Formsanté

E kodu nedir, ne işe yarar? Paketli gıdalarda E kodları zararlı mı?

Gıda katkıları genel anlamda; tek başına gıda olmayan ancak gıdalara üretim, işleme, depolama veya ambalajlama gibi aşamalarda katılan madde veya madde karışımları olarak ifade edilmektedir. Paketli bir ürün aldığımızda içerik kısmında gıda katkı maddeleri ve onların kodlarıyla karşılaşırız. Peki, E kodu dediğimiz bu kodlar ne anlama geliyor? Gıda katkı maddeleri nasıl sınıflandırılıyor? Gıda Mühendisi Ezgi Eryiğit Arslan anlatıyor…

E KODU NEDİR?

Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol açmamak için kullanılan Avrupa Birliği’nin (EC) simgesi olarak E harfi ve üç rakamlı sayıdan ibaret kodlardır. E102, E124 gibi. Bu kodlar her katkı maddesi için  Avrupa Birliği’nin “Gıda Bilim Komitesi” tarafından belirlenmektedir. Doğal veya yapay (senetetik) olması farketmeksizin gıda maddelerinde kullanılan ve katkı maddeleri bu kodlama sistemindedir.

KATKI MADDELERİNİN GENEL OLARAK SINIFLANDIRILMASI

Renklendiriciler: E 100 – 180

Koruyucular: E 200 – 297

Antioksidanlar: E 300 – 321

Emülgatör ve stabilizatörler: E 322 – 500

Asit / baz sağlayıcılar: E 500 – 578

Tatlandırıcılar, koku verenler: E 620 – 637

Geniş amaçlılar: E 900 – 927

GIDA KATKI MADDELERİNİN ZARARLARI

Gıda katkı maddelerinin kullanım dozları oldukça önemlidir. Katkı maddeleri ilave edildikleri gıdalarda arzu edilen olumlu ve iyileştirici etkinin gözlendiği minimum dozlarda kullanılmalıdır. Tavsiye edilen dozlardan daha yüksek miktarlarda kullanıldıklarında toksik etki oluşturmaktadırlar.

Bu yüzden katkı maddelerinin kullanımına karar verilmeden önce CAC (Uluslar arası Gıda Kodeksi Komisyonu) tarafından yıllarca süren toksikolojik araştırmalar yapılır. Kullanım sınırları bu çalışmalara göre belirlenir. Bu çalışmalar sonucunda toksikolojik açıdan kullanımında sakınca olmadığı belirlenen maddelerle ilgili listeler düzenlenir ve kullanımına onay verilecek maddelerin bir ömür boyunca vücuda günlük olarak alınabilecek miktarları (ADI) ve değişik gıdalarda kullanım sınırları (maksimum sınır=ML) ile ilgili olarak listeler hazırlanır. Bu kuruluşlara üye ülkelerde, söz konusu listelerde yer alan maddelerin belirtilen maksimum düzeylerde gıdalarda katılımına izin verilir.

Ülkemizde de gıda katkı maddelerinin kullanımı, miktar ve dozları Türk Gıda Kodeksi yönetmeliklerinde belirtilmiştir. Katkı maddeleri, Birleşmiş Milletler (BM), Gıda Tarım Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşik Gıda Katkıları Uzman Komitesi (JECFA)nin belirlediği ilkeler doğrultusunda kullanılmalıdır.

e kodu

ÇOCUKLARDA HİPERAKTİVİTEYE YOL AÇABİLECEK GIDA KATKI MADDELERİ

E102 TARTRAZİN/ TARTRAZİNE

Yapay bir renklendiricidir.

Tartrazin Avusturya ve Norveç’te tamamen yasaklanmıştır.

 E110 SUNSET YELLOW FCF-GÜN BATIMI SARISI

Yapay bir renklendiricidir.

Bu katkı maddesi Norveç’te yasakalnmıştır, ABD’de kullanımı tartışmalıdır.

E122AZORUBİN

Kırmızı gıda renklendiricisidir.

Bu katkı maddesi, Kanada, Japonya, Norveç, İsveç ve Birleşik Devletler’  yasaklanmıştır.

E124-PONSO 4R

Yapay kırmızı gıda boyasıdır.

Bu katkı maddesi ABD, Norveç ve Finlandiya’da yasaklanmıştır.

E211-SODYUM BENZOAT

Gıdalarda küf ve mayaların gelişimini önlemek için kullanılan koruyucu katkı maddesidir.

İLGİLİ DİĞER İÇERİKLER

Exit mobile version