Yoganın tüm bedeni çalıştırdığına ve derin bir rahatlama sağladığına dair kimsenin kuşkusu yok. Ama faydaları burada bitmiyor. Binlerce yıldır uygulanan ve sürekli gelişen bu disiplinin farklı stilleri dayanıklılıktan daha iyi bir seks hayatına, kilo kontrolünden eklemlerin güçlendirilmesine birçok farklı ihtiyaca yanıt verebiliyor. Hedefinizi belirleyin ve kendinize en uygun olanı seçin.
Yeni başlıyorsanız, detay ve disiplinden yanaysanız
Iyengar Yoga
Yeni başlıyorsanız herhangi bir başlangıç seviyesi yoga dersini deneyebilirsiniz. Ama eğer pozların detaylı bir şekilde ele alındığı, her bir pozun doğru bir şekilde öğrenildiği bir ders istiyorsanız, üstelik çok da esnek olmadığınızı düşünüyorsanız Iyengar’ı seçin…
Iyengar yoga, Hintli BKS Iyengar tarafından 1918’de uygulanmaya başladı. Yoga üstadı, tekniğini 60 yıl boyunca çeşitli ülkelerde ve enstitülerde öğretti. Diğer disiplinlerden en önemli farkı, pozlara titizlikle ve en ince detayına kadar büyük bir konsantrasyonla yaklaşılması olan bu stilde asanalar son derece kontrollü bir şekilde uygulanıyor. Duruşlarda uzun süre kalınıyor ve asanalar daha az tekrarlanıyor. Bu nedenle diğer derslerden daha yavaş ilerlese de asanaların derinine inmeyi ve doğru bir şekilde anlamayı sağlıyor. Dersler sırasında genellikle bant, blok, yastık, battaniye ve kayışlar destek olarak kullanılıyor. Bu destekler, duruşların daha kolay, güvenli ve etkili biçimde yapılmasına yardımcı oluyor.
Kilo vermek istiyorsanız ve sıcağı seviyorsanız
Bikram Yoga
Sauna efektiyle yoganın birleştirildiği bu derste terden sırılsıklam olacağınıza emin olabilirsiniz. İsmini sistemi geliştiren Bikram Choudhury’den alan Bikram yoga, 40 derece sıcaklıkta art arda yapılan 26 yoga pozu ve iki nefes egzersizinden oluşan bir Hatha yoga metodu. 26 duruştan oluşan seri, vücuttaki tüm kasları, bağları, tendonları ve eklemleri çalıştırıyor. Bikram yoga serisi organları, salgı bezlerini ve sinirleri harekete geçiriyor, sistematik olarak taze oksijen dolu kanın vücudun tamamında dolaşmasını sağlıyor ve böylelikle tüm organları ve dokuları yeniliyor. 40 derece sıcaklık sayesinde, terlemeyle beraber vücutta bulunan toksinler deriden dışarı atılıyor. Yüksek sıcaklık ayrıca kasları derin esnemelerden koruyor, cilt gözeneklerini açarak toksinlerin dışarı atılmasını sağlıyor, kas dokularını yenileyerek gücü arttırıyor. Aynı zamanda kanı incelterek dolaşım sisteminin temizlenmesine yardımcı oluyor ve kardiyovasküler idman yapma olanağı sunuyor.
Sistemde her duruş genellikle iki kez tekrarlanıyor ve duruşlarda bir süre kalınıyor. 90 dakika süren çalışmanın sonunda Kapalabhati nefesi uygulanıyor.