Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetUzman Diyetisyen Ferin Batman’dan 5 günlük örnek detoks listesi

    Uzman Diyetisyen Ferin Batman’dan 5 günlük örnek detoks listesi

    -

    Yaz aylarının gelmesine çok az bir süre kaldı. Neredeyse herkes sıkılaşmak, fazlalıklarından kurtulmak ve yağlarını yakmak istiyor. Bu yüzden harekete geçmek için ilk atacağımız adımlardan biri de detoks yapmak. Uzman Diyetisyen Ferin Batman sizler için 5 günlük örnek detoks listesi hazırladı. İşte detayları…

    YAĞ YAKICI DETOKS SUYU

    MALZEMELER

    • Yarım greyfurt
    • Yarım limon
    • 1-2 yaprak nane
    • 1 adet tane karabiber
    • 1 litre su

    HAZIRLANIŞI
    Oda sıcaklığındaki 1 litre suya tüm malzemeleri doğrayarak ekleyin. Yaklaşık 30 dakika bekletip gün boyu tüketin.

    TATLI İSTEĞİNİZİ AZALTAN DETOKS SUYU

    MALZEMELER

    • 1 adet elma (kabukları ile doğrayın)
    • 1 adet çubuk tarçın
    • 1 dilim zencefil
    • 1 adet karanfil
    • 1,5 litre su

    HAZIRLANIŞI
    1,5 litre suya tüm malzemeleri doğrayarak ekleyin, gün boyu tüketin.

    - Advertisement -

    TAHILLI PEYNİRLİ SALATA

    MALZEMELER

    • 2 yemek kaşığı lor peyniri
    • 2 yemek kaşığı haşlanmış karabuğday
    • 2 yemek kaşığı haşlanmış nohut
    • 1 yemek kaşığı chia tohumu
    • Çeyrek avokado
    • Yarım demet maydanoz + dereotu
    • 2-3 yaprak marul
    • 1 küçük boy kırmızı pancar
    • 1 adet salatalık

    HAZIRLANIŞI
    Nohut ve karabuğdayı önceden haşlayın. Pancarı çiğden rendeleyin. Yeşillikleri sirkeli veya karbonatlı suda bekletip yıkayın. Tüm malzemeleri bir kapta karıştırıp, limon ve 1 tatlı kaşığı nar ekşisi ilave ederek tüketin.

    PAPRİKALI SOMON

    MALZEMELER

    • 4 dilim somon fileto
    • 2 adet tatlı patates
    • 2-3 yaprak lahana
    • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
    • 2 tatlı kaşığı toz paprika
    • Yarım çay kaşığı kimyon
    • Çeyrek çay kaşığı tarçın
    • Deniz tuzu, taze öğütülmüş karabiber
    • 2 çay kaşığı hardal

    HAZIRLANIŞI
    Patatesleri küp küp, lahanayı da ince ince doğrayın. Balıkları baharatlar ve zeytinyağı ile soslayıp, fırında lahana yaprakları ve patates ile birlikte pişirin.

    YULAFLI SEBZELİ OMLET

    MALZEMELER

    • 2 yemek kaşığı yulaf kepeği ya da yulaf ezmesi
    • 1 adet yumurta + 1 adet yumurtanın beyazı
    • 1 adet yeşil soğan
    • Bir avuç ıspanak
    • 1 adet taze kırmızıbiber
    • 1 tatlı kaşığı yağ

    HAZIRLANIŞI
    Tüm malzemeleri doğrayıp karıştırın. İçine 1 adet yumurtayı ve 1 yumurtanın beyazını ekleyip karıştırmaya devam edin. 1 tatlı kaşığı yağ eklenmiş tavada pişirip servis edin.

    KABAK MÜCVER

    MALZEMELER

    • 3,5 su bardağı rendelenmiş kabak
    • Yarım su bardağı doğranmış yeşil soğan
    • Yarım su bardağı tam buğday unu (badem unu, kinoa unu, çavdar unu ve benzerleri)
    • 2 adet büyük boy yumurta (hafif çırpılmış)
    • Tuz ve karabiber (damak tadınıza göre)
    • Pişirmek için Hindistan cevizi yağı (zeytinyağı, ayçiçek yağı, tereyağı ve benzerleri)

    HAZIRLANIŞI
    Kabakların suyunu bez yardımıyla iyice sıktıktan sonra bir kaba alın. Bu kaba; un, soğan, yumurta, tuz ve karabiberi de ilave ederek bir spatula yardımıyla malzemelerin iyice karışmasını sağlayın. Tavaya biraz Hindistan cevizi yağı ekleyin. Elinizle hamura yuvarlak şekil verin. İki tarafı da kızarana kadar, yaklaşık 2-3 dakika mücverleri kızartın. Sevdiğiniz soslarla ya da yoğurtla beraber servis edin.

    SEBZELİ DETOKS ÇORBA

    MALZEMELER

    • 1 adet büyük boy domates
    • 3 adet küçük boy kabak
    • 2-3 adet kırmızı kapya biber
    • Sarımsak
    • Soğan
    • Yarım demet maydanoz
    • Yarım demet dereotu
    • 1 adet orta boy patates
    • 2 yemek kaşığı bulgur
    • 3 su bardağı su
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1,5 çay kaşığı tuz

    HAZIRLANIŞI
    1 yemek kaşığı yağda soğan ve sarımsağı hafif pişirin. Üzerine tüm malzemeleri küçük küçük doğranmış olarak ekleyip, sıcak su ilave edin. Çorba kaynadıktan sonra blender’dan geçirin. Dilerseniz üzerine karabiber ve pul biber ilave ederek servis edin.

    NARLI SMOOTHIE

    MALZEMELER

    • 2 adet mandalina veya 1 adet portakal
    • 4 yemek kaşığı nar
    • 1 tatlı kaşığı chia tohumu
    • 1 su bardağı süt (farklı bir süt ya da 1 çay bardağı kefir)

    HAZIRLANIŞI
    Tüm malzemeleri blender’da iyice pürüzsüz olana kadar karıştırın.

    KİNOA BURGER

    MALZEMELER

    • Çeyrek su bardağı çiğ kinoa
    • 2/3 su bardağı su
    • 300 g siyah fasulye
    • 2 tepeleme yemek kaşığı salça
    • 1 çay kaşığı kırmızıbiber
    • 1 çay kaşığı soğan tozu
    • Yarım çay kaşığı sarımsak tozu
    • Yarım çay kaşığı kekik
    • Yarım çay kaşığı tuz
    • Yarım çay kaşığı karabiber
    • 1/3 su bardağı galeta unu
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

    HAZIRLANIŞI
    Kinoayı küçük bir tencerede yaklaşık 14 dakika, kapağı kapalı şekilde pişirin. Damak zevkinize göre tuz ekleyin. Siyah fasulyeyi yıkayıp, süzün. Büyük bir kapta çatal ya da ezici yardımıyla tamamen ezin. Ezilmiş fasulye, salça, galeta unu ve tüm baharatları pişmiş kinoanın içine ekleyip yoğurun. Yaptığınız köfte harcından dört adet burger köftesi hazırlayın. Tavada zeytinyağını ısıtın. Kinoa burgerleri tavaya koyun ve her iki tarafını yaklaşık 4 dakika, orta ateşte kızartın.

    BİBERLİ LAHANA YEMEĞİ

    MALZEMELER

    • 2 su bardağı beyaz lahana
    • 2-3 adet taze kırmızıbiber
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 2-3 diş sarımsak
    • Yarım limon
    • 1 çay kaşığı pul biber
    • Tuz

    HAZIRLANIŞI
    Lahananın sapını ayırıp, yapraklarını ince kıyın. Sarımsak ve zeytinyağı ile tavada sote edin. Az miktarda pul biber ekleyip pişirin. Üzerine tuz ekleyip, limon sıkın.

    UZM. DYT. FERİN BATMAN KİMDİR?

    Hacettepe üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Halk Sağlığı dalında bilim uzmanlığı yaptı. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF’in araştırmalarına katıldı. Amerikan Hava Kuvvetleri Birliği Üssü’nde beslenme servisi yöneticisi ve diyetisyen olarak çalıştı. İngiltere’de çiğ beslenme ve detoks programları üzerine eğitim aldı. “Türk Yemekleriyle Diyet”, “Düşük Kalorili Pratik Tarifler”, “Diyabet Mutfağı”, “Metropol Diyeti” ve “Son 3 Kilo Diyeti” adlı kitapları bulunuyor. Uzm. Dyt. Batman, beslenme ve diyet konusunda danışmanlık çalışmalarını kurucusu olduğu, Ankara ve Londra’da faaliyet gösteren DiyetLab’ta sürdürüyor.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz