Kandida Diyeti’yle 1 ayda 5-10 kilo

Mevsim değişikliği diye geçiştirdiğiniz yorgunluk veya modunuzun sürekli düşük olmasının sebebi küçük bir mantar olabilir. Aslen sindirime yardımcı olan kandida mantarı çoğaldığında bağışıklığın düşmesi, şişkinlik, yorgunluk ve egzama gibi problemlere yol açıyor. Diyetisyenler bu mantarın semptomlarını gidermek için uygulanan diyetle kolayca kilo verebileceğinizi belirtiyor.

Yazı: Deran Çetinsaraç

Kandida, ağız, cilt, sindirim sistemi, ayak tırnakları, rektum ve vajina gibi bölgelerde yaşayan bir mantar türü. Her insanın vücudunda bulunan bu mantar normalde sindirime ve besin emilimine yardımcı oluyor. Peki ne oluyor da sağlımız için zararlı hale geliyor? 90 Fit Platformu Diyetisyeni Çağla Pınarlı, hem sorumuzun cevabını verdi hem de glüten ve şekeri beslenmeden çıkartan Kandida mantarına özel diyet programını paylaştı. Dyt. Pınarlı, doğum kontrol hapı kullanımının risk faktörünü arttırmasından dolayı Kandida mantarının çoğalmasının kadınlarda daha sık görüldüğünün de altını çiziyor.

Kaç çeşit kandida mantarı bulunuyor?
Vücudumuzda yaşayan 150’den fazla bilinen kandida türü var. Özellikle “candida albicans”, tüm enfeksiyon vakalarının yarısından sorumlu olan mantar türü.

Kandida mantarı ne zaman zararlı oluyor?
Aslında kandida mantarları sindirime ve besin emilimine yardımcı. Fakat fırsatçı bir mantar türü olan kandida, vücudun bağışıklık sistemi düştüğünde hızla çoğalıyor. Genellikle zararsız olan bu mantarın aşırı çoğalması enfeksiyonlara neden olabiliyor.

Belirtileri neler?
Kandida mantarının çoğalmasının pek çok belirtisi bulunuyor. En sık karşılaşılan belirtileri şunlar:
• Kronik yorgunluk
• Zayıflamış bağışıklık sistemi
• Mide bulantısı
• Şişkinlik, kabızlık veya ishal
• Egzama gibi cilt sorunları
• Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
• Sinirlilik ve ruh hali değişimleri
• Anksiyete veya depresyon
• Eklem ağrısı

Kandida mantarı neden çoğalıyor?
Kandida mantarının çoğalmasının sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:
• Yüksek rafine şeker ve karbonhidrat tüketimi
• Yüksek alkol tüketimi
• Yüksek stres düzeyi
• Yoğun antibiyotik kullanımına bağlı mikrobiyotadaki değişiklikler
• Doğum kontrol hapı kullanımı
• Zayıf bir bağışıklık sistemi

Mantarın çoğalıp çoğalmadığı nasıl anlaşılıyor?
Kandida mantarının bulunduğu vücut bölgelerinden birisi de ağız içi. Bu nedenle evde tükürük testi ile kandida mantarının aşırı çoğalıp çoğalmadığını anlayabilirsiniz. Bu testi sabah aç karnına ve hiçbir şey içmeden önce uygulamanız gerekiyor. Şeffaf ve camdan bir su bardağını yarısına kadar suyla doldurun. Bardağın içerisine tükürüp 5-10 dakika kadar bekleyin. Eğer 5-10 dakika sonra tükürük bardağın dibine tortu olarak çöktüyse, bardağın üzerinde ipliksi bir yapı oluşturduysa veya suyun içinde havada asılı kalmış gibi duruyorsa bu kandida mantarının aşırı çoğaldığını gösteriyor. Tükürükte kandida mantarı testi basit ve kolay bir yöntem ancak bu mantarın aşırı çoğaldığına dair kesin bir bilgi vermiyor. Reflü veya başka mantar enfeksiyonları nedeniyle de tükürükte böyle bir görüntü karşınıza çıkabiliyor.

Kesin kandida mantarı tanısı nasıl konuluyor?
Kandida mantarının kesin tanısının konulabilmesi için uygulanabilecek en kolay ve güvenilir yöntem gaita kültürü oluyor. Bu sayede 150’den fazla çeşidi olduğunu bildiğimiz kandida mantarının hangi türünün çoğaldığı anlaşılabiliyor.

Kandida mantarı diyeti nedir?
Kandida diyeti, kandida enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmek için uygulanan katı bir diyet. Bu diyet şeker, glüten, alkol, bazı süt ürünleri ve zararlı katkı maddelerinin kullanımını yasaklarken, düşük şeker içeren meyveler, nişastalı olmayan sebzeler ve glutensiz yiyeceklerin tüketimine teşvik ediyor. Diyette özellikle bağırsak mikrobiyotasına zarar verebileceği gerekçesiyle glüten kullanımı kesinlikle önerilmiyor. Fakat yapılan çalışmalarda, glüten intoleransı ve çölyak olmayan kişilerde glütenin bağırsak hasarına neden olduğuna dair de bir kanıt bulunmuyor.

