Diğer
    Ana SayfaSağlıkKadınları en çok bu rahatsızlıklar etkiliyor

    Kadınları en çok bu rahatsızlıklar etkiliyor

    -

    DİKKAT!
    Unutkanlıktan mı şikayetçisiniz? O zaman gül suyu koklayın. Ne ilgisi var diye sormayın, çünkü yapılan araştırmalar gül suyunun hafızayı güçlendirdiğini ortaya koydu. Nöropsikiyatri Uzmanı Mehmet Yavuz, yatak odasında gül bulundurmanın öğrenilen bilgilerin belleğe yerleştirilmesinde önemli rol oynadığını vurgulayarak, “Gül kokusuyla uyumak, yeni alınan bilgilerin daha güçlü bir şekilde hatırlanmasını sağlıyor” diyor.

    Birtakım hastalıkların neden olduğu belli belirsiz semptomlar nedeniyle her yıl binlerce hastaya yanlış teşhis konuyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan, kadınlarda en sık rastlanan ve kafa karıştıran rahatsızlıkları şu şekilde sıralıyor:
    HORMON DENGESİZLİĞİ: Hormonal dengenin bozulması, hormon bozukluklarına neden oluyor. Düzenleyici organlardaki bozukluk diğer salgı bezlerini etkileyerek, çeşitli şikayetlere yol açıyor. Dahiliye polikliniklerine obezite veya kilo artışıyla başvuran hastaların çoğunda hormonal dengesizlik saptanıyor. En sık görülen hastalıklardan biri olan polikistik over sendromu; adet düzensizliği, tüylenme, kilo artışı ve kısırlığa neden oluyor. Diğer bir grubu ise tiroid bezi hastalıkları oluşturuyor. Tiroid hormonlarının az salgılanması hipotiroidiye, bu da metabolizmanın yavaşlaması ile halsizlik, unutkanlık ve en önemlisi de kilo artışına yol açıyor.

    mart-2012-saglik-raporu-resim-2OTOİMMÜN HASTALIKLARI: Bağışıklık (immün) sistemi, vücudu mikroplara ve başka yabancı maddelere karşı koruyor. Otoimmün bozukluklar, vücudun kendi dokularına karşı, uygun olmayan bağışıklık yanıtı oluşturmasına yol açan hastalıklar olarak tanımlanıyor. Kadınlarda en sık görülen türlerinden biri ise haşimoto tiroidi. En sık 40 yaş üstü kadınlarda görülen bu hastalık, başlangıçta belirti vermese de, birkaç yıl sonra aşırı halsizlik, isteksizlik, uykuya meyil, kilo artışı, saç dökülmesi, ciltte kuruma, kabızlık, adet düzensizliği ve unutkanlık başlıyor. Muayene iyi yapılmazsa, depresyon tanısıyla gözden kaçabiliyor. Başta kadınlar olmak üzere, 50 yaş üstü kişilerde daha sık görülen fibromiyalji hastalığı ise boyun, omuz kasları ile pelviste ağrıya neden olabiliyor.
    KALP HASTALIKLARI: Kadınlarda erkeklerden 4 kat fazla görülen kalp ve damar hastalıkları riski, menopoz sonrası daha da artıyor. Çoğu kez göğüs ağrısıyla belirti veren koroner arter hastalıklarında, kimi zaman da yalnızca boyun, çene, kulak, kol veya mide bölgesinde ağrı oluşabiliyor. Bu spesifik olmayan belirtiler dikkatli muayene edilmez ve önyargılı yaklaşılırsa, anksiyete bozukluğu, depresyon ve sindirim sistemi bozukluğu gibi teşhislerle gözden kaçabiliyor.

    Reflü, dişinizi çürütebilir!
    Sindirim sisteminin tersine hareket ederek, onikiparmak bağırsağından mideye ya da mideden yutağa doğru bir içerik kaçması olarak tarif edilen reflü hastalığı; astım, bronşit ve diş çürüklerine de neden oluyor. Protez ve İmplantoloji Uzmanı Dr. Dt. İlker Arslan, en belirgin özelliği ağızda acı su ve yanma hissi olan bu hastalığın, özellikle sabah uyandığında kişinin ağzında kötü koku ve tat oluşumuna yol açtığını belirterek, “İlerleyen dönemde ağızdaki asit miktarının fazla olması dişlerde aşınmalara, bu da diş dokularında ciddi madde kayıplarına neden oluyor” diyor. Diş etlerinin uzun süre asitli ortama maruz kalması sonucu ise bu bölgede kanama, yanma ve geçmeyen yaralar oluşuyor.

    - Advertisement -

    Formsante Dergisi Mart 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz