Diğer
    Ana Sayfaİlişkiİlişkide en zor anlar

    İlişkide en zor anlar

    -

    07072014 iliski2

    O akşam eve misafir gelecek, bir gece önce geç saatlere kadar evi temizleyip toparladınız.  Ertesi gün eşiniz eve sizden önce geldi. Bir-iki saat sonra siz kapıdan girdiğinizde gözlerinize inanamıyorsunuz; salon darmadağınık, mutfak tezgahının üstü bulaşıklarla dolu…

    OLAN

    Böyle bir durumda tahammüllü davranmak elbette çok zor, tartışma çıkması kaçınılmaz.

    OLMASI GEREKEN

    - Advertisement -

    Buradaki problem o güne ait, tek seferlik bir sorun değil. Bu çift büyük ihtimalle evdeki sorumluluklar, cinsiyet rolleri, bu rollere dair beklentiler, iş bölümü gibi başlıklarda problem yaşıyordur. Özellikle rollerle ilgili beklentiler çiftin geldiği aile ile ilgili oluyor. Evlilik yaşının ilerlemesi ile birlikte çift bu konularda birbirini daha iyi anlamaya başlayabiliyor. Zamanla birbirlerini daha iyi anlama, orta yolu bulma ya da birbirini kabul etme yolunda olumlu gelişmeler olmazsa bu konuda bir uzman desteği alınması gerekebiliyor.

     

    Doğum gününüzü/yıl dönümünüzü unuttu. 

    OLAN

    Hiç konuşulmayabiliyor, sitem edilebiliyor ya da büyük tartışmalara malzeme olabiliyor.

    OLMASI GEREKEN

    Her durum tabii ki kendi şartları, özellikleri ve kişileriyle değerlendirilmeli. Sizin önem verdiğiniz bir şeyin karşı tarafça önemsenmemesi veya unutulması hayal kırıklığı, değersizlik hissi, öfke, kırgınlık gibi duygular uyandırabilir. Sadece sizin değil, kimsenin doğum gününü kutlamayan birinin durumu ile bir hafta öncesindeki bir tartışmanın devamındaki gerginlikle eşinin doğum gününü kutlamamak aynı şey değil. Duyguların konuşulabildiği ve anlaşılabildiği bir düzlemde konuşmak faydalı oluyor.

     

    Bayram zamanı… Sırayla ziyaretler yapılacak, program yoğun, bir de trafikte sıkıştınız. 

    OLAN

    Kaygı ve gerginlik, tüm duygular arasında en çabuk yayılan duygu çeşitleri. Tabir yerindeyse “atmosferden” yayılıyor ve bulaşıyor. Aile fertlerinden biri gerginleşmeye başladığında diğer aile bireyleri de ona bilinçli ya da bilinçsiz tepkiler veriyor. En çok karşılaşılan tepki, gerginliğe karşı gerginleşerek tepki vermek oluyor.

    OLMASI GEREKEN

    Durumdan hiç rahatsız değilmiş gibi davranmak ya da karşı tarafın gerginliğine gerginlikle tepki vermek yerine; herkesin duygularını serbestçe paylaşabildiği bir konuşma yapmak daha yerinde oluyor.

     

    Onun arkadaşları ile geçireceğiniz bir hafta sonu planlıyor, kesinlikle gitmek istemiyorsunuz. 

    OLAN

    Bahaneler sıralanıp gitmemek için çaba gösteriliyor.

    OLMASI GEREKEN

    Uygun bir bahanenin kullanılması söz konusu olabilir ancak bu sadece kısa vadeli bir çözüm. Bunu ileride tekrar yaşamayacağınızı garanti etmez. Taraflardan birinin diğerine bahane üretmesi yerine çift birlikte hareket ederek söz konusu plana katılmamak için ortak bahane bulabilir. Örneğin erkek kadının gitmek istemediğini bilir ve diğerlerine uygun bir açıklama yapar ya da yalnız başına gider.

     

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Nisan 2014 sayısı

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz