Balık en sağlıklı yiyecekler arasında. Çünkü protein ve D vitamini bakımından önemli besinler sağlıyor. Aynı zamanda Omega-3 açısından da zengin. Balığın faydaları oldukça fazla. Bunun yanında balık 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin mutfak kültürü açısından da oldukça değerli. Peki, Türkiye’de en çok hangi balık seviliyor? Bu konuda bir araştırma yapıldı. İşte anket sonuçları… (Bu makalenin ardından hamilelikte hangi balıklar yenmemeli başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz)
Araştırma şirketi Areda Survey’in 16 – 19 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen en sevilen balık araştırmasına bin 100 kişi katıldı. Ankette ilk sırada hamsi yer aldı. Katılımcıların yüzde 20.3’ü hamsi yanıtını verdi. İkincisi sırada yüzde 18.5 ile palamut var. İşte anketten yansıyan bilgiler:
BALIĞI NASIL YİYORSUNUZ?
Araştırmada balığı yeme yöntemi de ele alındı. Araştırma sonucuna göre katılımcıların %80’i balığı elle yemeyi tercih ediyor. Balık yerken çatal bıçak kullananlar ise %20.
BALIK NEREDE YENİR?
Araştırmada “Balık evde mi, restoranda mı yenir?” sorusuna katılımcıların yüzde 73,2’si evde yenir yanıtını vermiş. Katılımcıların yüzde 26,8’i ise restoranda yemeyi tercih ediyor.
BALIĞI NASIL PİŞİRİYORSUNUZ?
Pişirme yönteminde ise yüzde 46,9’u ile en çok tava tercih ediliyor. Diğer pişirme yöntemleri ise yüzde 27,9 ile fırın, yüzde 25,2 ile ızgara.
BALIK SONRASI TATLI TERCİHİ
Araştırmada katılımcılara balık sonrası hangi tatlıyı tercih ettikleri de sorulmuş. Katılımcıların yüzde 78,9’u helva, yüzde 21,1’i tahinli kabak tatlısı cevabını verdi.
İŞTE ARAŞTIRMAYA GÖRE TÜRKİYE’DE EN ÇOK SEVİLEN BALIKLAR:
- Hamsi (%20,2)
- Palamut (%18,5)
- Lüfer(%9,6)
- Levrek (%7,9)
- Barbun (%7,3)
- Sardalya (%7,0)
- Çipura (%6,9)
- Mezgit (%6,8)
- Somon (%5,2)
- İstavrit (%4,1)
- Sazan (%2,7)
- Kalkan (%1,8)
- Uskumru (%0,6)
- Kefal (%0,5)
- Kalamar (%0,5)
- Minekop (%0,2)
- Fener (%0,1)