Evliliği sonlandırmaya karar verdikten sonra anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davalarının ne zaman sonuçlanacağı merak edilir. Peki, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları ne kadar sürer? Avukat Bahar Varol’dan anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları detayları…
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVALARI NE KADAR SÜRER?
Anlaşmalı boşanma iki tarafın ortak bir protokol altında anlaştığı davalardır. Bu protokolü mahkemeye sunmamızla, davayı açmamızla birlikte başlayacak süreç yaklaşık bir ya da iki ay içerisinde sonuçlanabiliyor. Tabii bu yerel mahkeme süresidir.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVALARI NE KADAR SÜRER?
Çekişmeli boşanma davalarında ise tarafların uyuşmazlık süresi uzun, delillerin toplanması, sanıkların dinlenmesi, ön inceleme duruşması dediğimiz duruşmalarla birlikte toplam 4 ya da 5 celse sürebilir. Dolayısıyla bir buçuk, iki yıl içerisinde çekişmeli boşanma davalarını sonuçlandırabiliyoruz. Çekişmeli boşanma davalarının kesinleşme aşaması ise İstinaf ve Yargıtay süreçlerine tabi. Bununla birlikte maalesef yargılama süreçleri uzun olduğu için 3-4 yılı bulabiliyor. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların boşanma konusunda anlaşmış olması demek kararı kesinleştirmiyor maalesef. Boşanma davalarının konusu; velayet, nafaka, tazminat ve diğer hususlar olduğu için medeni durum değişikliği hemen yapılamıyor. Karar tam olarak kesinleşene kadar taraflar resmi olarak evli kalmaya devam ediyorlar.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Boşanma kararı çocuğa nasıl anlatılmalı?
- Boşanma sonrası kadınlar ne yaşar?
- Boşanmak çözüm mü? Doğru boşanma nasıl olmalı?
- Evliliği korumanın ve devam ettirmenin 10 yolu