Yazın bronzlaşmak güzel, bir de şu lekeler olmasa! Her yaz sonu bu tür dertlerle savaşmak zorunda kalanlar lafımız size! Üzülmeyin ve lekeleri bir kader olarak düşünmeyin. Çünkü lekelerden kurtulmak sandığınız kadar zor değil, yeter ki hangi lekeye hangi uygulamayı yapacağınızı bilin…
Her yaz sonrası dermatologların, estetisyenlerin kapısı çalınır ve çoğunlukla sebep lekeler olur. Kapı çaldıran bu lekelerin sebebi ise artık hepimizin de bildiği gibi güneşin yaydığı UVA ve UVB ışınları. Bazıları yeni oluşan lekelerle baş ederken bazıları da oluşmuş lekelerin büyümesinden, şekil değiştirmesinden şikayet ederler. Dermatolog Dr. Ayşe Özboya, “Yaz aylarında UVA kadar UVB ışınına da maruz kalıyoruz. Bu dönemde lekeler ya artış gösteriyor ya da koyulaşıyorlar. Lekelerin oluşmasına neden olan sebeplerin arasında genetik faktörler, fazla güneşte kalmak ve doğum kontrol hapı kullanımı yer alıyor. Bu dönemde lekenin türünü de belirlemek gerekiyor çünkü her lekenin türü aynı olmuyor. Bazı lekelere melazma, bazılarına lentigo, bazılarına ise solar keratoz (aktinik keratoz) veya seboreik keratoz adını veriyoruz. Bu lekelerin derinliği değişirken tedavi şekli de değişiyor. Tedavi, lekelerin türü, görüldüğü yer, kabarık olup olmaması, şekli gibi birçok faktöre bağlı olarak belirleniyor” diyor.
Leke açıcı kremler ve peeling
Leke tedavisinde etkili yöntemlerin başında leke açıcı kremler geliyor. Fakat çoğu leke açıcı krem içeriklerindeki aktif maddelerin yoğun olmasından dolayı yaz aylarında kullanılamıyor. Çünkü içeriğindeki maddeler güneş ışınlarıyla birleştiğinde ciltte sorunlar görülebiliyor. Dermatolog Dr. Ayşe Özboya, “Tedavisi en zor olan lekeler melazmalar ve hamilelik lekeleri oluyor. Bu lekeler dudak üzerinde, yanakların üstünde ve çok nadiren de alında görülen hafif grimsi, açık kahverengi lekelerdir. Nisan-mayıs ayları gibi koyulaşıyor, ekim ayına doğru ise soluyor ve kayboluyorlar. Aslında bu solma gerçekçi bir kaybolma olmuyor. UVB etkisini kaybettiği için renk hücreleri aktif üretimini azaltıyor, fakat güneş ışınları tekrar arttığında yaygın bir şekilde tekrar ortaya çıkıyorlar. Bu lekelerin tedavisine güneşin ortadan kaybolmasıyla yani ekim sonu gibi başlanıyor. Bu lekelerde renk açıcı kremlerin başarı oranı yüzde 60-70 oranında oluyor. Leke açıcı peeling’ler de melazmalarda etkili olabiliyor” diyor.
Melazma tedavisinde kullanılan peelinglerin içerisinde leke oluşumunu engelleyen asitler bulunuyor. Meyve asitleri, kojik, laktik asit gibi maddeleri içeren kremler lekeler üzerinde yüzde 50 başarı sağlanmasına yardımcı oluyor.
Dondurma işlemi
Yaz-kış devam eden yuvarlak, sütlü kahve renginde yaz ya da kış solmayan lekeler solar lentigo olarak adlandırılıyor. Bu lekeler yüzde, vücutta bazen de el üstünde görülebiliyor. Leke açıcı kremler bunlar üzerinde etkili olmuyor. Ancak birtakım kimyasal peeling’lerle lekelerin olduğu bölgedeki üst deri öldürülebiliyor ve altından yeni bir cilt çıkıyor. Bu lekeler üzerinde etkili bir diğer yöntem ise kriyoterapi yani dondurma tedavisi oluyor. Bu tedavide sıvı azot kullanılıyor. Dermatolog Dr. Ayşe Özboya, “Dondurma işleminde lekenin üzerine 3-10 saniye arasında sıvı azot sıkılıyor. Bu sıvı azot orada soğuk bir kar tabakası oluşturuyor. Kar tabası üstteki dokunun kabuklanmasına ve alttan sağlıklı bir cilt çıkmasına neden oluyor. Bu tür lekelerde dondurma işlemi genelde başarı gösteriyor ve eğer iyi korunursanız lekeler tekrarlamayabiliyor” diyor.
Devamı diğer sayfada