Diğer
    Ana SayfaSağlıkVajinada koku neden olur? Vajinayla ilgili merak edilen 12 soru 12 cevap

    Vajinada koku neden olur? Vajinayla ilgili merak edilen 12 soru 12 cevap

    -

    Vajinada koku neden olur? Vajina temizliği nasıl yapılır? Adet döneminde vajina bakımı nasıl olmalı? Vajinanın bölümleri neler? Vajina estetiği ne zaman yapılır? Bu makalede vajinayla ilgili merak edilen 12 sorunun 12 yanıtı var. İşte Formsante arşivinden (2015) vajinayla ilgili merak edilenler:

    Bedeninizin en kuytu köşesinde yaşananlar bazen bütün hayatınızı etkileyebilir. En iyisi onun hakkında her şeyin doğrusunu bilmek… Vajina bölgesinin doğal hali nasıldır,hangi sorunları nasıl önleyebilirsiniz ve ne zaman mutlaka doktora başvurmalısınız? Tüm bu sorularımızın yanıtlarını Avusturya Sen Jorj Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neptün F. Erdener yanıtladı. 

    • Vajina hangi bölümlerden oluşuyor?

    Vajina dışta kızlık zarı, içte rahim ağzı (serviks) ile sınırlı 8-9 cm uzunluğunda, gerektiği zaman (cinsel ilişki, doğum) 13-14 cm uzayabilen ve 10 cm’ye kadar genişleyebilen esnek bir kanaldan oluşuyor. Dıştaki 3-4 cm’lik kısım çok duyarlı. En dış kısmı vajinanın nemlenmesini sağlayan salgı bezlerini içeriyor.

    • Vajina, yetişkinliğe doğru hangi süreçlerden etkileniyor?

    Çocukluktan yetişkinliğe geçiş, bedenin fiziksel ve ruhsal gelişimini içeren karmaşık bir dönem… Kesin sınırları olmamasına karşın genellikle 10-12 yaş arası başlıyor, 20-22 yaşlarında tamamlanıyor. 11-14 yaş erken ergenlik; 14-18 orta ergenlik; 18-22 arası geç ergenlik dönemi sayılıyor. Bu süreç genetik faktörler, iklim koşulları, beslenme gibi nedenlerle kişiden kişiye değişim gösterebiliyor.

    • Adet döneminde vajina bakımı, ürün seçimi nasıl olmalı? 

    Adet döneminde vajina bakımı diğer zamanlardakinden farklı değil. Günlük temizlik ve sık ped değiştirmek, uygun pH’ta temizlik ürünleri kullanmak yeterli. Tampon kullananlar el ve vücut hijyenine dikkat göstermeli, sık sık tamponu değiştirmeli. Sıcak, nemli ve havasız ortamların hayati tehlike arz eden bakterilerin yerleşmesine ve gelişmesine uygun zemin hazırladığı unutulmamalı.

    - Advertisement -
    • Vajinal ağda, jilet ya da lazer epilasyon yaptırmak doğru mu?

    Vücut bütünlüğünü bozmayan, tahriş etmeyen, kimyasal olarak zararsız, alerjik etkisi olmayan ağda, jilet vs. yapılabilir. Bu malzemelerin şahsa özel olması ve kaliteli ürün tercihi önem taşıyor. Temizlik sonrası kokusuz ve parfümsüz nemlendirici kullanmak tahrişi ve alerjiyi azaltıyor. Lazer epilasyonla istenmeyen tüylerden kurtulmak son zamanlarda tercih ediliyor. Bu işlemlerin şimdilik yan etkileri olmadığı kabul edilse de, fazla maruziyetten sakınmak yerinde olur. Ayrıca bazı bölgelerdeki kıl ve foliküllerin o bölgeyi koruduğu da göz ardı edilmemeli.

    • Bazı ilaçların kullanımının vajinayı etkilediği doğru mu?

    Vajinada kuruluk ve kaşıntı; menopoz öncesi dönemde, mantar enfeksiyonlarında, cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklarda görülebileceği gibi alerji tedavisinde kullanılan antihistaminiklerin alınması sonrasında da oluşabiliyor. Bu duruma, antihistaminiklerin tüm vücut mukozalarında sebep olduğu kuruma neden oluyor. Tedavi uzun sürerse vajina florası bozuluyor, bu da mantar ve benzeri enfeksiyonları tetikliyor.

    VAJİNADA KOKU NEDEN OLUR?

    • Kadınlar koku endişesinde haklı mı? Koku neye göre oluşuyor ve değişiyor?

    Peki, vajinada koku neden olur? “Vajinal sıvı, vajina girişinde ve vajinal epitelyum içindeki bezlerden salgılanıyor. Şeffaf-beyaz, kokusuz, yumurtlama döneminde artan yapışkan bu sıvı vajinadan ve serviksten dökülen hücreleri, bazı kimyasalları ve laktobasilleri içeriyor. Vajen florası denilen bu ortam asidik oluyor. Floranın çeşitli nedenlerle bozulması vajinal enfeksiyona zemin hazırlıyor, akıntının kokulu ve renkli (sarı, yeşil, gri) hale dönmesine yol açıyor. Rahim içi araç kullanan kadınlarda hijyene dikkat edilmezse enfeksiyon riski artıyor. İleri yaşlarda görülen kötü kokulu akıntılar kronik iltihapların ve kanserin ön belirtisi olabiliyor”

    • Ay içinde akıntıların seyri nasıl değişiyor?

    Vajinal akıntı ergenlik ile artıyor. Siklusun ilk yarısında östrojen hakimiyetinde salgı şeffaf, hafif beyaza yakın ve kokusuz oluyor. Adet ortasında şeffaf, yapışkan bir hal alıyor. İkinci yarıda adet öncesinde koyu, yoğun ve şeffaf oluyor. Kötü kokulu, değişik renk ve kıvamdaki akıntılar enfeksiyon veya hastalık belirtisi oluyor. 

    • Doğum sonrası vajina genişliyor mu?

    Vajinal doğumlardan sonra vajina bir miktar genişliyor. Vajinanın esnekliğini sağlayan, epitelyum altındaki çapraz kasların esnemesi ve aralarındaki korelasyonun bozulmasından kaynaklanıyor. Kegel egzersizleri gibi özel bazı egzersizler yardımı ile zamanla normale dönebiliyor. Bebeğin başı çıkarken yapılan düzgün bir kesi perinenin aşırı gevşemesini önlüyor.

    • Vajinal estetik hangi durumlarda yapılıyor?

    Doğum sayısının artması, iri bebek, doğum yırtıkları, yaşın ilerlemesi ve yapısal özellikler sonucu bazen vajina aşırı derecede genişliyor. Önde mesane, arkada rektumun vajina içine doğru fıtıklaşmasına yol açabiliyor. Bu durum idrar yapma ile dışkılama bozukluklarına, vajinal enfeksiyonlara ve sistite zemin hazırlıyor. Vajinanın genişlemesi, eşlerin cinsel ilişki esnasında doyumunu da olumsuz etkileyebiliyor. Bu durumda vajinal estetik ve vajina daraltma operasyonları yapılabiliyor.

    • Düzenli sağlık kontrolü takvimi nasıl olmalı?

    Erişkin, cinsel aktif kadınlarda yılda bir kez jinekolojik muayene ve Smear testi (rahim ağzı kanseri tarama testi) yapılmalı. Riskli durumlarda (HPV pozitif, ailede kanser hikayesi vb.) doktorun uygun gördüğü periyotlarda muayene önemli. Üç negatif Smear’den sonra muayene ve Smear araları uzatılabiliyor. 

    VAJİNA TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?

    • Vajina bakımı ve vajina temizliği nasıl yapılmalı?

    Vajina dış ortamdan dış ve iç dudakların oluşturduğu vestibül denen bölge yardımı ile ayrılıyor ve korunuyor. Vajina girişindeki salgı bezlerinin sekresyonu ile nemlenen vajinanın pH değeri 3,8. Vajina florası denilen laktobasiller laktik asit üreterek vajinayı koruyor. Günlük perine temizliğinde pH değeri floraya yakın olan, non-alerjen, mümkünse kozmetik ve parfüm içermeyen preparatlar kullanılması, iç çamaşırının her gün değiştirilmesi, pamuklu ve perine bölgesini sıkmayan, havalanmayı engellemeyen iç çamaşırları tercih edilmesi gerekiyor. Çamaşır ve günlük ped seçerken de sentetik ürünlerden uzak durulmalı, çok uzun süre dar ve sentetik dış giyimden de kaçınılmalı.

    • En sık hangi hastalıklar gelişiyor?

    Vajinanın en sık karşılaşılan hastalığı enfeksiyonlar oluyor:

    1. Vajinal mantar enfeksiyonu: Antibiyotik kullanımı sonrasında ve diyabet gibi hastalıklarda vücut direncinin azaldığı ve vajina florası bozulduğu durumlarda ortaya çıkıyor.
    2. Cinsel temasla bulaşan hastalıklar: Klamidya, Trikomonas, bel soğukluğu, sifilis vs. her biri kendine has kaşıntı, kötü kokulu akıntı ve bazen sistemik yan etkilere yol açabiliyor.
    3. HPV: Bu enfeksiyon ilk zamanlarda belirti vermeyebiliyor. İleri durumlarda kötü kokulu akıntı yapabiliyor.
    4. Vajinismus: Tanı konulan vakaların çoğu değişik nedenlere bağlı ikincil olarak oluşan (ağrılı ilişki, doğum korkusu, gebe kalma korkusu, ilk gece korkusu) ve uygun tedaviyle düzelen vakalar oluyor. Çok az kısmı nedensiz veya psikosomatik nedenlerle (tecavüz, zorla evlilik vb.) bağlantılı gelişiyor ve tedavi süreci uzun ve zor olabiliyor.
    5. Vajina yaralanmaları: Doğum yırtıkları, yabancı cisim yaralanması, tecavüz sonucu oluşan yaralanmalar olabiliyor.

    Yaprak Çetinkaya (Formsanté Dergisi Ocak 2015 sayısı)

    BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz