Her baş ağrısının migren zannedildiği bu zamanda gerçekten migren nedir? Nasıl kendini belli eder ve tedavi edilebilir mi? sorularına karşılık olarak migren konusunu ele almak istiyoruz. Migrenin diğer baş ağrılarıyla karıştırılmaması için genel belirtilerinden bahseden Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, migrenin ve diğer baş ağrılarının nelerden tetiklendiğini açıkladı.
Günlük yaşantımızı olumsuz etkileyen, bizi halsiz veya çaresiz bırakan, iş yaşamımızı etkileyen migren yaklaşık 100 çeşit baş ağrısından sadece bir tanesi, fakat en önemlilerinden biridir. Ama her baş ağrısı da migren değildir. Bu konunun önemi şuradan gelmektedir. Migrenin kendine has tedavisi vardır. Gelişi güzel ilaç, ağrı kesici almak migrenin şeklini şemalini değiştirmekte arada gelen baş ağrıları süreğen yani her gün bizi rahatsız etmeye başlayan başka bir baş ağrısına evrilmektedir. Oysa migren öyle her gün baş ağrısına neden olacak bir hastalık değildir.
MİGRENİN VE BAŞ AĞRISINDAN FARKI NEDİR?
- Ağrı başımızın tek tarafında olur. (Yarım baş ağrısı, ya sağ ya sol tarafımızda)
- Ağrı, zonklama tarzındadır.
- Migren ağrısı gece hastayı uykusundan uyandırmaz fakat sabah baş ağrısı ile uyandırabilir.
- Migren hastaları ağrı başladığında sakin ve dinlenilecek ve genellikle karanlık yerleri tercih ederler.
- Gürültü, ışık, kokulardan rahatsız olabilirler. Bu hastalarda bulantı sık görülebilir ancak nadiren kusma görülür.
Migren ağrısında tetikleyici faktör olarak stresin büyük önemi vardır. Stresi artıran her şey baş ağrısına neden olabilmektedir. Stres beyinde sinirsel yolakların duyarlılığını artırarak ağrı oluştururken migren de beyin dokusu içerisindeki damarsal genişlemeler bazı kimyasalların salınmasına yol açarak aktif inflamasyon oluşturmakta ve migren ağrıları tetiklenmektedir. Stres aynı zamanda vücudumuzun bağışıklık ve toleransını da bozmaktadır.
MİGREN VE DİĞER BAŞ AĞRILARINI NELER TETİKLER?
–Sıcak havalar; havadaki sıcaklık artışının migren ve diğer baş ağrılarını tetiklediğine dair bilimsel çalışma sonuçları yayınlanmaya başlamıştır.
– Kokular; makyaj boyaları, parfüm, pudralar ve bazı çiçekler migreni tetikleyebilir. Bazı güçlü parfüm kokuları güzel olsa bile migreni tetikleyebilmektedir.
–Aksesuarlar; saç aksesuarları özelliklede atkuyruğu yapıldığında saçlı deride gerginliğe yol açmaktadır.
– Egzersiz; aşırı yorucu ve zorlu egzersizler ve fiziki zorlanmalarda baş ağrısı ortaya çıkmaktadır.
–Yorucu seks; yorucu seks yapanlar ve at binicilerinde bu ağrılar daha fazla görülmekte ve migren ile karıştırılmaktadır.
– Konfor bozukluğu; ergonomik olmayan çalışma masa ve sandalyeleri, göz hizasından yüksek ya da düşük bilgisayar monitör kullanımı sırt ve bel ağrılarının artmasına, boyundan başlayan gerilim tipi baş ağrılarının hazırlanmasına neden olmaktadır.
– Peynir; eskimiş peynirler daha bir risk teşkil etmekte olup esas neden bu eski peynirlerde bulunan tiramin maddesidir.
–Kırmızı şarap; tiramin maddesi bu tip şarapta da bulunmakta, aynı zamanda şarapta bulunan alkol kan damarlarında genişleme yapmak sureti ile de baş ağrılarına yol açmaktadır.
–Dondurulmuş yiyecekler; yine bu yiyecek maddeleri de baş ağrısına yol açan tiramin bulunmakta koruyucu madde olarak kullanılan nitrit ve nitratlar da beyindeki kan damarlarında genişleme yaparak yaygın iki taraflı baş ağrılarına yol açmaktadırlar.
– Ayak üstü atıştırmak; kan şekerindeki dalgalanmalar baş ağrısı nedenidir. Özellikle atıştırma ve de şeker türü içeren yiyecekler aşırı insulin salınımına bağlı sonuçta dibe vuran kan şekeri yolu ile daha kötü baş ağrılarına yol açacaktır.
– Sigara; özellikle küme baş ağrısı olanlarda pasif içicilerse bile tek taraflı baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bilindiği gibi nikotin beyne giden kan damarlarında daralmaya ve sekonder baş ağrılarına neden olmaktadır.
– Kafein; birçok ağrı kesicide bulunmasına rağmen ironik bir şekilde baş ağrısına neden olmaktadır. Özellikle tiryakiler dikkatli olmalı ani kesilen kahve alımı yoksunluk belirtileri göstermekte bunlardan en güçlüsü de baş ağrısı olarak karşımıza çıkmaktadır.
MİGREN TEDAVİSİ
Baş ağrınız, aldığınız tedbirlerle geçmiyorsa doktorunuzdan profesyonel yardım almaktan çekinmemelisiniz.
Baş ağrısı tedavisinde girişimsel ağrı tedavi yöntemleri hemen baş vurulacak yöntemler olmamalıdır. Gelişigüzel ilaç almak çok zararlıdır. Migrene has olduğu bilinen ilaçlar kullanılmalıdır.
Kullandığı spesifik migren ilaçlarından yarar görmeyen hastalara başın dış kısmında yer alan migren sinirlerini kalıcı olarak devre dışı bırakmak (radyofrekans yöntemi ile sinir blokajları) ve de beyin kan dolaşımını artırıcı aktif olarak beyne oksijen gitmesini sağlayıcı ve enflamasyonu önleyici etkileri nedeniyle ozon tedavisi almak migren hastalarında ciddi rahatlamalar sağlamakta, yaşam kalitesini düzeltmektedir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Haftada 3 kez yoga yapmak migren ağrılarını azaltıyor
- Migren ağrısı nasıl olur? Migren çeşitleri ve belirtileri
- Migren ağrısına hangi besinler iyi gelir? İşte migrene iyi gelen 8 besin