Diğer
    Ana SayfaHaberE kodu nedir, ne işe yarar? Paketli gıdalarda E kodları zararlı mı?

    E kodu nedir, ne işe yarar? Paketli gıdalarda E kodları zararlı mı?

    -

    Gıda katkıları genel anlamda; tek başına gıda olmayan ancak gıdalara üretim, işleme, depolama veya ambalajlama gibi aşamalarda katılan madde veya madde karışımları olarak ifade edilmektedir. Paketli bir ürün aldığımızda içerik kısmında gıda katkı maddeleri ve onların kodlarıyla karşılaşırız. Peki, E kodu dediğimiz bu kodlar ne anlama geliyor? Gıda katkı maddeleri nasıl sınıflandırılıyor? Gıda Mühendisi Ezgi Eryiğit Arslan anlatıyor…

    E KODU NEDİR?

    Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol açmamak için kullanılan Avrupa Birliği’nin (EC) simgesi olarak E harfi ve üç rakamlı sayıdan ibaret kodlardır. E102, E124 gibi. Bu kodlar her katkı maddesi için  Avrupa Birliği’nin “Gıda Bilim Komitesi” tarafından belirlenmektedir. Doğal veya yapay (senetetik) olması farketmeksizin gıda maddelerinde kullanılan ve katkı maddeleri bu kodlama sistemindedir.

    KATKI MADDELERİNİN GENEL OLARAK SINIFLANDIRILMASI

    Renklendiriciler: E 100 – 180

    Koruyucular: E 200 – 297

    Antioksidanlar: E 300 – 321

    - Advertisement -

    Emülgatör ve stabilizatörler: E 322 – 500

    Asit / baz sağlayıcılar: E 500 – 578

    Tatlandırıcılar, koku verenler: E 620 – 637

    Geniş amaçlılar: E 900 – 927

    GIDA KATKI MADDELERİNİN ZARARLARI

    Gıda katkı maddelerinin kullanım dozları oldukça önemlidir. Katkı maddeleri ilave edildikleri gıdalarda arzu edilen olumlu ve iyileştirici etkinin gözlendiği minimum dozlarda kullanılmalıdır. Tavsiye edilen dozlardan daha yüksek miktarlarda kullanıldıklarında toksik etki oluşturmaktadırlar.

    Bu yüzden katkı maddelerinin kullanımına karar verilmeden önce CAC (Uluslar arası Gıda Kodeksi Komisyonu) tarafından yıllarca süren toksikolojik araştırmalar yapılır. Kullanım sınırları bu çalışmalara göre belirlenir. Bu çalışmalar sonucunda toksikolojik açıdan kullanımında sakınca olmadığı belirlenen maddelerle ilgili listeler düzenlenir ve kullanımına onay verilecek maddelerin bir ömür boyunca vücuda günlük olarak alınabilecek miktarları (ADI) ve değişik gıdalarda kullanım sınırları (maksimum sınır=ML) ile ilgili olarak listeler hazırlanır. Bu kuruluşlara üye ülkelerde, söz konusu listelerde yer alan maddelerin belirtilen maksimum düzeylerde gıdalarda katılımına izin verilir.

    Ülkemizde de gıda katkı maddelerinin kullanımı, miktar ve dozları Türk Gıda Kodeksi yönetmeliklerinde belirtilmiştir. Katkı maddeleri, Birleşmiş Milletler (BM), Gıda Tarım Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşik Gıda Katkıları Uzman Komitesi (JECFA)nin belirlediği ilkeler doğrultusunda kullanılmalıdır.

    e kodu

    ÇOCUKLARDA HİPERAKTİVİTEYE YOL AÇABİLECEK GIDA KATKI MADDELERİ

    • E102 Tartrazin/Tartrazine
    • E110 Sunset Yellow FCF-Gün Batımı Sarısı
    • E122 Azorubin
    • E124-Ponso 4R
    • E211-Sodyum Benzoat

    E102 TARTRAZİN/ TARTRAZİNE

    Yapay bir renklendiricidir.

    • Alkolsüz içecekler,
    • Kahvaltılık tahıllar,
    • Hazır kek karışımları,
    • Hazır soslar,
    • Toz içecek karışımları,
    • Baharatlar,
    • Hazır erişteler,
    • Mısır cipsleri,
    • Patlamış mısır gibi gıdalarda bulunur.

    Tartrazin Avusturya ve Norveç’te tamamen yasaklanmıştır.

     E110 SUNSET YELLOW FCF-GÜN BATIMI SARISI

    Yapay bir renklendiricidir.

    • Şekerlemeler,
    • Jöleler,
    • Meyve aromalı içecekler,
    • Sakızlar,
    • Hazır çorba,
    • Hazır toz içecekler,
    • Soslar,
    • Bisküvi,
    • Hazır kek gibi gıda ürünlerinde bulur.

    Bu katkı maddesi Norveç’te yasakalnmıştır, ABD’de kullanımı tartışmalıdır.

    E122AZORUBİN

    Kırmızı gıda renklendiricisidir.

    • Paketli Jöleler,
    • Şekerlemeler,
    • Dondurmalar,
    • Meyveli Yoğurtlar,
    • Galete unu,
    • Hazır Reçeller,
    • Hazır kekler,
    • Hazır çorbalarda bulunabilir.

    Bu katkı maddesi, Kanada, Japonya, Norveç, İsveç ve Birleşik Devletler’  yasaklanmıştır.

    E124-PONSO 4R

    Yapay kırmızı gıda boyasıdır.

    • Meyve bazlı şekerlemelerde,
    • Hazır keklerde,
    • Pastacılık ürünlerinde,süslemeler, dolgu malzemeleri
    • Kozmetik ürünlerde özellikle rujlarda kullanılmaktadır.

    Bu katkı maddesi ABD, Norveç ve Finlandiya’da yasaklanmıştır.

    E211-SODYUM BENZOAT

    Gıdalarda küf ve mayaların gelişimini önlemek için kullanılan koruyucu katkı maddesidir.

    • Portakal içerikli içecekler,
    • Meyve suları,
    • Süt ürünlerinde,
    • Et ürünlerinde (sucuk, köfte)
    • Unlu mamüllerde,
    • Turşularda,
    • Soya sosunda,
    • Hazır soslarda,
    • Hazır konservelerde,
    • Şekerlemelerde,
    • Diş macunlarında ve
    • Ağız bakım sularında kullanılır.

    İLGİLİ DİĞER İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz