Formsanté

Grip mi koronavirüs mü? Ne zaman test yaptırılmalı?

grip-yeniden-hayatimizda

Grip mi, koronavirüs mü? Aralarındaki farklar neler? Peki ne zaman test yaptırılmalı? Bu soruların yanıtına formsante arşivinden birlikte bakalım…

Geçtiğimiz iki yıllık süreçte alınan yoğun tedbirler, yüz yüze eğitime ara verilmesi ve sokağa çıkma yasakları, üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme oranında ciddi miktarda düşüşe yol açtı. Ancak gündelik hayata kalınan yerden devam edilmesi, öğrencilerin yeniden okullarda eğitime başlaması, dengesiz hava şartları, ihmal edilen grip aşısı gibi faktörler, son aylarda grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında fark edilir oranda artışa neden oldu.

Yazı: Ayşegül Uyanık Örnekal

Mart 2020’den bu yana hastalık denilince aklımıza ilk gelen COVID-19 olsa da başka birçok rahatsızlık da varlığını sürdürüyor. Son dönemde, üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülen artış gibi… Geçtiğimiz yıl neredeyse aklımızdan çıkan bu rahatsızlıkların yeniden yükselişe geçmesinin altında neler yattığının yanıtını veren Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, “COVID-19’un ilk başladığı dönemde izolasyon, maske, mesafe ve hijyen kurallarına sıkı sıkıya uyulmasıyla birlikte mevsimsel grip vakalarında büyük oranda düşüş görüldü. Ancak günümüzde artık COVID-19’da aşılanmanın belli bir orana ulaşması, hızının kısmen de olsa kesilmesi, bağışıklığı olan bireylerin toplum içinde fazlalaşması sebebiyle biraz daha normalleşmeye dönüldü. Tüm bunlara ek olarak okullarda yüz yüze eğitime geçmesiyle birlikte son aylarda mevsimsel grip olgularında son iki yıla oranla belli oranda bir artış gözlemleniyor” diyor.

Prof. Dr. Küçükardalı’dan üst solunum yolu enfeksiyonlarının artışına yol açan nedenler ile alınması gereken önlemler hakkında bilgi aldık.

“Okullarda yüz yüze eğitime geçmesiyle birlikte son aylarda mevsimsel griap olgularında son iki yıla göre bir artış gözlemleniyor.”

Eğitim kurumlarının tam zamanlı açılması, kapalı mekanlarda maskesiz geçirilen zamanların artması gibi faktörler, bu hastalıkların görülmesinde etkili mi?
İnfluenza yani mevsimsel grip virüsünün kuluçka süresi yaklaşık iki-üç gün. Ancak COVID-19 virüsünün kuluçka süresi dört-altı gün arasında değişiyor. Dolayısıyla influenza virüsü daha hızlı yayılıyor, daha çabuk bulaşıyor. Bu dönemde insanlar arası temasın, özellikle toplu yerlerde bulunma periyodunun olabildiğince kısıtlı tutulması gerekiyor. Maske, mesafe, hijyen önlemlerine sıkı sıkıya devam etmek de büyük önem taşıyor. Davranış karakteri bakımından, COVID-19 ile grip virüsü karşılaştırıldığında yaş grupları itibarıyla da farklılıklar bulunuyor. İnfluenza virüsü, çocuk yaş grubunu daha çok etkiliyor ve taşıyıcı olabiliyor. COVID-19 için bu yaş grubunu influenza kadar etkilediğini söyleyemiyoruz, bu yönde bir veri bulunmuyor. Dolayısıyla okulların açılmasıyla birlikte gribal enfeksiyonların artması, çocuklarla bulaşın diğer popülasyonda yani aile bireylerinde de yaygınlaşması sonucunu doğuruyor.

GRİP MİYİM, KORONAVİRÜS MÜ?

Grip ile COVID-19’u birbirinden ayıran belirtiler neler?

COVID-19 ve grip virüsü birbirinden farklı olsa da ortak özellikleri de bulunuyor.

NE ZAMAN TEST YAPTIRILMALI?

Hangi şartlarda COVID-19’dan şüphelenmek ve bir sağlık kurumuna başvurarak test yaptırmak gerekiyor?
COVID-19 risk grubunda olan kişilerin, pozitif olduğu bilinen birisiyle yakın temas öyküsü varsa, hiç belirti görülmese de PCR testi yaptırması gerekiyor. Bu virüsün güncel olarak halen varlığını, taşıyıcılığını ya da hastalığı gösteren en etkin yöntem PCR testidir. Ayrıca ateş, kuru öksürük, kas-eklem ağrısı, burun akıntısı, tat ve koku alma bozukluğu, izah edilemeyen genel durumda düşkünlük, halsizlik, bitkinlik gibi durumlarda da şüphelenerek PCR testi yaptırmak gerekiyor.

Kış mevsimini sağlıklı geçirmek, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için nelere dikkat edilmeli?

“Dengeli, sağlıklı, özellikle protein ağırlıklı beslenmek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım ediyor. Et, süt, yumurta, peynir ve baklagillerin yeterli oranda tüketilmesi fayda sağlıyor.”

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version