Diğer
    Ana SayfaBebekÇocuklarda hiperaktiviteye yol açabilecek gıda katkı maddeleri

    Çocuklarda hiperaktiviteye yol açabilecek gıda katkı maddeleri

    -

    Çocuklarınız için gıda alırken içeriklerini okuyor musunuz? İşte okumanız için bir neden daha… Southampton Üniversitesi Psikoloji ve Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırmada, yapay gıda boyalarının ve Sodyum Benzoatın 3 ve 8 yaşındaki çocuklarda davranış bozukluğuna neden olabileceği tespit edildi. Peki, nedir bu gıda katkı maddeleri? Hangi ürünlerin içinde yer alır? Gıda Mühendisi Ezgi Eryiğit Arslan gıda katkı maddeleri ile ilgili merak edilenleri anlattı.

    Çalışmanın araştırmacısı Prof. Steveson davranış bozukluklarında başka etmenlerinde etkili olabileceğini belirtirken, çalışma sonucunda bu katkı maddeleri ile beslenen çocuklarda hiperaktivite dürtüsünün belirgin bir şekilde arttığı tespit edilmiş. Bu katkı maddelerini aşağıda sıraladık çocuklarınız için gıda seçimi yaparken E kodlarını veya isimlerine bakarak dikkatle seçebilirsiniz.

    Bu katkı maddelerinin kullanıldığı gıda ürünlerinde ‘çocukların aktivite ve dikkatleri üzerine olumsuz etkileri bulunabilir’ ibaresine yer verilmektedir.

    ÇOCUKLARDA HİPERAKTİVİTEYE YOL AÇABİLECEK GIDA KATKI MADDELERİ

    • E102 Tartrazin/Tartrazine
    • E110 Sunset Yellow FCF-Gün Batımı Sarısı
    • E122 Azorubin
    • E124-Ponso 4R
    • E211-Sodyum Benzoat

    E102 TARTRAZİN/ TARTRAZİNE

    Yapay bir renklendiricidir.

    • Alkolsüz içecekler,
    • Kahvaltılık tahıllar,
    • Hazır kek karışımları,
    • Hazır soslar,
    • Toz içecek karışımları,
    • Baharatlar,
    • Hazır erişteler,
    • Mısır cipsleri,
    • Patlamış mısır gibi gıdalarda bulunur.

    Tartrazin Avusturya ve Norveç’te tamamen yasaklanmıştır.

    - Advertisement -

     E110 SUNSET YELLOW FCF-GÜN BATIMI SARISI

    Yapay bir renklendiricidir.

    • Şekerlemeler,
    • Jöleler,
    • Meyve aromalı içecekler,
    • Sakızlar,
    • Hazır çorba,
    • Hazır toz içecekler,
    • Soslar,
    • Bisküvi,
    • Hazır kek gibi gıda ürünlerinde bulur.

    Bu katkı maddesi Norveç’te yasakalnmıştır, ABD’de kullanımı tartışmalıdır.

    E122 AZORUBİN

    Kırmızı gıda renklendiricisidir.

    • Paketli Jöleler,
    • Şekerlemeler,
    • Dondurmalar,
    • Meyveli Yoğurtlar,
    • Galete unu,
    • Hazır Reçeller,
    • Hazır kekler,
    • Hazır çorbalarda bulunabilir.

    Bu katkı maddesi, Kanada, Japonya, Norveç, İsveç ve Birleşik Devletler’  yasaklanmıştır.

    E124-PONSO 4R

    Yapay kırmızı gıda boyasıdır.

    • Meyve bazlı şekerlemelerde,
    • Hazır keklerde,
    • Pastacılık ürünlerinde,süslemeler, dolgu malzemeleri
    • Kozmetik ürünlerde özellikle rujlarda kullanılmaktadır.

    Bu katkı maddesi ABD, Norveç ve Finlandiya’da yasaklanmıştır.

    E211-SODYUM BENZOAT

    Gıdalarda küf ve mayaların gelişimini önlemek için kullanılan koruyucu katkı maddesidir.

    • Portakal içerikli içecekler,
    • Meyve suları,
    • Süt ürünlerinde,
    • Et ürünlerinde (sucuk, köfte)
    • Unlu mamüllerde,
    • Turşularda,
    • Soya sosunda,
    • Hazır soslarda,
    • Hazır konservelerde,
    • Şekerlemelerde,
    • Diş macunlarında ve
    • Ağız bakım sularında kullanılır.


    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz