Diğer
    Ana SayfaSağlıkKulak çınlaması neden olur, nasıl geçer? Tedavisi nasıl olur?

    Kulak çınlaması neden olur, nasıl geçer? Tedavisi nasıl olur?

    -

    Kulak çınlamasının tıbbi terminolojideki adı tinnitusdur. Tinnitus kişinin ses duyumsaması olarak tanımlanmıştır. Kulak çınlaması günümüzde bir hastalık değil, diğer hastalıkların belirtisi anlamına gelen bir semptom olarak tariflenmektedir. Kulak çınlaması ile ilgili ilk yazılı belgeler MÖ 16. yüzyıl Mısır papirüslerinde bulunmuştur. Günümüzde halk arasında ise deyim haline gelen; Birinden bahsederken “kulakları çınlasın” diye veya kulak çınladığı zaman “biri bizi mi andı” diye kullanılmakta. Peki, kulak çınlaması neden olur? Nedenleri nelerdir? Tedavisi nasıl olur? Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım , anlatıyor…

    Sorulduğunda çoğu insan ara ara bir kulağında veya her iki kulağında da bir-iki saniye süre ile ıslığa benzer bir ses duyduğunu itiraf eder, Bu normal fizyolojik tinnitus olarak kabul edilebilir. Bu ses değişik tonlarda ve özelliklerde olabilir. Hastalar kimi zaman bir çınlama, kimi zaman uğultu, ıslık sesi, esinti, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi tarif edebilirler. Bunların hepsine birden tinnitus adı verilir.

    Günümüz tıbbi bilgileri ışığında kulak çınlaması; kulak kaynaklı, vücut kaynaklı veya beyin kaynaklı birçok hastalığın belirtisi olabilir.

    KULAK ÇINLAMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

    Yüksek sese maruz kalmak, yüksek sesle müzik dinlemek, yüksek sesli ortamlarda çalışmak veya bulunmak, yaşlanma, damar hastalıkları, bazı ilaçlar, meniere (Baş Dönmesi) hastalığı, Otoskleroz (kulak kemiklerinde kireçlenme) hastalığı, obezite, Alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler en fazla bilinen nedenler.

    Günümüzde sebebi tam olarak da aydınlatılabilmiş değildir. Mekanizmasının ve nasıl oluştuğunun günümüz şartlarında araştırılması, bu konuda araştıranlara Nobel ödülü alacak kadar değerlidir. Aslında sebebini de tam olarak bilmemekteyiz.

    - Advertisement -

    KULAK ÇINLAMASININ TEDAVİSİ NEDİR?

    Kulak çınlaması ile ilgili birçok hastada altta yatan nedene yönelik tedavi uygulamak gerekir, bunun dışında tinnitus bir ses olduğu için sesi ses ile baskılamak mantığından hareketle kulak içine veya dışına veya dış ortama ses ile maskeleme yapmak. Çınlamayı yok eden Etkili bir ilaç henüz bulunmamaktadır, ancak azalttığı söylenen ilaçlar vardır.

    NE ZAMAN TEDAVİ EDİLMELİDİR?

    Hasta akşam yatağa yattığı zaman uykuya dalmasını engelliyor ve uyumasını güçleştiriyorsa tedavi etmek gerekir.

    YENİ TEDAVİ METODU VAR MI?

    Evet, Günümüzde tinnitusun işitme frekansı ölçülerek frekans spesifik cihaz yardımı ile daha etkili baskılanması mümkündür.

    ÖNERİLER

     Tinnitus nadiren giderilebilir. O halde hastanın tinnitusu anlaması ve öğrenmesine yardımcı olunmalıdır. Öneriler aşağıdaki hususları içermelidir:

    • Önce hastanın psikiyatrik rahatsızlıklar ve ciddi rahatsızlıklar (kanser) ile ilgili endişeleri giderilmeye çalışılmalı,
    • Tinnitusun oldukça yaygın olduğu zamanla azalma olacağı açıklanmalı,
    • İlaç kullanımının faydalı olmayacağı anlatılmalı,
    • Birçok hastanın tinnitusla beraber yaşamayı öğrenmesi gerektiği açıklanmalı,
    • Günlük seslerle karşılaştırıldığında tinnitus sesinin o kadar da yüksek olmadığı hatırlatılmalı
    • Yüksek sesli müzik dinlemeyin
    • İşitme kaybınız varsa doktora başvurun
    • Tansiyonunuzu   kontrol ettiriniz
    • Mümkünse Tuz alımını kısıtlayın

    Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz