Diğer
    Ana SayfaFitness2024 fitness trendleri

    2024 fitness trendleri

    -

    Değişim her alanda devam ederken egzersiz yapma biçimlerimiz de bundan etkileniyor. Giyilebilir teknolojilerden, antrenmanları daha eğlenceli bir hale getiren mobil uygulamalara, sanal gerçeklikten modası hiç geçmeyen disiplinlere 2024 bizlere ne getiriyor, yılın fitness trendleri neler sizler için derledik.

    Hazırlayan: Aytaç Özkardaş Gozzi

    2024 FITNESS TRENDLERİ

    Giyilebilir teknoloji

    Giyilebilir teknoloji 2016 yılından bu yana ilk üç top trend arasında yer alıyor. Giyilebilir teknoloji kişilerin üstlerine giyebildikleri ya da takabildikleri ve çoğu zaman bir akıllı telefonla bağlantı halinde olan cihazları içeriyor. Bu teknolojiler kalp atışı, atılan adımlar, aktif ya da uykuda geçirilen süre gibi gerçek zamanlı veriler sunuyor. Bu veriler sayesinde egzersizi kişiselleştirmek, performansı ve zaman içindeki gelişmeyi takip etmek kolaylaşıyor.

    Mobil egzersiz uygulamaları

    Yukarı doğru çıkan bir başka fitness trendi de “Mobil egzersiz uygulamaları”. Şu anda bu alanda o kadar çok uygulama var ki ister ağırlık antrenmanı yapmak, ister HIIT dersine katılmak ya da maratona hazırlanmak isteyin, yüzlerce uygulama arasında mutlaka kendinize uygun bir şeyler bulabilirsiniz. Her ne kadar bir fitness profesyoneli ile birebir, kontrollü bir çalışma yapmanın artılarına sahip olmasa da bu uygulamalar tüketicilere pek çok seçenek sunarak pazarı etkiledi ve fiziksel aktiviteyi artırmada etkili olduklarını gösterdi. Uygulamalar programda esneklik sağlama, egzersiz aktivitelerini takip etme ve performansa ilişkin geri bildirim almak açısından öne çıkıyor. Birçok uygulama aynı zamanda bir sosyal topluluğun parçası olmaya olanak sağlıyor ve kişiler başarılarını, ulaştıkları hedefleri paylaşarak birbirlerini olumlu yönde etkileyebiliyor.

    - Advertisement -

    İleri yaşa yönelik programlar

    Dünya nüfusu yaşlandıkça ileri yaştaki yetişkinler için hazırlanan fitness programları da popülerleşiyor. Amerikan Spor Hekimliği Koleji’nin (American College of Sports Medicine) verilerine göre yaşlı yetişkinlere yönelik fitness programları 2024 fitness trendlerinde üçüncü sıraya yükseldi. Yaşlanma, kronik hastalık, bilişsel bozukluk ve düşme riskini artıran bir durum. Düzenli aerobik ve kas güçlendirici egzersiz ise yaşlanma sürecinde hastalıkların etkisini azaltıyor, yaşam kalitesini artırıyor. Egzersiz hareket kabiliyetini artırıyor ve buna bağlı olarak günlük işlerin altından kalkabilmeyi, bağımsız yaşayabilmeyi kolaylaştırıyor.

    Çevre dostu, sürdürülebilir fitness ekipmanı

    2024’te sürdürülebilirlik ile stil, fitness ekipmanı dünyasında buluşuyor. Ekoloji dostu, dayanıklı materyallerden üretilmiş ürünler sadece performansınızı artırmakla kalmıyor, daha sağlıklı bir çevrede yaşamanıza katkı sağlıyor. Örneğin tamamen kullanıcının gücü ile çalışan koşu bantları, ahşap kürek (rowing) makinesi, plastik içermeyen dambıllar, geri dönüştürülmüş, sürdürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden yapılmış yoga matları bu ürünlere verebileceğimiz örnekler. Yine aktif yaşam giyiminde de hem tencel gibi doğa dostu kumaşlar hem de geri dönüştürülmüş materyallerden yapılan kıyafet ve ayakkabılar da pazarda her geçen gün daha fazla yer buluyor.

    Açık havada egzersiz, doğa sporları

    Spor salonlarından çıkıp parklarda, meydanlarda ya da doğada egzersiz yapmak özellikle pandemi döneminde popülerleşti ve yeni normalimiz haline geldi. Öte yandan doğada yapılan koşu, hiking, kaya tırmanışı, bisiklet gibi sporlar sadece formda kalmamızı sağlamıyor; canlandırıcı bir manzara, temiz bir hava sunuyor, yeni yerler keşfetmemize, yeni deneyimler yaşamamıza olanak tanıyor, stres düzeyimizi düşürüyor.

    Yenilenmenin / dinlenmenin önemi

    Kasları çalıştırmak kadar dinlendirmenin de önemi kavranıyor ve 2024’teki trendlerden biri de yenilenme teknikleri olacak. Geçtiğimiz yıllarda öne çıkan foam roller’dan masaj tabancasına bir dizi uygulamanın yanı sıra egzersiz sonrası buz ya da soğuk su banyosu da önemini koruyor hatta bu konuda yeni araştırmalar yapılıyor. Bu trendin odak noktası gelişmiş yenilenme teknolojilerinden kişiselleştirilmiş dinlenme planlarına kadar, gelişmiş performans için yenilenme sürenizi optimize etmek.

    Zihin sağlığı için fitness

    Hareket etmenin bilişsel yetenek ve ruh hali üzerindeki etkisi anlaşılmaya başlandıkça “egzersizi zihin sağlığının iyileştirilmesi için planlama” da öne çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya çapında yaklaşık her sekiz kişiden biri farklı şekillerde ve derecelerde akıl hastalıklarından etkileniyor. Fiziksel aktivite ve egzersiz ruh hali ve zihinsel sağlığı iyileştirebiliyor. Bu yıl zihin beden bağlantısı üzerine daha fazla düşüneceğiz ve fitness artık sadece kaslarımızı çalıştırmaktan ibaret olmayacak. Güçlü, dengeli, dirençli bir beden ve zihin için birbirini destekleyen, bütünsel sağlığa odaklanan programlar öne çıkacak.

    Oyunlaştırma ve sanal gerçeklik

    Teknoloji bizlerin daha az hareket etmesine yol açıyor ya da yepyeni olanaklar sağlayarak bizi daha çok hareket etmek, aktif kalmak için motive ediyor. Aslında her ikisi de doğru. Örneğin yükselen trend “sanal gerçeklik” ve “oyunlaştırma” fitness’ın güncel kalmasını ve 2024’te daha fazla insana ulaşmasını sağlayacak. Mobil fitness uygulamaları, antrenmanları daha eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmek için skor tabloları, ödüller gibi unsurlar içeriyor. Kullanıcının fitness yolculuğunu heyecanlı ve keyifli kılan dostça rekabeti ve zorlukları aşmayı teşvik ederek motive ediyor. Üyeler uygulamayı her kullandıklarında, kendileriyle ve topluluğun diğer kullanıcılarıyla rekabet ediyor, bu da insanların tek başına egzersiz yaptıklarında eksikliğini hissettikleri motivasyon ve başarı duygusunu sağlıyor. Liderlik tabloları, başarılar, ödüller, rozetler yine oyunlaştırmanın bir parçası.
    Öte yandan “sanal gerçeklik” ve “yapay zeka” fitness tutkunlarına yenilikçi çözümler sunuyor. Bir parkta koşmak veya dağ yolunda bisiklete binmek gibi simülasyonlardan sanal yoga derslerine ya da zumbaya kadar eğlenenerek egzersiz yapmayı sağlıyor.

    Hibrit antrenmanlar

    Spor salonuna gidip aynı turu tekrar tekrar yaptığınız günler geride kaldı. Güç antrenmanını yogayla veya kardiyoyu dövüş sanatlarıyla birleştirmek gibi farklı fitness yöntemlerini bir araya getiren hibrit egzersizler daha popüler hale geliyor. Hibrit antrenman, iki veya daha fazla farklı antrenman tekniğini aynı anda kullanarak güç, dayanıklılık, esneklik performansınızı arttırdığınız bir yöntem. Bu yaklaşım belirli bir vücut kısmı ya da fitness bileşeninden ziyade çok yönlü bir atletik beceri yaratmayı amaçlıyor.

    Öne çıkan disiplinler

    Peki, hangi egzersiz yöntemleri 2024’te öne çıkacak? Amerikan Spor Hekimliği Koleji’nin (American College of Sports Medicine) verilerine göre “Kilo vermek için egzersiz” bu yıl dördüncü sırada ve aerobik aktivite, kuvvet antrenmanı ve kalori açığı yaratmak için beslenme değişikliğini içeriyor.

    Kişisel eğitim (personal training) ise yıllardır en iyi 10 fitness trendi arasında yer almaya devam ediyor. Kişisel antrenman hem kişinin sağlık durumu ve kondisyonu gözetilerek bir fitness profesyoneli tarafından yönlendirilmesi hem de programa sadık kalma ve sürdürme noktasında öne çıkıyor.

    Fonksiyonel fitness bu yıl trendlerde biraz geriye düşse de yine ilk 20’de yer alıyor. Bu trend, günlük fiziksel aktiviteleri geliştirmek ve kişinin bağımsızlığını korumak için denge, koordinasyon, fonksiyonel güç ve dayanıklılığı geliştiren bir yöntem. Asırlardır uygulanan yoga elbette bu yıl da önemini kaybetmedi ve Amerikan Spor Hekimliği Koleji’nin raporlarında 15’inci sırada yer aldı.

    Pilates birkaç yıldır en hızlı büyüyen egzersiz türlerinden. 2024’ün en popüler pilates ekipmanı ise, hepimizin zaten erişebildiği bir şey; duvar. İnternet ortamında yapılan aramalar, duvar pilatesinin büyüyen trendler arasında olduğunu gösteriyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz