Önce kulağımıza birkaç verem vakası geldi, sonra da zatürree. Herkesi etkileyen grip salgını ise hemen hepimizi yatağa düşürdü. Biz de sonunda “Neler oluyor?” diye sorarak verem, zatürree ve grip vakalarındaki artışı sorgulamaya karar verdik. Elif Duran
| |
| |
VEREM
Her yıl ortalama 8 milyon kişi bu hastalığa yakalanıyor ve 3 milyon kişi bu hastalıktan hayatını kaybediyor. Dünya nüfusunun üçte biri, 2 milyar kişi verem yani tüberküloz mikrobu taşıyor. Bu rakamsa, veremin aşısı olmasına rağmen dünya üzerinden kolay kolay silinmeyeceği ve ileriki yıllarda da büyük problem oluşturacağı hakkında ipucu veriyor. İstatistiki verilere göre her üç kişiden birisi tüberküloz mikrobuyla tanışmış durumda.
Verem dünyada ölüme en çok neden olan hastalıklar arasında 5. sırada bulunuyor. Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 50 bin kişi bu hastalığa yakalanıyor. Uzmanlar son yıllarda verem vakalarında artış olduğunu bildiklerini ve bunun başlıca nedeninin kısa ve düzensiz tedaviler yüzünden mikrobun ilaçlara karşı direnç kazanması olduğunu söylüyor.
ZATÜRREE
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada her yıl her 1000 kişiden 10-15'i zatürreeye yakalanıyor. ABD'de her yıl pnömokoklara (virüs) bağlı zatürreeden 100 -175 bin kişi hastaneye yatarken, yaklaşık 20-40 bin kişi de hayatını kaybediyor. Türkiye'de her yıl Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre yaklaşık 90 bin zatürree vakası görülüyor ve 2500 civarında kişi hayatını kaybediyor. Ancak uzmanlar Türkiye için gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu ifade ediyor ve yaklaşık 500 bin kişinin her yıl zatürreeye yakalandığını belirtiyor.