Diğer
    Ana SayfaYemekSonbaharın favorisi: Tuzludan tatlıya 7 balkabaklı lezzet

    Sonbaharın favorisi: Tuzludan tatlıya 7 balkabaklı lezzet

    -

    O, kendini iyice hissettirmeye başlayan sonbaharın favorilerinden biri! Besleyici, renkli ve doyurucu tabakların gözdesi… Serinleyen mevsimde içimizi ısıtan, sağlık katan bir besin… Karşınızda bal kabağı! Tarifleri hemen uygulamaya başlayın, Ekim ruhunu en lezzetli haliyle yakalayın!

    Hazırlayan: Elif Gürsoy

    DOYURUCU FRİTTATA

    MALZEMELER

    • 200 g bal kabağı
    • 100 g karnabahar
    • 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
    • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 6 adet yumurta
    • 50 g eski kaşar peyniri
    • Çeyrek demet dereotu
    • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş muskat cevizi (isteğe göre)
    • 1’er çay kaşığı tuz ve karabiber

    Üzeri için:

    - Advertisement -
    • 1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

    HAZIRLANIŞI

    Soyup gelişigüzel doğradığınız karnabahar ve bal kabaklarını 200 derece fırında yumuşayana kadar pişirin. Bu esnada eski kaşar peynirini rendeleyin. Bir çırpma kabına yumurtaları kırın ve çatalla köpük köpük olana kadar çırpın. Yumurtaların üzerine rendelenmiş eski kaşar, incecik kıyılmış dereotu, rendelenmiş muskat cevizi, karabiber ile tuzu ekleyin ve karıştırın. Fırından aldığınız bal kabağı ve karnabaharları püre kıvamına getirene kadar ezin. Pişireceğiniz tavada zeytinyağını kızdırın. Soğutmak için beklettiğiniz bal kabağı-karnabahar karışımını ve zerdeçalı da ekleyin. Arada karıştırarak birkaç dakika soteleyin. Yumurta karışımını kabağın üzerine dökün ve tahta bir kaşıkla bir-iki kez karıştırın. Bu arada fırının ızgara bölümünü 200 derecede yeniden ısıtın. Üst kısmı hala sıvı olan karışımı ocaktan alın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serptikten sonra fırının ızgara bölümüne koyun. Frittata’yı üzeri kızarana kadar birkaç dakika fırında tutun. Fırından aldığınız omleti sıcakken dilimleyerek dereotu veya fesleğen yapraklarıyla servis yapın.

    GÜÇLER NOHUTLA BİRLEŞİYOR!

    MALZEMELER

    • 5-6 yemek kaşığı nohut
    • 2 yaprak kıvırcık
    • 2-3 yaprak Akdeniz kıvırcığı
    • 2-3 yaprak roka
    • 1 ince dilim balkabağı
    • 1 avuç iç ceviz
    • Yarım limonun suyu
    • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

    HAZIRLANIŞI

    • Şeritler haline doğradığınız bal kabağını yumuşayana kadar 200 derece fırında pişirin. Piştikten sonra soğuması için bir kenarda bekletin. Bir gece önceden beklettiğiniz nohutları 5-10 dakika boyunca kaynattıktan sonra suyunu süzüp bir kenarda soğumaya bırakın. Bir tavada minik bir zeytinyağı desteği ile (dilerseniz farklı baharatlar da ekleyerek) rengi değişene kadar kavurun. Kavurduktan sonra soğuması için beklemeye alın ve bu sırada iyice temizlenmiş kıvırcık, Akdeniz kıvırcığı ve rokaları küçük parçalar halinde doğrayıp geniş bir salata kabına alın. Üzerine kavrulmuş nohutları ve pişirdiğiniz şerit bal kabaklarını yerleştirin. Ceviz içlerini dilediğiniz büyüklükte parçalayarak
      ekleyin. Son olarak bir kapta karıştırdığınız limon suyu, nar ekşisi ve zeytinyağını salatanın üzerine gezdirin.

    ÇAY SAATİ GELDİYSE…

    MALZEMELER

    • Tabanı için:
    • 1 adet yumurta
    • Yarım çay bardağı badem unu
    • 1 çay bardağı yulaf unu
    • Yarım çay bardağı Hindistan cevizi unu
    • Yarım çay bardağı pekmez
    • Yarım su bardağı bal kabağı püresi

    Baharat karışımı:

    • 2 tatlı kaşığı toz tarçın
    • 1 tatlı kaşığı toz zencefil
    • 1 tatlı kaşığı yenibahar
    • 1 muskat cevizi rendesi

    Krema için:

    • 1 su bardağı bal kabağı püresi
    • 2 yemek kaşığı labne peyniri
    • 1 adet yumurta
    • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
    • 2 yemek kaşığı elma suyu konsantresi

    HAZIRLANIŞI

    Yulaf, Hindistan cevizi, badem unu, yumurta, bal kabağı püresi, pekmezi bir kapta bir araya getirin. Ardından baharat karışımını da ekleyip karıştırın. Malzemeyi fırın kabına yaydıktan sonra 20 dakika boyunca 200 derecede pişirin. Krema için labne peyniri, bal kabağı püresi, yumurta, nişasta ve elma suyu konsantresini çırpıp fırından aldığınız ve soğuyan tabanın üstüne dökün. 45 dakika boyunca 165 derecelik fırında pişirin. 45 dakika sonunda fırından alın ve oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına koyun. Bir gece dinlendirip servis edebilirsiniz.

    HUMUS OLMADAN ASLA…

    MALZEMELER

    • 2 dilim bal kabağı
    • 1 çay bardağı nohut unu
    • 1 çay bardağı su
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 3 yemek kaşığı tahin
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • Yarım limonun suyu

    HAZIRLANIŞI

    Bal kabaklarını kaynar suda 5 dakika haşlayıp çatalla ezin. Bir kapta nohut unu ve suyu karıştırın. Kalan diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Ardından ezilmiş kabakları da ekleyin. İyice karıştırıp servis edin.

    1 BARDAK MUTLULUK!

    MALZEMELER

    • 2 dilim bal kabağı
    • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
    • 1 yemek kaşığı granola
    • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
    • 1 tutam toz tarçın

    HAZIRLANIŞI

    Bal kabaklarını yumuşayana kadar haşlayın. Püre haline geldiğini düşündüğünüz noktada bir kaba alıp Hindistan cevizi yağını ekleyip püre haline getirin ve soğumaya bırakın. Diğer bir yanda süzme yoğurdu köpük kıvamına yaklaşıncaya kadar çırpıcı yardımıyla çırpın. Hacmi değişip, köpük gibi olmaya başlayınca kenara alın. Bardağın yarısına püre halinde soğumaya bıraktığınız bal kabağını koyun, üzerine de köpük haldeki yoğurdu ekleyin. Servis etmeden önce tarçın, granola ya da tercih ettiğiniz kuruyemişlerle lezzetlendirin.

    BALKABAKLI PANCAKE

    MALZEMELER

    • 150 ml süt
    • 1 su bardağı bal kabağı püresi
    • 1 adet yumurta
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 2 yemek kaşığı sirke
    • 2 su bardağı siyez unu
    • 3 yemek kaşığı esmer şeker
    • 2 çay kaşığı kabartma tozu
    • 1 çay kaşığı yenibahar
    • 1 çay kaşığı tarçın
    • Yarım çay kaşığı zencefil
    • Yarım çay kaşığı tuz

    HAZIRLANIŞI

    Büyük bir kapta süt, bal kabağı püresi, yumurta, zeytinyağı ve sirkeyi mikser yardımıyla karıştırın. Bu sıvı karışıma siyez unu, esmer şeker, kabartma tozu, baharatlar ve tuzu ekleyerek mikserle birkaç dakika daha karıştırmaya devam edin. Yağsız tavayı yüksek ateşte kızdırın. Dilediğiniz boyutta olacak şekilde karışımı tavaya dökün. Her iki tarafı da kızarana kadar pişirip servis edin. İsteğe göre şuruplarla tatlandırabilirsiniz.

    BALKABAKLI SMOOTHIE

    MALZEMELER

    • 4 yemek kaşığı bal kabağı püresi
    • 2 tatlı kaşığı süzme yoğurt
    • 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
    • 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
    • Yarım çay kaşığı tarçın
    • Yarım çay kaşığı toz zencefil
    • Yarım çay kaşığı rendelenmiş Hindistan cevizi

    HAZIRLANIŞI

    Bal kabağı püresi ve süzme yoğurdu bir çırpıcı yardımıyla köpürtün. Akçaağaç şurubunu ekleyin ve karıştırın. Geri kalan malzemeleri de ekledikten sonra servis edin.

    BAL KABAĞININ 5 FAYDASI!

    1. Potasyum bakımından epey zengin olan bal kabağı, kan basıncının düzenlenmesini sağlıyor.
    2. Güçlü bir A vitamini kaynağı olduğundan ve içeriğindeki zeaksantin isimli karotenoid ile göz sağlığının korunmasına yardımcı oluyor.
    3. Antioksidan etkisiyle yaşlanma etkilerini geciktiriyor.
    4. Yüksek oranda lif içeriği ile kolesterol seviyesinin düşmesine olanak sağlıyor ve kalp sağlığını koruyor.
    5. C vitamini ile kolajen üretimini destekliyor, cildin daha genç görünmesine yardımcı oluyor.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz