Fazla kilolar pek çok insanın baş etmekte zorlandığı en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Ancak gelişen teknikler sayesinde fazla kilolardan konforlu ve sağlıklı bir şekilde kurtulmak mümkün. Peki, Mini Gastrik Bypass nedir? Nasıl yapılır? Kilo verme süreci nasıl olur? Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Aynacı son dönemlerde oldukça popüler olan Mini Gastrik Bypass ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.
MİNİ GASTRİK BYPASS NEDİR?
Bu cerrahi yöntem nispeten yeni bit tekniktir. Gastrik bypass tekniğinin çok daha kolay bir şekilde uygulanabilen, revize edilmiş halidir.
MİNİ GASTRİK BYPASS NASIL YAPILIR?
Mide iki bölüme ayrılır. Bu bölümlerden birisi küçük diğeri ise büyüktür. Operasyon sonunda kişinin yeni midesi bu küçük kısım olurken büyük kısım canlı olarak kalmaya devam eder. Bu teknikte bypass işleminde ince bağırsağın ne kadarlık kısmının bypass edileceği de kişiye göre değişir. Mini Gastrik Bypass operasyonunda ince bağırsak tamamen kesilmez, yeni mide olarak ifade ettiğimiz midenin küçük kısmına bağlanır.
Operasyon kapalı teknik olarak da bilinen laparoskopik teknik ile yapılır. Genel anestezi altında gerçekleştirdiğimiz bu operasyon yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir. Operasyon iki santimetrelik bir kesiden laparoskopik ekipmanlarla karın içine girilerek tamamlanır. Mini Gastrik Bypass sonrasında 4-5 gün kadar hastanede yatış gerekmektedir.
MİNİ GASTRİK BYPASS KİMLERE UYGULANIR?
Bu operasyon açılımı vücut kitle indeksi olan VKİ’nin 40 ve üzeri olduğu durumlarda oldukça etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olur. Ancak VKİ operasyon için tek kriter değildir. VKİ 35 – 39,9 aralığında olan ama buna ek olarak ikincil sağlık sorunları bulunan kişilerde de Mini Gastrik Bypass önerdiğimiz uygulamalardan birisidir. Özellikle tip 2 diyabet, uyku apnesi ve yüksek tansiyon gibi kişinin hem yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hem de genel sağlık durumuna zarar veren hastalıklar söz konusu olduğunda bu operasyon seçeneklerden birisidir.
MİNİ GASTRİK BYPASS SONRASI KİLO VERME SÜRECİ
Mini Gastrik Bypass ile tatmin edici kilo zamana yayılarak verilir. Operasyon esnasında yapmış olduğumuz yeni küçük mide sayesinde yeme kontrolü sağlanması amaçlanır. Ayrıca mide boyutunun küçülmesi ile birlikte açlık hormonu olarak bilinen grelin hormonu salgısında da azalma olur. Bypass işlemi sayesinde ince bağırsağın bir kısmı atlandığından daha az emilim sağlanır bu da daha az kalori alınması anlamına gelir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Tüp mide ameliyatı nedir? Nasıl uygulanır?
- Deri sarkması (Post Bariatrik) ameliyatı nedir? Riskleri var mıdır?
- Pandemi döneminde alınan kilolardan kurtulma yöntemleri