Girdiğimiz normalleşme sürecinin yaz aylarına gelmesiyle birlikte günlük Koronavirüs vaka sayılarında artış görüldü. Bu yüzden halk arasında PCR Testlerine ihtiyaç arttı. Peki, PCR Testi nedir? Nerede yapılır? Nasıl yapılır? İşte yanıtı…
PCR TESTİ NEDİR?
PCR (Polymerase Chain Reaction- Polimeraz Zincir Reaksiyonu) Covid-19 ile duyulmuş olsa da vücuttaki pek çok virüs, parazit, mantar ya da bakterinin tespitinde, genetik sorunlarda ve babalık testi gibi birçok alanda kullanılıyor. Covid-19’da vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir, virüse ait RNA’yı gösterir.
Bir tanı test yöntemi olan PCR, DNA içerisinde yer alan, dizisi bilinen iki segment arasındaki özgün bir bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak için uygulanan tepkimelere verilen ortak bir isim olarak tanımlanıyor.
Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilir. PCR testine moleküler tanı testi de deniyor. Test vücutta virüsün varlığını belirlemektedir.
ANTİKOR TESTİ POZİTİF ÇIKAN KİŞİLER HASTALIĞI BULAŞTIRABİLİYOR MU? *
Dr. Songül Özer, antikor testleri sonuçlarıyla ilgili şu önemli bilgileri paylaştı:
“Antikor testi pozitif çıkan bir kişinin kişinin immunoglobulin testinde m’si pozitif çıktıysa ve eş zamanlı olarak yapılan PCR testi yani antijeni de pozitifse ‘O anda vücudunda mikroorganizma var, aktif, bulaştırıcı ama vücudun savunma hücreleri de devreye girmiş’ diyebiliriz. Bu durumda vücut savaşmaya başlamış ve antikor oluşmaya başlamış anlamına geliyor. Ancak İmmunoglobulin’in sadece g’si pozitifse kişi artık hastalığı bitirmiş, yani bağışıklık kazanmış demektir ve bu yüzden de bulaştırıcı değildir. O kişiyeye PCR testi yapıldığında sonucu negatif çıkacaktır.”
PCR TESTİ NASIL YAPILIR?
PCR testlerinde, burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınmaktadır. Bunun yanında öksürdükten sonra çıkan balgam da örnek olarak alınabilmektedir. Koronavirüs için kullanılıyorsa, hastalığın ilk dönemlerinde bu test için boğaz ya da burundan örnek alınması daha uygundur. Ancak ilerleyen dönemde havayollarından örnek alınmalıdır. Çünkü hastalığın ilerleyen aşamalarında boğaz ya da burun kısmında virüsten örnek kalmamış olabilir. Doğru zamanda ve doğru bir şekilde sağlık görevlisi tarafından alınan örnek özel bir kaba konulmaktadır ve bu örnek laboratuvarda test kartuşuna aktarılmaktadır. Bu aşamadan sonra örnek otomatik olarak filtre edilmektedir. Daha sonra ultrasonik dalgalarla virüsün DNA’sı salınır. Bu aşamada PCR ajanlarıyla DNA molekülleri karışır. Sonrasında reaksiyon tüpünde gerçek zamanlı çoğalma ve tanımlama yapılır. Ve sonrasında da sonuç aşamasına gelinir.
PCR; 94°C-98 °C aralığında gerçekleştirilen denatürasyon yani yüksek ısıya maruz kalan DNA’nın iki zincirinin ayrılması, 37 °C-65 °C aralığında gerçekleştirilen tavlama yani sentetik oligonükleotidlerin hedef DNA’ya bağlanması (hibridizasyon) ve 72 °C’de gerçekleştirilen uzama aşamaları olmak üzere 3 aşamadan meydana gelir. Test bu aşamaların belirli bir döngüde ve sayıda tekrarlanması ile gerçekleştirilmektedir.
PCR TESTİ SONUÇLARI NE KADAR SÜREDE ÇIKAR?
PCR testlerinde iki tür uygulama vardır. Bunlar gerçek zamanlı PCR yani real time PCR ve hızlı sonuç veren PCR’dir. Gerçek zamanlı PCR sonucu 1-3 saat içinde çıkarken, hızlı sonuçlu olanlarda 15 dakikadan 1,5 saate kadar sürede sonuç alınabilir.
PCR TESTİ NEREDE YAPILIR?
PCR testi, Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı sağlık kuruluşlarında örnek alınıp, yine onaylı laboratuvarlarda sonucu çıkarılmaktadır.
- PCR ve Antikor Testleri arasındaki fark ne? Kimlere uygulanabilir?
- Koronavirüs geçirip geçirmediğinizi Antikor Testi ile öğrenebilirsiniz
- Koronavirüs testi nasıl yapılır?
- Önceden Koronavirüs geçirmiş olabilir miyim? Bunu nasıl bileceğim?