✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aysu Bekci


Ana Sayfa Beslenme & Diyet Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Ne iyi gelir?

Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Ne iyi gelir?

Yaz aylarında sıkça rastlanan besin zehirlenmesi, genellikle hafif geçirilmekle birlikte hayati risk taşıyan sonuçlara da yol açabiliyor. Peki, gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Gıda zehirlenmesi ne kadar sürede ortaya çıkar? Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aysu Bekci, anlattı.

GIDA ZEHİRLENMESİ NE KADAR SÜREDE ORTAYA ÇIKAR? *

Bu rahatsızlık daha çok kişinin bakteriler veya toksinlerle bozulmuş yiyecek-içecekleri tükettiğinde ortaya çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aysu Bekci, her bir besin zehirlenmesi sebebinde kuluçka sürelerinin farklı olduğunu belirterek, “Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ila bir saat içinde görülürken, besin zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 12-48 saat içinde meydana geliyor. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için ortalama birkaç gün ile bir hafta arasında süre geçmesi gerekiyor” diyor.

GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ *

En yaygın görülen belirtileri sindirim yolunun (mide ve bağırsak) enflamasyonundan kaynaklanan kusma, karın ağrısı ve ishal olan besin zehirlenmelerinde nedene bağlı olarak ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de görülebiliyor.

GIDA ZEHİRLENMESİNE KARŞI NELERE DİKKAT EDİLMELİ? *

Bu sorunla karşılaşmamak için besinlerin güvenilir yerlerden satın alınması ve tüketilmesi, her türlü gıda maddesinin etiket bilgisinin okunması, üretim ve son kullanma tarihine dikkat edilmesi ilk alınması gereken önlemler arasında yer alıyor.

GIDA ZEHİRLENMESİNE NE İYİ GELİR? *

Hastaların bol miktarda miktarda sıvı almaları gerekir. Maden suyu ve bitkisel çay tüketimi bu açıdan oldukça fayda sağlar. Hastaya, vücudun ihtiyaç duyduğu elektrolitleri içeren özel bir toz karışım suya karıştırılarak verilebilir. Evde de 1 litre suya, 8 silme yemek kaşığı toz şeker ve 1 silme yemek kaşığı sofra tuzu karıştırılarak eşdeğer bir karışım elde edilebilir. Eğer hasta ağızdan sıvı alamıyorsa damar yolu ile sıvı elektrolit desteği gerekebilir.

GIDA ZEHİRLENMESİNİN NEDENLERİ *

Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da onların toksinler ile kontamine gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Gıdaların kontamine olmasındaki en önemli neden üretimi, taşınması, depolanması veya işlenmesi sırasındaki yetersiz hijyendir.

Bakteriyel olmayan gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleri arasında;

  • Zehirli mantarlarlar
  • Parazitler
  • Ağır metaller (arsenik, kurşun, kadmiyum)
  • Hayvan toksinleri bulunur.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here