Hemen hemen hepimizin başına gelmiştir salça ya da peynir küflenmesi. Genelde çoğu kişi bu gibi durumlarda küflü kısmı atıp kalan gıdayı tüketmeye devam eder. Peki, küflü gıda tüketmenin zararları nelerdir? Küflü gıdanın kalan kısmı yenir mi? Gıda Mühendisi Ezgi Eryiğit Arslan anlatıyor…
KÜFLÜ GIDA YENİRSE NE OLUR?
Küfler gıda ürünlerinde bozulmalara yol açan bunun yanında insan ve hayvanlarda çeşitli hastalıklara neden olan mikroskobik mantarlardır. Küfler endüstride birçok ürünün eldesinde, atıklardan değerli ürünlerin oluşturulmasında kullanılan farklılaşma göstermeyen mikroorganizmalardır.
Küfler gıdalar üzerinde fizyolojik ve kimyasal değişmeler ile birlikte insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek toksik maddeler oluştururlar. Küflerin oluşturduğu toksik bileşenler mikotoksin olarak adlandırılırlar.
KÜFLÜ GIDA PİŞİRİLEREK TÜKETİLEBİLİR Mİ?
Küflerin birçoğu mikotoksin (küf zehiri) denilen zehirler üretirler. bu zehirlerin yapıları pişmeyle asla bozulmaz. Küflü gıdayı bırakın tüketmeyi bir süre kokusuna maruz kaldığımızda bile zarar vermeye başlamaktadır. Küflü gıdaları koklamak ve tüketmek başta alerji ve solunum yolu rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek akciğer ve bağırsaklarda da uzun vadede hasara yol açmaktadır.
KÜFLER GIDANIN SADECE YÜZEYİNDE Mİ BULUNURLAR?
Küfler gıdanın alt kısmından başlayıp yüzeye doğru gelişimini sağlar. Bazı durumlarda toksinler bütün gıdaya yayılabilir.
KÜFLÜ GIDANIN KALAN KISMI YENİR Mİ?
Su oranı yüksek ve yumuşak gıdalarda küflenme yüzeyde ve az gibi gözlemlense dahi gözlemleyemediğimiz küf miselleri gıdanın her yerine yayılmaktadır. Bu yüzden bu gıdalarda küflenme gözlemlendiğinde direk imha edilmelidir. Bu gıdalar; meyve, sebze, ekmek, salça, turşu, zeytin, şarküteri ürünleri, reçel, yoğurt, sirke vb. gıdalardır.
Su oranı düşük, sert; eski kaşar, karnabahar gibi gıdalarda küf miselleri bozulmamış kısma ilerlemekte zorlanır. Bu gıdaların yüzeyinde küflenme gözlemlediğinizde ise gıdada renk, koku ve doku kaybı oluşmamışsa, yüzeyden ortalama 2,5 cm derinlikte küflü olmayan kısma temas ettirilmeden kesilerek kalan kısım tüketilebilir.