Çölyak olmayanlara da glüten yasak, öyle mi?
Glütensiz bir diyet normalde çölyak hastaları ve glüten intoleransı olanların uyguladığı bir beslenme şekli. Ancak aralarında şu şekilde bir ayrım bulunuyor. Diyelim aynı masaya oturduk ve siz glütenli ekmeğinizi masanın üzerine koydunuz. Ben de sizin karşınıza glütensiz ekmeğimi koydum. Çarpraz bulaşma denilen şey yani sizin ekmeğinizden benimkine glüten bulaşması olabiliyor. Dolayısıyla çölyak hastaları bu denli dikkatli olmak zorunda. Sadece Kandida Diyeti’nde çölyak hastaları kadar dikkatli olunmasına gerek yok.

Bu diyette şeker konusunda da kurallar biraz katı…
Çok yüksek rafine şeker alımı, bağışıklık sistemi zayıflamış insanlarda kandida enfeksiyonlarını kötüleştirebiliyor. Yüksek karbonhidrat içeren diyetler bazı kişilerde kandida sayısını arttırabiliyor. Kandida diyet aynı zamanda bazı süt ürünlerinin kullanımını da önermiyor. Bunun nedeni olarak sütte bulunan laktoz yani süt şekerinin ağızdaki asitliği artırarak kandida büyümesini uyarabilir olması. Özet olarak bu diyetin, bağırsaklara fayda sağlayarak kandida ve enfeksiyon riskini azaltabileceği düşünülüyor.

Diyet sırasında baştacı etmemiz gereken bir yiyecek var mı?
Tabii ki var ve bunların başında sarımsak geliyor. Sarımsağın içerisinde alisin denilen antioksidan bir madde var. Alisin, kandida ile savaşırken en güçlü kozlardan biri. Bu arada yeri gelmişken sarımsağın kullanımıyla ilgili büyük bir yanlış yapılıyor. Sarımsağı ezmeden diş olarak yemeğin içine attığınızda içerisindeki alisin ortaya çıkamıyor. Alisinin ortaya çıkması için mutlaka ezilmesi gerekiyor. Sağlıklı olduğu düşüncesiyle çiğnemeden sarımsak yutuluyor oysa bu şekilde faydası içinde kalıyor. Mesela domates konusunda da benzer bir durum var; domatesi çiğ yediğinizde içerisindeki likopenden yeteri kadar faydalanamıyorsunuz. Oysa ki piştiğinde likopenin olumlu etkisi artıyor.

Bu diyet ne kadar süreyle uygulanıyor?
Kandida mantarının olumsuz etkisini ortadan kaldırana kadar uygulanabiliyor. Kişiden kişiye değişmekle birlikte bir ay boyunca diyetin uygulanması bekleniyor. Özellikle rafine şekerin sonrasında da beslenmeden çıkarılması kandida mantarıyla ilgili problemlerin nüksetmesinin önüne geçebiliyor. Diyetten sonra hassasiyet yoksa glüten ve süt ürünlerinin tüketimine başlanabiliyor.

Kandida Diyeti’nde günlük kalori alımı ne kadar ve sağlık problemleri olmayan bir kişi ortalama ne kadar kilo verebiliyor?
Karbonhidrat kaynaklarını daha az içeren bir diyet olduğu için doğal olarak kalorisi de düşük. Genel olarak 1200 kalori civarında kandida diyetleri görmek mümkün. Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bir insan için haftalık 0,5-1 kg verilmesini öneriyor. Fazlasının kas kaybına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuluyor. Bu diyette çok fazla ödem problemi yoksa yağdan 1 kg kaybın olabileceğini düşünebilirsiniz. Bir ayın sonucunda da 5-10 kg arası kilo kaybı gözlemlenebiliyor.

Kandida Diyeti’nde tüketilmesi yasaklı olan yiyecekler
Yüksek şekerli meyveler: Muz, hurma, üzüm
Glüten içeren tahıllar: Buğday, çavdar, arpa içeren yiyecekler
Bazı etler: Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler ve çiftliklerde yetiştirilen balıklar
Rafine yağlar: Kanola yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçeği yağı veya margarin
Çeşniler: Ketçap, soya sosu, beyaz sirke, barbekü sosu, yaban turpu ve mayonez
Bazı süt ürünleri: Peynir, süt ve krema
Şeker ve yapay tatlandırıcılar: Aspartam, agave, şeker kamışı, mısır şurubu, bal, akçaağaç şurubu, pekmez ve sofra şekeri
Yağlı tohumlar: Yer fıstığı, kaju fıstığı ve Antep fıstığı
Kafein, alkol ve şekerli içecekler: Kafeinli çaylar, kahve, enerji içecekleri, soda, meyve suyu, bira, şarap veya alkollü içecekler

Kandida Diyeti’nde tüketilebilecek yiyecekler
Az şekerli meyveler: Limon, çilek gibi meyveler az miktarda da olsa yenilebilir
Nişastalı olmayan sebzeler: Kuşkonmaz, Brüksel lahanası, lahana, brokoli, salatalık, patlıcan, soğan, ıspanak, kabak, domates özellikle çiğ veya buharda tercih edilmeli
Yüksek kaliteli protein: Tavuk, yumurta, somon, hindi ve sardalya
Sağlıklı yağlar: Avokado, zeytin, Hindistan cevizi yağı, sızma zeytinyağı ve susam yağı
Bazı süt ürünleri: Tereyağı, ghee yağı, organik kefir ve sade yoğurt (haftada birkaç kez)
Yağlı tohumlar: Badem, ayçiçeği tohumu ve keten tohumu
Baharatlar: Karabiber, tuz, tarçın, dereotu, sarımsak, zencefil, biberiye, kırmızı biber, zerdeçal ve kekik
Şekersiz tatlandırıcılar: Stevia, eritritol ve ksilitol
Kafeinsiz içecekler: Bitkisel çaylar, badem sütü, Hindistan cevizi sütü, limonlu su. Kandida tedavisinde özellikle düzenli probiyotik takviyesi kullanımı inflamasyonu hafifletmeye, zararlı organizmaları öldürmeye ve kandida enfeksiyonu semptomlarını azaltmaya yardımcı olabiliyor.


Çekirdekli kraker
Malzemeler
Yarım su bardağı su
2 yemek kaşığı chia tohumu
Yarım su bardağı ayçekirdeği
1 yemek kaşığı toz badem
1 yemek kaşığı kabak çekirdeği
2 yemek kaşığı keten tohumu
1 fiske tuz
1 çay kaşığı soğan tozu
Yarım çk sarımsak tozu

Hazırlanışı
Suyu ve chia tohumunu jel kıvamı alana kadar karıştırın. Ardından tüm malzemeleri ekleyip iyice yoğurun. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, hazırladığınız karışımı tepsiye iyice yayın. Bu karışıma, bir bıçak yardımıyla küçük kareler şeklinde çizikler atın. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 2 saat kadar pişirin.


Özel kandida ekmeği
Malzemeler
2,5 su bardağı toz haline getirilmiş badem
1/2 su bardağı toz haline getirilmiş Hindistan cevizi
1/2 çay bardağı zeytin
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı çörek otu
4 yumurta
1/2 su bardağı su

Hazırlanışı
İlk olarak yumurtayı tuz ve zeytinyağı ile güzelce çırpın. Ardından diğer malzemeleri de ekleyip iyice karıştırın. Hazırladığınız karışımı yağlı kağıtla kaplanmış bir tepsiye döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

1. Gün
Sabah
+1 kase tarçınlı badem sütlü tohum granola
Öğle
+1 porsiyon ızgara hindi
+Buharda brokoli
Ara öğün
+Çekirdekli kraker
Akşam
+1 porsiyon ıspanak yemeği

2. Gün
Sabah
+Sızma zeytinyağı ile hazırlanmış omlet
+1 dilim Kandida ekmeği
Öğle
+1 porsiyon ızgara somon
+Mevsim salatası (zeytinyağı ve limon ile)
Ara öğün
+10 adet çiğ badem
Akşam
+1 porsiyon zeytinyağlı fasulye

3. Gün
Sabah
+1 kase Hindistan cevizi sütüyle hazırlanmış şekersiz puding
+5 adet çilek
Öğle
+1 porsiyon ızgara tavuk
Ara öğün
+1 bardak Rooibos çayı
Akşam
+Avokadolu yeşil salata (zeytinyağı ile)

4. Gün
Sabah
+1 adet haşlanmış yumurta
+1 dilim Kandida ekmeği
+3-4 adet zeytin
Salatalık, dereotu, maydonoz
Öğle
+1 porsiyon baharatlı güveçte hazırlanmış hindi
+Mevsim salatası (zeytinyağı ve limon ile)
Ara öğün
+10 adet çiğ fındık
Akşam
+1 porsiyon mantar sote

5. Gün
Sabah
+2 dilim kızarmış Kandida ekmeği
+1/2 adet dilimlenmiş avokado
+1 adet yağsız yumurta
Öğle
+1 porsiyon ızgara tavuk şiş
+1 kase yoğurtlu kabak salatası
Ara öğün
+10 adet çiğ badem
Akşam
+1 porsiyon yaz türlüsü

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here