip olabilirsiniz.

Uzun süre kilo problemiyle mücadele eden İrem Terci, yıllar boyu yaşadığı bu zorluklara 10 yıl önce tanıştığı bütünsel beslenmeyle veda ettiğini söylüyor. Önce bütünsel beslenme danışmanlığı ve sağlıklı yaşam koçluğu konularında akademik eğitimini tamamlayan Terci, sonrasında da sağlıklı beslenme alanında çalışmaya başlıyor. 40 farklı tariften oluşan “Bırak Dağınık Kalsın” adlı kitabındaki her bir tarif, farklı hikayelerle okuyucuya sunuluyor. Biz de bu kitaptaki dört farklı tarifi sizlerle buluşturuyoruz. Önermesi bizden; denemesi, tatması sizden…

SEBZELİ KAPKEK

MALZEMELER

• 1 adet kabak
• 1 adet havuç
• 1 adet soğan
• 4 adet yumurta
• 4 tepeleme yemek kaşığı yulaf kepeği
• 1 çay kaşığı tuz, karabiber ve isteğe göre pul biber
• 1 tutam maydanoz
• 250 g lor peyniri

HAZIRLANIŞI

Kabak, havuç ve soğanı rendeleyip, az zeytinyağlı tavada kavurun. Diğer malzemeleri bir kapta karıştırın. Hamur haline gelmiş karışıma kavurduğunuz sebzeleri de ilave edip, karıştırmaya devam edin. Elde ettiğiniz karışımı isteğinize göre baton kek veya kapkek kalıbına boşaltın. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.

NOT:
Damak zevkinize göre peynir ve maydanoz miktarını arttırıp azaltabilirsiniz. Ben böreklik lor peyniri kullandım.

YULAFLI KURABİYE

MALZEMELER

• 2 adet muz
• 1 adet elma
• 2 su bardağı sade yulaf
• 1 çay kaşığı tarçın
• 1 çay kaşığı vanilya
• İsteğe göre göz kararı bitter damla çikolata ve 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi

HAZIRLANIŞI

Muzu ve elmayı püre haline getirin. Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın. Hamur haline gelmiş karışımı dilediğimiz büyüklükte toplar haline getirip, önceden 170 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.

NOT:

Un ve yumurta kullanmadığınız için karışıma şekil vermekte zorlanabilirsiniz. Şekil verirken ara sıra elinizi ıslatırsanız işiniz kolaylaşır. Buna rağmen şekil vermekte zorlanırsanız karışıma silme 2 yemek kaşığı karabuğday unu ya da 2 yemek kaşığı tepeleme yulaf kepeği ilave edebilirsiniz. Özellikle karabuğday unu karışımın hemen toparlanmasını, kurabiyelerin içinin tok bir kıvamda pişmesini sağlıyor.

HAVUÇLU TARÇINLI KEK

MALZEMELER

• 15 adet hurma
• 1 su bardağı badem unu
• 1 su bardağı yulaf kepeği
• 3 adet yumurta
• 3 adet havuç
• Yarım su bardağı kuru üzüm
• 2 çay kaşığı vanilya özütü
• 1 paket karbonat
• 1-2 tatlı kaşığı tarçın
• Yarım su bardağı dövülmüş ceviz

HAZIRLANIŞI

Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp, en az 10 dakika kaynar suda bekletin. Ardından suyunu süzüp, çatalla ezerek püre haline getirin. Havucu rendeleyin. Hurma hariç tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın. Hamur haline gelmiş karışıma püre kıvamındaki hurmaları da ilave edip, karıştırmayı sürdürün. Baton kek kalıbına döktüğünüz karışımı, önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.

NOT:

Fırına koymadan önce tadına bakın. Hurmalar yeterince tat veriyor ancak karışımı az tatlı bulursanız birkaç hurma daha ilave ederek damak tadınıza uygun hale getirebilirsiniz. PüF NOKTASI: Kekin pişme süresi diğer tariflere göre daha uzun olduğu için keki fırına koyarken, baton kalıbın etrafına pişirme kağıdı sarmanızı öneririm. Bu işlem kekin kenarlarının yanmamasını sağlıyor.

KİNOALI KISIR

MALZEMELER

• 1 su bardağı kinoa
• 2 su bardağı su
• Yarım su bardağı nar
• Yarım su bardağı kıyılmış maydanoz
• 3 adet ince doğranmış orta boy taze soğan
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 yemek kaşığı nar ekşisi
• Yarım su bardağı kırılmış ceviz

HAZIRLANIŞI

İnce delikli bir süzgeçte yıkayıp suyunu süzdüğünüz kinoaları, yüksek ateşte 5 dakika kavurun. üzerine 2 su bardağı su ilave edip, ocağın altını kısın. Yaklaşık 15 dakika sonra suyunu çekmiş olan kinoaları ocaktan alıp, soğuması için 10 dakika dinlendirin. Kalan diğer tüm malzemeleri kinoaya ilave edip, karıştırdıktan sonra servis edin.

Hazırlayan: Ayşegül Uyanık Örnekal

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here