Formsanté

Sonbaharın favorisi: Tuzludan tatlıya 7 balkabaklı lezzet

O, kendini iyice hissettirmeye başlayan sonbaharın favorilerinden biri! Besleyici, renkli ve doyurucu tabakların gözdesi… Serinleyen mevsimde içimizi ısıtan, sağlık katan bir besin… Karşınızda bal kabağı! Tarifleri hemen uygulamaya başlayın, Ekim ruhunu en lezzetli haliyle yakalayın!

Hazırlayan: Elif Gürsoy

DOYURUCU FRİTTATA

MALZEMELER

Üzeri için:

HAZIRLANIŞI

Soyup gelişigüzel doğradığınız karnabahar ve bal kabaklarını 200 derece fırında yumuşayana kadar pişirin. Bu esnada eski kaşar peynirini rendeleyin. Bir çırpma kabına yumurtaları kırın ve çatalla köpük köpük olana kadar çırpın. Yumurtaların üzerine rendelenmiş eski kaşar, incecik kıyılmış dereotu, rendelenmiş muskat cevizi, karabiber ile tuzu ekleyin ve karıştırın. Fırından aldığınız bal kabağı ve karnabaharları püre kıvamına getirene kadar ezin. Pişireceğiniz tavada zeytinyağını kızdırın. Soğutmak için beklettiğiniz bal kabağı-karnabahar karışımını ve zerdeçalı da ekleyin. Arada karıştırarak birkaç dakika soteleyin. Yumurta karışımını kabağın üzerine dökün ve tahta bir kaşıkla bir-iki kez karıştırın. Bu arada fırının ızgara bölümünü 200 derecede yeniden ısıtın. Üst kısmı hala sıvı olan karışımı ocaktan alın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serptikten sonra fırının ızgara bölümüne koyun. Frittata’yı üzeri kızarana kadar birkaç dakika fırında tutun. Fırından aldığınız omleti sıcakken dilimleyerek dereotu veya fesleğen yapraklarıyla servis yapın.

GÜÇLER NOHUTLA BİRLEŞİYOR!

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

ÇAY SAATİ GELDİYSE…

MALZEMELER

Baharat karışımı:

Krema için:

HAZIRLANIŞI

Yulaf, Hindistan cevizi, badem unu, yumurta, bal kabağı püresi, pekmezi bir kapta bir araya getirin. Ardından baharat karışımını da ekleyip karıştırın. Malzemeyi fırın kabına yaydıktan sonra 20 dakika boyunca 200 derecede pişirin. Krema için labne peyniri, bal kabağı püresi, yumurta, nişasta ve elma suyu konsantresini çırpıp fırından aldığınız ve soğuyan tabanın üstüne dökün. 45 dakika boyunca 165 derecelik fırında pişirin. 45 dakika sonunda fırından alın ve oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına koyun. Bir gece dinlendirip servis edebilirsiniz.

HUMUS OLMADAN ASLA…

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

Bal kabaklarını kaynar suda 5 dakika haşlayıp çatalla ezin. Bir kapta nohut unu ve suyu karıştırın. Kalan diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Ardından ezilmiş kabakları da ekleyin. İyice karıştırıp servis edin.

1 BARDAK MUTLULUK!

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

Bal kabaklarını yumuşayana kadar haşlayın. Püre haline geldiğini düşündüğünüz noktada bir kaba alıp Hindistan cevizi yağını ekleyip püre haline getirin ve soğumaya bırakın. Diğer bir yanda süzme yoğurdu köpük kıvamına yaklaşıncaya kadar çırpıcı yardımıyla çırpın. Hacmi değişip, köpük gibi olmaya başlayınca kenara alın. Bardağın yarısına püre halinde soğumaya bıraktığınız bal kabağını koyun, üzerine de köpük haldeki yoğurdu ekleyin. Servis etmeden önce tarçın, granola ya da tercih ettiğiniz kuruyemişlerle lezzetlendirin.

BALKABAKLI PANCAKE

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

Büyük bir kapta süt, bal kabağı püresi, yumurta, zeytinyağı ve sirkeyi mikser yardımıyla karıştırın. Bu sıvı karışıma siyez unu, esmer şeker, kabartma tozu, baharatlar ve tuzu ekleyerek mikserle birkaç dakika daha karıştırmaya devam edin. Yağsız tavayı yüksek ateşte kızdırın. Dilediğiniz boyutta olacak şekilde karışımı tavaya dökün. Her iki tarafı da kızarana kadar pişirip servis edin. İsteğe göre şuruplarla tatlandırabilirsiniz.

BALKABAKLI SMOOTHIE

MALZEMELER

HAZIRLANIŞI

Bal kabağı püresi ve süzme yoğurdu bir çırpıcı yardımıyla köpürtün. Akçaağaç şurubunu ekleyin ve karıştırın. Geri kalan malzemeleri de ekledikten sonra servis edin.

BAL KABAĞININ 5 FAYDASI!

  1. Potasyum bakımından epey zengin olan bal kabağı, kan basıncının düzenlenmesini sağlıyor.
  2. Güçlü bir A vitamini kaynağı olduğundan ve içeriğindeki zeaksantin isimli karotenoid ile göz sağlığının korunmasına yardımcı oluyor.
  3. Antioksidan etkisiyle yaşlanma etkilerini geciktiriyor.
  4. Yüksek oranda lif içeriği ile kolesterol seviyesinin düşmesine olanak sağlıyor ve kalp sağlığını koruyor.
  5. C vitamini ile kolajen üretimini destekliyor, cildin daha genç görünmesine yardımcı oluyor.

İLGİLİ İÇERİKLER

Exit mobile version