Kötü huylu kolesterolün yüksek değerde olması, başta kalp krizi olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. İyi haber ise yüksek kolesterol değerlerinizle sağlıkla beslenerek baş edebilmeniz. Bunun yolu da öncelikle, doğru besinleri tercih etmekten geçiyor. İşte size bu konuda yardımcı olacak lezzetli ve pratik mönülerden oluşan 1 haftalık diyet programı.
Kolesterolüm yüksek çıktı, beslenmeme dikkat etmeliyim, Kırmızı etten uzak durmalıyım, kolesterolüm var. Bu tip yakınmaları çok değil, daha birkaç yıl öncesine dek sadece ileri yaştaki eş dosttan duyardık. Oysa kolesterol, özellikle beslenme hatalarına bağlı olarak son yıllarda artık 25-30 yaşındaki genç bireylerde bile sıkça görülüyor. Kötü huylu (LDL) kolesterolün yüksek olması kalp damar sağlığı açısından önemli bir tehdit. Yüksek kolesterol değerleri kan damarlarının zamanla tıkanıp daralmasına, bunun sonucunda da kalp krizine neden olabiliyor.
Ayrıca beyni besleyen damarlarda tıkanma veya daralmaya bağlı felç, konuşma bozukluğu ve bilinç kaybı gibi pek çok tablo da gelişebiliyor. Bu nedenle siz siz olun, kolesterol değerlerinizi ölçtürmeyi ihmal etmeyin. Eğer kolesterolünüz yüksek çıkarsa, endişelenmeniz gerekmiyor, çünkü bu hastalığın neden olduğu olumsuzluklardan korunmak için yapabileceğiniz pek çok şey var. Bunlardan en önemlisi ise sağlıklı beslenmeye özen göstermek. Biz de Fark Etmeden Diyet Beslenme ve Eğitim Danışmanlığı’ndan Diyetisyen Şefika Aydın’a kolesterol hastalarına özel 1 haftalık diyet programı hazırlamasını rica ettik. Diyetisyen Aydın, bize programda yer alan birbirinden lezzetli mönülerin bazılarının tariflerini yazmayı da ihmal etmedi…
1 HAFTALIK KOLESTEROL MÖNÜSÜ
1. GÜN
Kahvaltı:3 adet portakal dilimi, 1 su bardağı az yağlı süt, 2 adet ceviz, 1 ince dilim az yağlı kaşar peyniri, 1 ince dilim ekmek
Öğle: 100 g yağsız ton balığı, 2 dilim tam buğday ekmek, 1 porsiyon mevsim salata
İkindi: 1 kase kuruyemişli yoğurt
Akşam: 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği, 1 kase yayla çorbası, 2 ince dilim çavdar ekmeği, karışık soya filizli salata
2. GÜN
Kahvaltı: 2 tatlı kaşığı pekmez/ bal, 1 ince dilim ekmek, 1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi, 1 adet kivi
Öğle: 1 adet mısırlı /cevizli biber dolması, 1 kase nane ve kırmızı biberle karıştırılmış az yağlı yoğurt, 2 ince dilim çavdar ekmeği, 1 porsiyon çoban salatası
İkindi: 4 kuru kayısı+4 tam ceviz
Akşam: 1 porsiyon ızgara bonfile, 2 adet közlenmiş tatlı kırmızıbiber (zeytinyağı ve limon soslu), 1 porsiyon karışık salata, 1 ince dilim ekmek
Bir haftalık kolesterol mönüsünün devamı ve yemeklerin tarifi Ocak Formsante’de…