Formsanté

Sizin yoganız hangisi?

23012014 yoga1

Yoganın tüm bedeni çalıştırdığına ve derin bir rahatlama sağladığına dair kimsenin kuşkusu yok. Ama faydaları burada bitmiyor. Binlerce yıldır uygulanan ve sürekli gelişen bu disiplinin farklı stilleri dayanıklılıktan daha iyi bir seks hayatına, kilo kontrolünden eklemlerin güçlendirilmesine birçok farklı ihtiyaca yanıt verebiliyor. Hedefinizi belirleyin ve kendinize en uygun olanı seçin.

Yeni başlıyorsanız, detay ve disiplinden yanaysanız

Iyengar Yoga

Yeni başlıyorsanız herhangi bir başlangıç seviyesi yoga dersini deneyebilirsiniz. Ama eğer pozların detaylı bir şekilde ele alındığı, her bir pozun doğru bir şekilde öğrenildiği bir ders istiyorsanız, üstelik çok da esnek olmadığınızı düşünüyorsanız Iyengar’ı seçin… 

Iyengar yoga, Hintli BKS Iyengar tarafından 1918’de uygulanmaya başladı. Yoga üstadı, tekniğini 60 yıl boyunca çeşitli ülkelerde ve enstitülerde öğretti. Diğer disiplinlerden en önemli farkı, pozlara titizlikle ve en ince detayına kadar büyük bir konsantrasyonla yaklaşılması olan bu stilde asanalar son derece kontrollü bir şekilde uygulanıyor. Duruşlarda uzun süre kalınıyor ve asanalar daha az tekrarlanıyor. Bu nedenle diğer derslerden daha yavaş ilerlese de asanaların derinine inmeyi ve doğru bir şekilde anlamayı sağlıyor. Dersler sırasında genellikle bant, blok, yastık, battaniye ve kayışlar destek olarak kullanılıyor. Bu destekler, duruşların daha kolay, güvenli ve etkili biçimde yapılmasına yardımcı oluyor.

 

23012014 yoga4Kilo vermek istiyorsanız ve sıcağı seviyorsanız

Bikram Yoga

Sauna efektiyle yoganın birleştirildiği bu derste terden sırılsıklam olacağınıza emin olabilirsiniz. İsmini sistemi geliştiren Bikram Choudhury’den alan Bikram yoga, 40 derece sıcaklıkta art arda yapılan 26 yoga pozu ve iki nefes egzersizinden oluşan bir Hatha yoga metodu. 26 duruştan oluşan seri, vücuttaki tüm kasları, bağları, tendonları ve eklemleri çalıştırıyor. Bikram yoga serisi organları, salgı bezlerini ve sinirleri harekete geçiriyor, sistematik olarak taze oksijen dolu kanın vücudun tamamında dolaşmasını sağlıyor ve böylelikle tüm organları ve dokuları yeniliyor. 40 derece sıcaklık sayesinde, terlemeyle beraber vücutta bulunan toksinler deriden dışarı atılıyor. Yüksek sıcaklık ayrıca kasları derin esnemelerden koruyor, cilt gözeneklerini açarak toksinlerin dışarı atılmasını sağlıyor, kas dokularını yenileyerek gücü arttırıyor. Aynı zamanda kanı incelterek dolaşım sisteminin temizlenmesine yardımcı oluyor ve kardiyovasküler idman yapma olanağı sunuyor. 

Sistemde her duruş genellikle iki kez tekrarlanıyor ve duruşlarda bir süre kalınıyor.  90 dakika süren çalışmanın sonunda Kapalabhati nefesi uygulanıyor.

23012014 yoga3Seks hayatınızı hızlandırmak için

Kundalini Yoga

Sanskritçe Kundalini kelimesi “gizemli” anlamına geliyor. İnsan vücudundaki gizemli evrim enerjisi olarak nitelendirilen Kundalini enerjisinin, organizmada uyuyan, hareketsiz potansiyel bir güç halinde olduğu kabul ediliyor. Yogi Bhajan tarafından geniş kitlelere tanıtılan Kundalini yoga, kuyruk sokumunda bulunduğu söylenen bu enerjinin (buna yılan gücü de deniyor) uyandırılması ve belirli seviyelerde yükseltilmesi üzerine tekniklere sahip bir sistem. Yoga duruşları, nefes çalışmaları, mantra ve meditasyon içeren sistem aynı zamanda seksüel enerjinin de serbest bırakılması amacıyla kullanılıyor.

 

Esnekliğinizi artırmak istiyorsanız

Yin Yoga

Esnekliği geliştirmek için daha pasif bir yöntem seçen Yin yogada bir pozda yaklaşık beş-yedi dakika kadar hareketsiz kalarak nefeslerle birlikte bedendeki hislere odaklanıyorsunuz… Birbiri ardına yapılan, pozdan poza geçen diğer yoga stillerinden farklı olarak Yin yoga daha yavaş bir akışla, beşer dakikalık meditasyon serisi gibi ilerliyor. 

Hatha yoga, Asthanga yoga, Kundalini yoga gibi diğer yoga sistemleri yoganın “yang” formu olarak kabul ediliyor ve kas dokusunu hedef alıyor. Bağ dokusunu hedef alan Yin yoga ise genellikle diz kapakları ve sakrum kemiği arasındaki bölgeyi hedefliyor. Çalışma sırasında ilgili bölgedeki kaslar tamamen gevşek bırakılıyor, bağ dokusu gevşiyor, rahatlıyor ve enerji akışı sağlanıyor. Duruş, meditasyon ve nefes çalışmaları içeren sistem eklem ve bağ dokularının verimli çalışmasına katkı sağlıyor, esnekliği artırıyor. Bu esnada zihin gevşiyor ve daha rahat odaklanıyor. Yin yoga, uzun süre sabit duruşu gerektiren meditasyon çalışmalarına da bedeni hazırlıyor, meditasyonu kolaylaştırıyor.

 

23012014 yoga2Bol fiziksel aktivite ve dayanıklılık için

Ashtanga Yoga

Birçok yoga stili vücudunuzu güçlendirmeye yarıyor. Ancak Asthanga yoga, birbiri ardına nefesle birlikte tekrarlanan dinamik serileri, her asana arasında uygulanan chatarunga (yogi şınavı), aşağı bakan köpek, yukarı bakan köpek pozlarıyla güçlü bir bedene kavuşmanızı garantiliyor. Seri bir şekilde uygulanan patlayıcı hareketler ciddi bir fiziksel çalışma sağlıyor. Bu nedenle daha çok yoğun ve zorlayıcı egzersizlerden hoşlanan, spora yatkın kişiler için uygun bir stil. Başlangıç düzeyindeki kişiler için uygun olmayan Asthanga yoga, genel olarak 35 yaş altı kişiler için öneriliyor. K. Pattabhi Jois tarafından geniş kitlelere tanıtılan Ashtanga yogada duruşlar “ujjani” nefesiyle eşzamanlı olarak aşamalı seriler halinde uygulanıyor. Bu çalışma sürecinde bedenin sıcaklığı yükseliyor ve terlemeyle birlikte tüm toksinler atılıyor, beden arındırılıyor. Aynı anda nefese, duruşa ve hedeflenen bölgeye odaklanma ciddi bir konsantrasyon gücü gerektiriyor.

 

Aytaç ÖZKARDAŞ GOZZI

Formsanté Dergisi Kasım 2013 sayısı

 

Exit mobile version