5 soruda kinoa

iStock 000008678054 Medium

İçerdiği protein ve amino asitler açısından beslenmeye büyük fayda sağlayan kinoa, Amerika’dan sonra artık Türkiye’de de tercih ediliyor. İster yemeklerinizin yanında ister salatanızda tüketebileceğiniz kinoanın geniş bir tarif yelpazesi var. Son yıllarda yüksek besin değerleriyle ün salan kinoayı daha yakından tanıyın!

Nereden geliyor?
Kinoanın her ne kadar tahıl grubuna ait olduğu düşünülse de aslında Chenopodiaceae familyasından, pancar ve ıspanağa daha yakın bir bitki. Bolivya, Peru, Ekvador ve ?Kolombiya’nın And Dağları’ndan elde edilen kinoanın yetiştirilmeye başlanması ise 7000 yıl öncesine dayanıyor. 

Besin değerleri nasıl?

100 g kinoada: 

• 21 g karbonhidrat

• 120 kcal enerji

• 4 g protein

• 3 g lif

• 2 g yağ

• 7 mg sodyum

• 2 mg demir

• 17 mg kalsiyum

• 5 mg A vitamini

Kimler yiyor?
Düzenli egzersiz yapan, kilo kontrolü sağlamaya çalışan herkes tüketebilir. Aynı zamanda glütensiz olmasıyla çölyaklılar tarafından da tercih edilebiliyor. Yüksek protein değeriyle vejetaryenler için de iyi bir seçenek. 

Nelere iyi geliyor?
Sıfır kolesterol ile birçok hastalığın oluşmasında kalkan görevi görüyor. Yüksek tansiyona iyi geldiği gibi yaşlanma sürecini de uzatıyor. Cildi yıpranmaya karşı koruyor. Kansere yakalanma riskini azaltarak, kalp sağlığı için olumlu etkiler gösteriyor.

Nasıl pişirmeli?
Kinoayı pişirmeye başlamadan önce mutlaka 20-30 dakika boyunca ılık suda bekletip, yıkayıp süzmek gerekiyor. Suda bekletmek için yeterli vaktiniz yoksa el yardımıyla iyice yıkayın. Her bir ölçü kinoa için iki ölçü su kullanılması gerekiyor. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın. Kısık ateşte 15 dakika daha pişirip ardından servis için soğumaya bırakabilirsiniz.

Formsante 2016 – Şubat sayısı
Elif Gürsoy

 

 

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here