✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale

Dyt. Perihan Kılıç


Ana Sayfa Beslenme & Diyet Maş fasulyesi faydaları nelerdir? Yemeği nasıl yapılır?

Maş fasulyesi faydaları nelerdir? Yemeği nasıl yapılır?

Amerika’nın keşfiyle yaşamımıza giren fasulye, farklı türleriyle Türk mutfağının demirbaşları
arasında yer alıyor. Bundan 50 yıl öncesine kadar ülkemizde “cin börülcesi” adıyla bilinen ve özellikle yemek ve çorbalarda kullanılan Maş fasulyesi de bunlardan biri. Peki, maş fasulyesi faydaları nelerdir? maş fasulyesi yemeği nasıl yapılır?

MAŞ FASULYESİNİN FAYDALARI *

B vitaminleri, bitkisel protein, diyet lifi ve biyoaktif fitokimyasallar içeren dengeli bir besindir. Besleyici özellikleri yanı sıra çeşitli hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre antioksidan, antihipertansif, antitümör, antidiyabetik, antimikrobiyal, anti-inflamatuar etkileri olduğu saptanmıştır. Lif içeriğinin fazla olması nedeniyle daha uzun süre tok kalmamızı sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler. Kan şekeri dengesi sağlar. Kalp-damar sağlığını korur. Magnezyum içeren maş fasulyesi spor yapanlar için de oldukça sağlıklı bir besindir. Çünkü magnezyum ATP üretimi ve kas kasılmasında rol oynar.

  • Kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor
  • Kan şekeri seviyesini kontrol ediyor
  • Sindirim sistemini düzenli çalıştırıyor
  • Karaciğer yağlanmasını azaltıyor

ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERDE, SALATA VE ÇORBALARDA KULLANILABİLİR

Vejeteryan veya vegan yaşam tarzını benimsemiş kişiler günlük protein ihtiyacını maş fasulyesi gibi bitkisel kaynaklı besinlerden sağlayabilir. Sağlığımız için haftada 1-2 kez kuru baklagil tüketmeye dikkat etmek gerekir. Zeytinyağlı yemeği dışında haşlayarak salata ve çorbalarda kullanabilirsiniz. Ancak mucize besin yoktur. Sağlıklı beslenme bir bütündür. Porsiyon ölçülerine dikkat ederek tüm besin gruplarınan yeterli ve dengeli miktarda tüketmek gerekir.

Gaziantep ve Toroslar’da yetiştirilen bir ürün olmasına rağmen günümüzde yurt dışından da ithal edilebiliyor.

MAŞ FASULYESİ YEMEĞİ  *

(2 kişilik)

Malzemeler

  • 2 adet közlenmiş kırmızıbiber
  • 5-6 dal taze soğan
  • 4 tane kornişon turşu
  • 2 adet ceviz (havanda dövülmüş)
  • 100 g maş fasulyesi
  • 2 orta boy domates
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • ½ limon suyu
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi

Tarif

Kırmızıbiberi közleyin, temizleyin, doğrayın. Cevizleri havanda dövün. Domatesleri küp küp doğrayın, taze soğanları da ince ince kıyın. Bütün malzemeleri karıştırın. Zeytinyağı, nar ekşisi ve limon suyunu karışıma ilave edin. Afiyet olsun.

1 porsiyon besin değeri:

Kalori: 296.3 Kkal
Protein: 14.1 g
Yağ: 14.2 g
Karbonhidratlar: 27.4 g
Diyet Lifi: 10.7 g
Doymamış yağ asitleri: 12.2 g

MAŞ FASULYESİ KALORİSİ *

100 gramı 105 kalori olan Maş fasulyesi, haşlandığında 7 gram protein içeriyor. Glisemik indeksi düşük olan, yağ içermeyen ve kalıcı tokluk sağlayan bu bakliyat, diyet yapanların da vazgeçilmez yiyeceklerinden biri.

Lesitinden zengin Maş fasulyesi bu özelliğiyle karaciğer yağlanmasını azaltarak, fonksiyonlarının normal işleyişine yardımcı oluyor.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here