Formsanté

Balıkla yoğurt yenir mi?

Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz. Bu yüzden balık yemeyi seviyoruz. Balık yerken de genellikle yoğurt yemek isteriz. Fakat balıkla yoğurt yenmez efsanesi nedeniyle bundan çekiniriz. Peki, balıkla yoğurt yenir mi? Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç açıklıyor…

BALIKLA YOĞURT BİRLİKTE YENİR Mİ?

Balık bayatlayınca protein yapısında bulunan histamin miktarı artar. Histamin artışı toksit etkiye neden olur. Yoğurdun içinde de histamin bulunur. Bayat balık ve yoğurt birlikte tüketildiğinde histamin düzeyi daha da artar. Bu nedenle ‘balık ve yoğurdu birlikte tüketmeyin.’ Efsanesi oluşmuştur. Balıkla yoğurdun birlikte tüketilmesi toksik etki oluşturmaz. Çok beklemiş veya bayat ise zehirlenmeye neden olur.

BALIKLA YOĞURDU TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

NEDEN BALIK TÜKETMELİYİZ?

Yapılan çalışmalar Akdeniz beslenme tarzının beyin sağlığı için dünya üzerindeki en iyi beslenme olduğunu göstermektedir. Bu beslenme tarzı meyve ve sebze, yağsız protein (balık, tavuk ve hindi); düşük yağlı yoğurt ve peynirler, tahıl, fındık ve tohumları içermektedir. Omega-3 yağ asitleri (EPA ve DHA) hafıza fonksiyonlarımız ve beyin sağlığımız için elzemdir.

Omega-3 yağ asitleri balık yağında bulunur. Balıkta bulunan omega-3 yorgunluğu azaltır, kavrama gücünü ve hareket yeteneklerini arttırır. Aynı zamanda kalp-damar sağlığını korur. Beslenme programının %50-55’ini karbonhidrat, %15-20’sini protein, %25-30’unu da yağlar oluşturmalıdır. Protein alımı için önerilen günlük miktar 0.8-1.2 gr/kg dır. Ağır antrenman yapan bireylerin protein alımı 1,3 ile 2.2 g/kg kadar tüketebilir. Özellikle soğuk sularda yaşayan uskumru, ton, somon gibi yağlı balıklarda bulunmaktadır.

Omega-3 içeriği nedeniyle haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir. Buğulama tarzı pişirme yöntemi tercih edilmelidir. Kızartma tarzı pişirme yöntemiyle omega-3 yağ asitlerinde kayıp olmaktadır. Haftada 2 kez balık tüketmek kalp-damar hastalıklarından da korumada önemlidir.

HANGİ BALIKLARI TÜKETEBİLİRİZ?

Civa miktarı düşük olanları ve deniz kirliliği nedeniyle çiftlik balıkları ve ithal balıklarını tüketebilirsiniz. Özellikle ithal Norveç somonunu yiyebilirsiniz.

Ağır metal içeren balık türleri: Tuna, yılan balığı, köpek balığı, kılıç balığı, iskorpit.

Civa miktarı düşük balık türleri: Hamsi, uskumru, somon, itstavrit, palamut.

balıkla yoğurt yenir mi?

BALIKLI TARİFLER

Somonlu Dürüm (1 Kişilik)

Malzemeler

Tarif

Somon filetosu ızgarada pişirilerek dilimlere ayrılır. Lavaş üzerine dilimlenmiş somon ve yeşillik serpiştirilerek tuz ve karabiber ilave edilir. Lavaşa sarılarak iki eşit parçaya bölünür ve çeri domates ile birlikte servise sunulur.

Yoğurtlu patlıcan salatası (4 kişilik)

Malzemeler

Tarif

Patlıcanlar yıkadıktan sonra közde veya fırında pişirin. Kabuklarını soyup, çatalla iyice ezin, limon suyunu ve zeytinyağını ilave ederek karıştırın ve servis tabağına koyun. Sarımsakları ezip, yoğurdun içine koyup iyice karıştırın. Sarımsaklı yoğurdu patlıcanların üzerine dökün karıştırın. Maydanozları ince kıyım doğrayıp üzerine atarak servis yapın.

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version