Diğer
    Ana SayfaSağlıkAmeliyatsız safra kanalı taşı tedavisi nasıl yapılır?

    Ameliyatsız safra kanalı taşı tedavisi nasıl yapılır?

    -

    Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ozan Andaç Erbil günümüzde ameliyatsız tedavi yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte safra kanalı taşı tedavisinin daha konforlu yapıldığını anlattı.

    Teknolojinin sunduğu avantajların deneyimlenmesi hastaların pozitif sonuçlar almasını sağlarken safra hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli bir teknik olan ERCP ön plana çıkıyor.

    ERCP yani Endoskopik Retrograt Kolanjiyo-Pankreatografi; ağızdan özel bir endoskopi cihazı ile girilmesi, mide ve bağırsaklardan geçilmesiyle safra yoluna ve pankreas kanalına ulaşılması sonucu bölgedeki hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesini sağlamayı amaçlayan bir tedavi yöntemidir.

    ERCP ile bazı pankreas hastalıklarının, tıkayıcı sarılıkların, safra taşlarının ve çamurunun, safra yolu ve safra yolu ağzı darlıklarının, safra akışının normale döndürülmesi gibi sağlık sorunlarının tanı ve tedavisinde tercih edilen bu yöntem sırasında cerrahi kesiler atılmaz, hastalar günlük hayatlarına hızlı bir şekilde dönebilirler, işlem sonrası enfeksiyon riski minimal ölçüdedir, hastaya anestezi verilmez basit bir uyuşma işlemi yapılır, ekonomiktir ve başarı oranı da diğer birçok yönteme göre yüksektir.

    AMELİYATSIZ SAFRA KANALI TAŞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

    İşlem öncesinde hastaya anestezi uygulanmaz, basit bir uyutma işlemi gerçekleştirilir. Ucunda özel bir kamera bulunan esnek yapıdaki duodenoskop adı verilen bir boru ile yemek borusu ve mide geçilerek onikiparmak bağırsağında yer alan ana safra kanalının bağlantı noktasına ulaşılır. Daha sonra ana safra kanalının içerisine ilaç verilerek safra sisteminin filmi çekilir. Filmin akabinde alt uç kesilip genişletilir ve safra kanalı taşı tespit edildiği takdirde taşlar çıkarılır. Bu aşamada hastada tümör tespit edildiyse biyopsi işlemi de gerçekleştirilebilir. Bu yöntem sayesinde teşhis yapılırken gerekli olması halinde ameliyatın da gerçekleştirilmesi mümkün olur. Ameliyatsız safra kanalı taşı tedavisi sonrası hastalar 3-4 saatlik kısa bir gözetimin ardından taburcu edilirler.

    - Advertisement -

    KİMLERE UYGULANMAZ?

    Ameliyatsız safra kanalı taşı tedavisinin uygulanması için hastaların belli şartları karşılaması gerekir. Hasta önceki dönemde mide ameliyatı ya da bağırsak ameliyatı olduysa, safra kanalı bulunmuyorsa ya da safra kanalına erişim engelleri bulunuyorsa, mide çıkışı tümör tarafından tıkandıysa ameliyatsız safra kanalı taşı tedavisi uygulanmaz.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz