Diğer
    Ana SayfaSağlıkMinik sporcular nasıl beslenmeli?

    Minik sporcular nasıl beslenmeli?

    -

    Okul çağındaki sporcu çocuklarda, hem büyüme ve gelişmenin devamı hem de sporla harcanan enerjinin yerine konabilmesi için doğru beslenme büyük önem taşıyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, spor yapan çocuklar için şu önerilerde bulunuyor:
    KARBONHİDRATLAR: Antrenman performansı ve antrenman sonrası boşalan glikojen depolarının yerine konması için karbonhidratlar önemli yer tutuyor; sporcunun performans düşüşünü engelliyor, erken yorulmaların önüne geçiyor.
    PROTEİNLER: Büyüme için yeni doku oluşumunda büyük önem taşıyor. Çocuk sporcuların günlük olarak süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk, balık ve kuru baklagiller gibi protein kaynaklarını düzenli bir şekilde almaları gerekiyor.
    YAĞ: Günlük alınan enerjinin yüzde 25-30’unun yağlardan gelmesi öneriliyor. Yağ kaynağı seçiminde de yoğunluğun doymamış yağ asitlerine verilmesi gerekiyor. Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar almaları, gereken yağ asitlerini karşılamakta yardımcı oluyor.
    VİTAMİNLER: Düzenli beslenen, artan enerji ve besin öğelerini karşılayan sporcuların ekstra vitamine ihtiyaçları bulunmuyor.
    MİNERALLER: Sporcular için en önemli mineraller; kalsiyum ve demir. Yine yeterli ve dengeli beslenen çocuk sporcular bu mineralleri gerektiğince almış oluyorlar. Adet gören kız sporcular içinse, demir daha fazla önem taşıyor.

    Kendin yetiştir, kendin pişir
    Yeryüzü Derneği, İstanbul’da kendi kent bahçesini kurmak isteyenlere yardımcı oluyor. Mart ayında başlayan projeye katılmak için başvurmak yeterli. Proje kapsamında aynı semtte oturan bahçecilerle önce tanışma toplantıları düzenleniyor. Bu toplantılarda kimlerin ekip-biçmeyi bildiği, kimlerin yardıma ihtiyaç duyduğu öğreniliyor. Mayıs ayının ortasından başlayarak, temin edilen fideler ücretsiz olarak dağıtılıyor ve ekime başlanıyor. Katılım için: Yeryüzü Derneği- 0216 388 11 73

    Astıma karşı elma suyu
    Oksidatif hasarı ve inflamasyonu azaltması nedeniyle antioksidan ve vitamin yönünden zengin meyve suyu, özellikle de elma suyu tüketimi, astım hastalarının tedavi sürecini olumlu etkiliyor. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, astım ile antioksidan ilişkisinin İngiltere’de 2 bin 640 ilkokul öğrencisi ile yapılan araştırmada da açıklandığını söyledi. European Respiratory Journal’da yayınlanan araştırma, her gün konsantre elma suyu tüketen çocuklarda nefes darlığı sıklığının azaldığını ve elma suyu içmenin, çocukları astım belirtilerinden koruduğunu gösteriyor.

    Yenidünya Ayın güzeli (Malta eriği)
    Baharın geldiğini müjdeleyen bu koyu sarı, sulu, iri çekirdekli meyve özellikle A vitamini yönünden çok zengin. Bu yönüyle göz ve cilt sağlığını koruyor. Diyet lifleri ve pektin yönünden de iyi bir kaynak olan yenidünya, sindirim sisteminin de dostu. İçeriğinde bulunan antioksidan etkilere sahip flavonoidler; hücre hasarını önlüyor, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruma sağlıyor, enzim aktivitelerini düzenliyor. Yenidünya ayrıca, antioksidanların etkisini artıran malik asit ve B grubu vitaminler yönünden de son derece zengin.

    - Advertisement -
    Malta Eriği
    Malta Eriği
    Besin Tablosu
    Besin Tablosu

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Formsante Dergisi Nisan 2011 Sayısı




    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz