Diğer
    Ana SayfaYemekNefis kıymalı kapuska tarifi (Anne usulü)

    Nefis kıymalı kapuska tarifi (Anne usulü)

    -

    Lif içeriği gözle bile görülebilen lahanayı kapuska yemeği olarak tüketmek en çok tercih edilenler arasında. Lahananın posası çok yüksek bir sebze ve bu nedenle özellikle bağırsak kanserlerinde koruyucu etkisi bulunuyor. Bu yüzden lahanayı bol bol tüketmemiz öneriliyor. Peki kapuska nasıl yapılır? İşte kıymalı kapuska tarifi ve kapuskanın yapılışı…

    LAHANA NASIL TÜKETİLİR?

    Lahana genellikle dolma ve kapuska olarak tüketiliyor. Çiğ tüketimi ise mineral ve vitamin kaybını en aza indiriyor. Lahananın pişirilirken tek başına değil, etle ya da kıymayla desteklenmesi öneriliyor.

    KIYMALI KAPUSKA TARİFİ

    Malzemeler

    • 1 tane orta boy beyaz Lahana
    • 250 gr kıyma
    • 2 yemek kasığı sıvıyağ
    • 1 tane soğan
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı karışık salça
    • 1 çay bardağı Lahana turşu suyu veya yarım limon suyu
    • 1 çay bardağı bulgur ya da tercihe göre beyaz pirinç
    • 3 su bardağı su
    • 3 tane kuru veya taze cin biber

    YAPILIŞI

    - Advertisement -

    Orta boy lahanayı ortadan ikiye bölüyoruz ve ince ince kıymaya başlıyoruz. Doğradıktan sonra iyice yıkıyoruz ve güzelce süzüyoruz. Kabuğu soyduğumuz soğanı yemeklik olacak şekilde doğruyoruz. 1 diş sarımsağı ekliyoruz. Ocağın altını yakıyoruz ve iki yemek kaşığı kadar sıvı yağı ekliyoruz. Sıvıyağın içine soğanları ilave ediyoruz. 5 dakika boyunca kavuruyoruz 250 gr kıyma ile birlikte. Kavrulduktan sonra salçayı ilave ediyoruz. Ve lahanaları tencerenin içine koyuyoruz. Lahanaları ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz. İsterseniz kuru biber ekleyebilirsiniz bir kaç adet. Ardından bulguru ekliyoruz. Tuz karabiber ve toz biberi ekliyoruz. Bir bardak turşu suyunu ekliyoruz. Eğer yoksa yarım limon suyu da ekleyebiliriz. 3 su bardağı suyumuzu ekliyoruz. Kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz. Suyunun hepsini çektirmiyoruz. Yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun…

    PASTIRMALI KAPUSKA TARİFİ

    • 1 orta boy beyaz lahana
    • 2 soğan
    • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
    • 300 gr dana kuşbaşı
    • 1 çaybardağı pirinç
    • 1 çorba kaşığı domates salçası
    • Tuz
    • 50 gr tereyağı
    • 100 gr çemensiz pastırma

    PASTIRMALI VE MERCİMEKLİ KAPUSKA NASIL YAPILIR?

    Lezzet sofralarınız için harika yemek tarifleri sunuyor. Şimdi başlayalım…
    Lahanayı ortadan ikiye kesip incecik şeritler şeklinde doğrayın. Soğanları temizleyip kıyın. Pastırmaları iri dilimlere kesin.

    Tereyağını tencerede eritip soğan ve eti soteleyin. İki çorba kaşığı suda ezilmiş salçayı ve lahanayı ilave edip 3-4 dakika karıştırarak pişirin. Üzerine suyu ekleyip etler yumuşayana kadar pişirin.

    Pirinç, mercimek ve tuzu ekleyip pirinçler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan alıp pastırmaları ilave edin. 5 dakika dinlendirip sıcak servis yapın.

    DİYET LAHANA ÇORBASI

    Malzemeler

    • 5-6 bardak su
    • 1/4 orta boy beyaz lahana yaprağı
    • 1 orta boy kereviz ve sapı
    • 2 pırasa
    • 1/2 kg ıspanak
    • 1 orta boy kabak
    • 1/2 demet maydanoz
    • 2 kahve fincanı yeşil mercimek
    • 1 kahve fincanı bulgur

    Hazırlanışı

    Bir orta boy tencereye suyu ve ayıklanmış, doğranmış malzemeleri ekleyip pişirin. İsterseniz piştikten sonra içine bir avuç içi haşlanmış nohut koyun. Blender’dan geçirmeyin. 100 g kıyma veya tavuk ekleyin. Limon ve pul biber eşliğinde istediğiniz kadar yiyin.

    LAHANANIN FAYDALARI

    Lahana ayrıca B, C ve E vitaminlerinden, potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır, magnezyum minerallerinden zengin. İdrar söktürücü etkisi ile tansiyon hastalarına destek olan bu sebzenin tek başına suyunun içilmesi ise başka rahatsızlıklara yol açma ihtimali nedeniyle önerilmiyor.

    Öksürük azaltıcı etkisi bulunan ve solunum sistemini temizleyen lahana, cinsel gücü de artırıyor. Lahanın posası, kan şekeri seviyesini de düzenliyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz