Diğer
    Ana SayfaSağlıkKar yenir mi? Kar yemek sağlıklı mı zararlı mı?

    Kar yenir mi? Kar yemek sağlıklı mı zararlı mı?

    -

    Kar yağdığı dönemlerde akıllara gelen sorular arasında kar yenir mi? Kar yemek sağlıklı mı zararlı mı? soruları da olur. Bu soru Türkiye’ye özgü de değil. Dünyanın pek çok yerinde de merak edilen bir konu. Bu makalede kar yenir mi sorusuna yanıt arıyoruz.

    KARIN FAYDALARI

    Kar yağışının barajların dolması, kirli havanın yere inmesi ve havanın temizlenmesi gibi önemli faydaları var. Kar yağışının en önemli etkileri ve faydaları ise doğa ve bitkiler üzerinde. Bu nedenle tarım için de oldukça yararlı. Çünkü kar örtüsü aşırı soğukların bitkilere zarar vermesini önler, toprak yalıtkanı işlevi görür. Biz ise kar yenir mi sorusuna bakıyoruz.

    KAR YENİR Mİ? GÖRÜŞLER NE?

    • Prevention.com’un haberine göre Baltimore’daki Mercy Tıp Merkezi’nden hekim Susan Besser, saf haliyle, “kar sadece donmuş sudur” diyor. Ancak kara çeşitli maddelerin karışabileceğini söylüyor.
    • Meteorolog Mary Scarzello Fairbanks, “Sonuç olarak, karı oluşturan su. Kar dünya yüzeyinden yükselen buharlaşmış sudan gelir. Karda, dünyanın dört bir yanındaki nehirlerden, göllerden veya okyanuslardan gelen su izlerini bulabilirsiniz. Ama sadece sudan oluşmuyor. Kar, toz parçalarını, küçük bakterileri veya havada yüzen diğer şeyleri tutacak damlacıklar içeriyor” diyor. Yani karın yapısı atmosferde olanlardan etkilenir. buna aerosol parçacıkları, besinler ve kirleticiler gibi yabancı maddeler de dahil.

    KAR YEMEK GÜVENLİ Mİ?

    • ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin kar yemeyle ilgili resmi bir kılavuz yok ancak habere göre CDC, yolda kalırsanız (örneğin, arabanızda veya yürüyüşte) kar yemenin iyi bir fikir olmadığını, çünkü iç vücut sıcaklığınızı düşürebileceğini söylüyor.
    • Dr. Susan Besser “Evde biraz kar yerseniz ve eğleniyorsanız, bu gerçekten çok büyük bir şey değil. Gerçekten kar yemeyle ilgili bildiğim hiçbir hastalık yok” yorumunu paylaşıyor ve ekliyor “Bununla birlikte, yediğiniz miktar önemlidir”
    • New Jersey Zehir Bilgi ve Eğitim Sistemi’nin tıbbi ve yönetici direktörü Diane Calello, “Küçük miktarlarda güvenlidir. Az miktarda toksik değildir. Ancak karla yemek yapmak harika değildir. Karınızda ne olduğuna bağlı olarak, çok fazla yerseniz mide bulantısı, kusma, ishal ve hatta enfeksiyon kapabilirsiniz” görüşünü paylaşıyor. Şu görüşü de ekliyor: En önemlisi tadını almak istiyorsanız yere yeni düşen beyaz olanları seçin.
    • AA’nın 2016 yılında geçtiği bir haberde ise Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sanayiden kaynaklanan kirleticiler artık tüm dünyayı dolaştığı için karın yere düşmeden kirlendiğini belirtmiş ve havada bulunan sanayiden kaynaklanan kirletici partiküllerin tüm dünyayı dolaştığını söylemiş. Kadıoğlu o yazıda “Artık kar, havadaki tüm kirleticilere yapışarak yere iniyor. Yani kar, yere düşmeden kirleniyor. Her türlü kirletici ve ağır metallere bulaşmış kar kristalleri birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Kar yemeyin” görüşünü paylaşmış.
    • Foodnetwork’ün haberinde ise şu yorumlar yapılıyor: Bazı hava kirleticileri içerebilir, bu nedenle daha temiz olması muhtemel olduğundan, bir fırtınanın sonuna doğru yağan karı beklemelisiniz. Pestisitlerin çokça bulunabileceği veya karla karışmış tozların olabileceği alanlardan kar toplamaktan kaçının; sürülmüş kardan kaçının. Ve elbette sarı kar yememekle ilgili eski tavsiyeler geçerli.
    • Arkansas Üniversitesi kimya profesörü Jeff S. Gaffney The Salt’a verdiği demeçte, taze, temiz karda bulunan kirleticiler genellikle “toksik düzeyin çok altında” bulunur” diyor.
    • Kanada’daki McGill Üniversitesi’nde Parisa Ariya ise “Çoğunlukla, kentsel bölgelerde veya sanayi sitelerinde kar yemeyi teşvik etmem çünkü nanoparçacıklardan, metal ve organik kirleticilerden, hatta mikro ve nano plastiklerden gelen çeşitli hava kirleticilerine maruz kalabilirler” diyor. Ona göre kirli bölgelerin yakınında yaşamıyor olsanız bile, üzerinize yağan kar, diğer bölgelerden kirletici maddeler almış olabilir.  Ariya, “Bazı gaz veya küçük havadaki partiküller veya aerosoller yalnızca yerel olarak değil, aynı zamanda bölgesel ve küresel olarak da taşınabilir. Dolayısıyla uzak bir bölgede olabilir ve yine de kar yağışında çeşitli toksik maddeleri gözlemleyebilirsiniz” görüşünü aktarıyor.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz