Diğer
    Ana SayfaFitnessHiç at bindiniz mi?

    Hiç at bindiniz mi?

    -

    İnsanoğlunun tarihinde atlar hep yanındaydı. Ancak modern yaşamda bu özel canlılarla kurduğumuz dostluk bir kenara atıldı. Oysa at binmenin hem yetişkinler hem de çocuklar için fiziksel-ruhsal birçok faydası bulunuyor. 

    Kastamonu Daday’ın yeşil doğasında bulunan İksir Resort Town Atlı Spor Merkezi binicilik eğitmenleri atların faydalarını şöyle sıralıyor:

    DENGEYİ ARTIRIYOR, KASLARI GELİŞTİRİYOR: At hareket ederken binicinin dengesi sürekli olarak bozuluyor ve yeniden dengeyi sağlama teşebbüsünde kaslarının kasılması, gevşemesi gerekiyor. Bu egzersiz derindeki kasları uyarır ve geliştiriyor. Atın üç boyutlu ritmik hareketi yürüme hareketine benziyor. Biniciyi at üzerinde farklı pozisyonlarda oturtarak farklı kas gruplarını çalıştırabiliriz. Atın durdurulması ve yeniden yürütülmesi, hızının ve yönünün değiştirilmesi bu tip faydaları artırıyor.

    KOORDİNASYON, REFLEKS VE MOTOR SİNİR SİSTEMİNİ GELİŞTİRİYOR: At binmek, attan istenilen tepkileri almak için çok fazla koordinasyon gerektiriyor. At, binicinin her hareketine derhal karşı tepki verdiğinden, ne zaman doğru komut verdiğinizi anlayabilirsiniz. Bir atı kontrol ederken, örneklenmiş hareketlerin tekrarlanması refleksleri hızlandırıyor ve motor sinir sisteminin planlanmasına yardımcı oluyor. Atın hareketi, yönünü ve hızını değiştirmesi ile vestibüler sistem (denge sistemi) de uyarılıyor.

    - Advertisement -

    ESNETİYOR: At üzerinde oturmak, yakınlaştırıcı kalça kaslarının gerilmesini gerektiriyor. Bu ata tırmanmadan önce ön-gerilme ile gerçekleştiriliyor ve kas gerilmesi önce dar bir ata binen binicinin giderek daha geniş bir ata binmesi ile artmaya devam ediyor. Binici atın hareketlerine karşı dik oturmaya teşvik edilirken karın ve sırt kasları, yuları tutarken de kol ve el kasları geriliyor. 

    EKLEM HAREKET ARALIĞI ARTIYOR: Ata bindikçe kişinin hareket aralığı artıyor. Ayrıca ata binme ve attan inme, ata sarılma, tımar etme hareketleri ve ders sırasındaki egzersizler de hareket aralığını artırıyor.

    MUTLULUK VERİYOR: Ata dokunmak, dokunma duyularını canlandırıyor. Ayrıca bu eğlenceli etkinlik mutluluk veriyor. Kendisinden çok daha büyük ve güçlü bir hayvanı kontrol etme becerisi ise kişinin kendine güveni üzerinde olumlu etkiler sağlıyor.

    Aytaç Özkardaş Gozzi
    Formsanté 2016 – Mayıs sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz