• ✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale
Dr. Murat Çam

100 doktordan 100 tarif

100-doktordan-100-tarif

100 doktorun emek vererek katkıda bulunduğu “100 Doktor 100 Tarif” kitabı okurlarıyla buluştu. Kitabın telif gelirleri, bağış olarak KAHEV’in oluşturduğu “Emanetiniz Emanetimizdir” fonu aracılığıyla COVID-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarının eğitiminde kullanılacak.

100 doktorun emek vererek katkıda bulunduğu “100 Doktor 100 Tarif” projesinin yaratıcısı ve yürütücüsü Dr. Murat Çam, kitabın oluşum sürecini, “COVID-19 salgını, tüm dünyayı ve ülkemizi pençesine almış durumdaydı. Sağlık çalışanları, hastalık riski ve ölümle burun buruna çalışıyordu. Bu dönemde ön cephede savaşmasam da bir şeyler yapmak istedim. Çocukluğumdan bu yana yemekle ilgiliyim. Bu alanda bir projeyi hayata geçirmeyi arzuladım” diyerek anlatıyor. Caretta Kitap tarafından yayımlanan kitabın telif gelirleri, COVID-19 nedeniyle şehit olan sağlık çalışanlarının çocuklarının eğitiminde kullanılmak üzere KAHEV (Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı)’in “Emanetiniz emanetimizdir” burs fonuna bağışlanıyor.

SÜTLÜ İRMİK TATLISI (Dr. Merve Çiloğlu Öztürk) *

*

MALZEMELER

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • Kara orman meyveleri

HAZIRLANIŞI

Süt, irmik ve şekeri bir tencerede orta ateşte karıştırarak pişirin. Kabarcıkları görünce altını kapatın. Tereyağı ve vanilya ekleyip karıştırın. Pişirme kağıdı ile kaplanmış pasta çemberine veya cam kaba dökün. Biraz dinlendirin. üzerini kara orman meyveleri ile süsleyip, 4 saat buzdolabında dondurduktan sonra servis edin.

OTLU FİRİG YATAĞINDA KUZU TANDIR (Dr. Ferhan Kulu)

*

MALZEMELER
Tandır için

  • 1 adet kuzu kol
  • 1 baş soğan
  • 2 adet defne yaprağı
  • 5-6 adet kurutulmuş mürdüm eriği
  • 1 adet küçük ekşi yeşil elma
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tane karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Pilav için

  • 2 su bardağı firig bulguru
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 baş soğan
  • 1 çay bardağı ceviz
  • Yarım demet ince kıyılmış dereotu
  • 1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI

Büyük bir döküm ya da kalın tabanlı tencereyi ısıtıp, 1 kaşık zeytinyağı ekleyin. 2-3 parçaya bölünmüş olan kuzu kolu hafifçe mühürleyin. Soğan, tuz, karabiber, defne yaprağı, mürdüm erikleri ve ince dilimlenmiş ekşi elmayı ilave edin. Tencerenin kapağı kapalı olarak ve ocak en kısık konumda 2,5 saat pişirin. Etleri kemiklerinden ayırın. Tencerede kalan etin yağıyla meyve parçalarını blender yardımıyla ezin ve lezzetli bir sos haline getirin. Ayrı bir tencerede ince kıyılmış soğanı tereyağında hafifçe kavurun. Firig bulgurunu ilave edip biraz daha kavurun. 2,5 su bardağı sıcak su ve tuzu ilave edin. Pilav suyunu çekince ince kıyılmış dereotu ile kavrulmuş cevizleri ekleyin ve üzerine etleri koyarak servis edin.

ARNAVUT CİĞERİ (Dr. Murat Çam) *

*

MALZEMELER

  • Yarım kg dana ya da kuzu ciğer
  • 1 kg süt
  • Un, tuz
  • 2 yemek kaşığı pul biber
  • Sızma zeytinyağı ya da ayçiçek yağı

Zerzevat için

  • Kuru soğan, maydanoz, sumak

HAZIRLANIŞI

Ciğerin zarını ve damarlarını kasabınıza iyice temizletin. 2 cm büyüklüğünde kuşbaşı doğrayın. Asla yıkamayın. Kanının süzülmesi için süzgeçte bekletin. Süte yatırın ve en az 6 saat buzdolabında bekletin. Sütten çıkardığınız ciğerleri yeniden süzgece alın, 15-20 dakika süzüldükten sonra 1 yemek kaşığı pul biber ilave edin ve iyice karıştırın. Elenmiş, havalandırılmış unla ciğeri unlayın. Unun fazlasını tel süzgeçte sallamak suretiyle arındırın. Derin çelik bir tavada, tercihen sızma zeytinyağını kızdırın ve ciğerleri kızgın bol yağ içerisine azar azar bırakın. Ciğerin yumuşak olması için en çok 2-3 dakika yağ içinde tutun. Daha fazla tutarsanız ciğer sertleşir. Tavadan aldığınız ciğerleri kapaklı bir kaba alın. Tuzunu ekleyin, karıştırın ve kabın kapağını kapatın. Diğer ciğerleri kızartırken kapak kapalı kalsın. Tüm ciğerleri kızarttıktan sonra kızartma yağına 1 yemek kaşığı pul biber ekleyip, yağda çevirin. 3-4 yemek kaşığı biberli yağı kızarttığınız ciğerlerin üzerine dökün ve karıştırın. Sunuma kadar ciğerlerin üzeri kapalı kalsın. Kuru soğan, sumak ya da yeşil soğanla yaptığınız zerzevat ile servis edin.

BOŞNAK BÖREĞİ – PİTA (Dr. Leman Atasever Varolan) *

*

MALZEMELER

  • 1 kg un
  • 2,5 bardak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için

  • 750 g kıyma
  • 3 büyük boy soğan
  • 5-6 orta boy patates
  • Tuz, karabiber
  • Araya sürmek için zeytinyağı

HAZIRLANIŞI

Kullanacağımız unu önce eleyerek havalandırın. Ortasına çukur açıp, ılık su, tuz ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. Yoğurarak çok sert olmayan bir hamur elde edin ve 10 dakika dinlendirip, 3 büyük parçaya ayırın. Her birinden dörder beze yapın. üzerini örtüp dinlenmeye bırakın. İç harcı için soğanları yemeklik, patatesleri de minik küpler halinde doğrayın. Kıyma, tuz ve karabiber ekleyip güzelce karıştırın. Tezgahı unlayın, bezeleri önce elinizle, sonra oklava ile servis tabağı büyüklüğünde açın. Her birine 1 yemek kaşığı yağ sürüp üst üste koyun. Son yufkaya yağlama yapmayın. Kenarlarını birleştirin. Böylece dört katı birleştirilmiş 3 ön yufka elde edin. Bir alana alıp, üzerini örtün. Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın. Tezgahı unlayın, ilk yufkayı alıp oklava ile inceltin. Yufkanın tamamını 3-4 kaşık yağ ile yağlayın, iç harcın üçte birini yufkanın kenarlarına eşit olarak dağıtıp, kenarlardan ortaya gelecek şekilde böreğin rulo şeklini almasını sağlayın. Bir ucunu bıçakla keserek yağlı kağıt serilmiş tepsiye yılan gibi kıvırıp yerleştirin. Diğer yufkalara da aynı işlemi yapın, üzerine 5-6 kaşık yağ sürüp, fırında 210 derecede alt-üst ayarda 45-50 dakika pişirin.

KREMALI BAL KABAĞI ÇORBASI (Dt. Görkem Sengez)
*

*

MALZEMELER

  • 250 g bal kabağı
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı et veya tavuk suyu
  • Yarım paket krema
  • Tuz, karabiber
  • Çeyrek muskat (rendelenmiş)
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal

HAZIRLANIŞI

Sarımsak ve soğanları yemeklik doğrayıp, 1-2 dakika tereyağı ile kavurun. Küp küp kesilmiş bal kabağını ve havucu ekleyin. En son doğranmış patatesi de katıp biraz daha kavurmaya devam edin. Suyunu ekleyin. İçine tuz ve karabiber ilave edip, sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Sebzeler yumuşadıktan sonra içine rendelenmiş muskat ve zerdeçalı da katın. Ayrı bir tavada tereyağı ve unu kokusu çıkana kadar kavurun. Kavurduğunuz bu meyaneye 1 kepçe çorba karışımından katıp, tencereye yavaş yavaş dökerek karıştırın. Çorbayı blender’dan geçirin. Son olarak üzerine kremayı ekleyip iyice karıştırın. Servis yaparken kaselerin üstüne krema veya süzme yoğurtla şekil yapıp, kıyılmış maydanoz ekleyin.

İLGİLİ İÇERİKLER

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here